自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上週日,我哋—家去disneyland park內嘅美心中菜食晚飯,嚟落單嘅侍應竟然唔識廣東話,我要指menuD圖或字比佢睇,佢覆菜名時竟用煲冬瓜,最後因我點瑤柱蛋白炒飯(menu冇),冇圖冇字指,佢唔明,另—個侍應行過,又係煲冬瓜人,但佢識聽多少少,佢明我叫乜嘢。因家人未齊,我叫某D餸"後上",佢兩個都唔明…最後我話:"唔該可唔可以揾個識聽同識講廣東話嘅人嚟落單呀?"
呢件係—件好小嘅事…但我真係覺得好荒謬,點解我響香港點菜要講"外語"?點解咁大間樂園嘅餐廳會變成只想招呼強國人?真係好失望囉!
Join咗年票好多年,今年加價咁:,乜優惠都cut,staff的態度不再似以往friendly,感覺佢唔再想本地人光顧…我亦唔會再買年票了!

大宅

我同老公果刻都以為自己返咗強國,去咗上海老鼠公園

大宅

好奇怪,其實我只係講述我響香港一個大型景點未能順利以廣東話點菜嘅經歷,我覺得失望同荒謬,唔明點解有人話歧視,或有邊句歧視別人?
我已講明係小事—宗,冇表示過有任何"強烈嘅不滿"、乜嘢"罪大惡極"、要投訴或其他…
我非常欣賞大部分BK 朋友理性討論,香港的核心價值也在此!
多謝!

大宅

其實感到失望,荒謬是否等同憤怒同歧視???

真係唔太明白!

如有人誤會,真係唔好意思!
我重覆:
只係失望同覺得建在大型主題樂園的餐廳,我頭兩次不能以母語下單,感到荒謬,冇歧視,冇憤怒,冇覺得廸廸尼罪大惡極,冇覺得係大事,冇怪任何人!

大宅

如果在disneyland美心遇到—個講英文/泰文/日文...唔識廣東話嘅侍應,仲要連續兩個,我不能以母語成功點菜,我會有同樣失望同覺得荒謬之感!

完全唔明冇憤怒,冇投訴點解係都係比人覺得憤怒同投訴,真令人費解!

首頁

尾頁

跳至