親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

我會住係梅田,請問梅田的商場會唔會有西松屋和Ackachan呢?
我都會到Nambo Park,神戶的Mosaic Mall及Rinku Premium Outlet呢D的大型商場,會唔會有呢?

大宅

BK Milk勳章

但係我唔係好識睇佢地D地址呀!所以好想有D識睇日文的媽咪教路囉。

大宅

BK Milk勳章

原來有咁多人計畫會去大阪呀,可以一齊交流下心得喎!

大宅

BK Milk勳章

我搵到西松屋啦,係關西機場附近的Rinku Premium Outlet度有間呀,詳情瀏覽呢個網址啦!

http://www.nishimatsuyamap.com/detail.php?cid=27&doc=600

但係心齊橋果間Akachan,有無媽咪可以話比我知個正確地址同近邊度呀,唔該!

大宅

BK Milk勳章

多謝你的讚賞呀!

我而家可以清楚搵埋實質地點應該係Rinku Premium Outlet隔離有犘天輪果度有個叫Rinku Pleasure Town,果度應該會多D小朋友野行架。如果係關西機場搭巴士去,第2個站係Rinku Pleasure Town,第3個站先係Rinku Premium Outlet。而西松屋係Rinku Pleasure Town入面呀,詳細睇下面網址啦!

http://www.seacle.jp/floor/category/index.html

做足準備,大家先玩得開心,買得爽手嗎!

大宅

BK Milk勳章

我細仔兩歲半啦,佢乜都食,食麵食包都得啦。不過我都會帶埋奶粉去,每日出去時入定兩支奶,萬一真係唔夠飽或訓晏覺之前咪比支佢食囉。

我都會帶佢去環球片場呀,睇下芝蔴街都好呀,橫掂佢又唔使買票。不過我就唔會去京都奈良,因為佢地寺廟唔係好鍾意,所以去的景點只會去環球片場/海遊館/大阪城公園/神戶北野異人館。其他時間都會去購物同去夾公仔舖玩下小遊戲啦。

大宅

BK Milk勳章

我一向都只會帶少少洗奶樽液去洗奶樽,然後再用熱滾水沖洗,最後放係雪櫃備用就萬無一失啦。

大宅

BK Milk勳章

好呀!好提議!

name 出發日 多少天 遊覽地方
hellocatcat 7月12日 8日 大阪, 京都, 神戶
Ellen 7月27日 6日 大阪, 神戶

大宅

BK Milk勳章

原文章由 hellocatcat 於 08-6-11 13:16 發表
因為有好多媽咪都問我搵個份資料, 所以我知道你地都會去大阪呀, 神戶呀咁, 我去過幾次, 有D心水推介:
神戶: 食神戶牛, LUNCH抵D, 你地可以去呢個網到下載埋地圖, MENU...
http://r.gnavi.co.jp/k205300/
大阪: 魚心 ...

係呀,我都有做research,我都plan左去呢兩間食。係神戶應該會去Fisherman's Market食埋Dinner Buffet添。另外係心齋橋D橫街度好似有燒肉放題。如果搵到,咁就唔食蟹道樂,因為真係幾貴下囉。

唔....諗起都流哂口水啦!

大宅

BK Milk勳章

原文章由 JMFAMILY 於 08-6-11 19:15 發表
再有個神戶嘅OUTLET,呢個有MIKIHOUSE同GAP,仲有個遊樂場TIM

http://www.premiumoutlets.co.jp/kobesanda/events/index.php

其實呢個同係關西機場附近果個Rinku Premium Outlet係同一款,但係機場呢個隔離仲有埋Rinku Pleasure Town會仲岩小朋友玩多D,所以我都係會留返回港當天全日 去Rinku呢個。

大宅

BK Milk勳章

由於我係第一次自己編行程,加上只玩六天和帶了兩個小朋友,所以不敢太貪心,以免嚇怕自己,因此編排得較為輕鬆,總之以食和購物為主!

