跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原文章由 winn 於 08-11-10 14:28 發表
上午班 --- 鄭陽
上午班 --- HAZEL

珍珠宮

原文章由 winn 於 08-11-19 14:22 發表
我地好似得咁少人既

可能個個都1516讀唔讀呢間好

珍珠宮

原文章由 imchristy 於 08-11-21 23:22 發表

thanks for your info.
想問一下是k3開始嗎?

其實除左interview個次,我都參觀過學校兩次,
都有刻意o係附近留意學生是怎麼樣的,
我見過佢地會拿住本notebook邀請其他家長聽他讀,
我都好欣賞學校用呢d