Day 1 香港>關西機場>新阪急酒店>梅田>魚心晚餐

Day 2 酒店早餐>pokemon Center>Hep Five>
黑門巿場>日本電電街>Nambo Park - Toyrus
>高島屋>Comme Ca Store>晚餐

Day 3 酒店早餐>海遊館>天保山購物城>
本町Ackachan>心齋橋>道頓堀>燒肉放題晚餐

Day 4 酒店早餐>環球影城

Day 5 酒店早餐>大阪城公園>神戶午餐>北野異人館>
Mosaic Mall>Fisherman's Market Buffet

Day 6 酒店早餐>關西機場>Rinku Pleasure Town>
Rinku Premium Outlet>關西機場>香港

請多多指教!

[ 本文章最後由 Ellen 於 08-6-12 17:39 編輯 ]

大宅

BK Milk勳章

原文章由 hellocatcat 於 08-6-12 22:04 發表

1. 同ae_bb一樣, 我建議你要朝早去黑門巿場, 然後先好去行den den town同難波, 呢度都夠你行足一日, 仲邊到有時間去其他地方呢?
2. day 3行徎太多, 我擔心你唔夠時間
3. 北野異人館查實唔多吸引, 只係外國使館, ...

多謝你幫我跟進呀!我都知可能會貪心左D啦,但係真係好多地方都想去。Day3果日如果時間真係唔許可,可能會放棄Akachan啦。而黑門巿場都係志在參觀,所以唔使咁大期望。至於北野異人館我都知係無乜野行,不過係諗住搭City Loop巴士順便影下相留念,唔會比錢入去既,最想的係買六甲山雪糕食啦。

大宅

BK Milk勳章

原文章由 JMFAMILY 於 08-6-22 15:31 發表
係呢,你地會唔會去難波個間玩具反斗城呀,我上次去池袋個間都好多斬穫,唔知難波個間又點呢??仲有呀今次去想去買麵包超人d嘢,有冇邊到平呀??

我會去呀,始終小朋友都係最鍾意睇玩具,希望好似你咁有大收獲啦!

大宅

BK Milk勳章

係呀,仲有三個禮拜就出發啦,真係"未出發先興奮"!
我都好擔心要帶幾多個喼去好,我諗住帶兩個King Size的軟喼應該都夠啦掛!

大宅

BK Milk勳章

你地好呀,我有兩張大人和一張小童的關西周遊卡,因為最終都係唔plan去京都﹑奈良等遠的地方,所以今次用唔著,你地有冇人用得著呀,可以pm我呀!

大宅

BK Milk勳章

你返黎啦,好玩嗎?一切順利嗎?有咩大豐收呢,快D上黎分享下啦。我今個星期日出發啦,好期待呢!

大宅

BK Milk勳章

好羨慕你地兩個呀!希望我的行程都順利啦。

你地係邊度買波鞋呀?西松屋定係Adidas/Nike專門店呢?

你地發現心齋橋的遊人算唔算多呀,好驚好迫人呀!

大宅

BK Milk勳章

唔該哂!

大宅

BK Milk勳章

我都返左黎啦。一切都好順利,玩足行程,兩個仔同老公都好滿意。我第一次自己plan自由行已經玩得咁順暢,我都比自己100分呀!

大宅

BK Milk勳章

戰利品唔係好多,主要都係玩同食。買得最多的咪係囝囝最愛的Pokemon囉,尤其係果子玩具,平過香港一半,買左好多。仲有就係Gundam模型,都平成半。另外老公買左兩對Adidas波鞋,7380 yen兩對,都ok啦,d款都唔算舊,有adizero款。最開心就係買左兩條Levis比細仔,3090 yen一條,買兩條有八折,咁咪買左兩條一深一淺色囉。

成個行程除了之前比左的機票酒店錢外,六日只用了十五萬円,已包括食﹑玩﹑買同車費,係咪勁抵呢!

首頁

尾頁

跳至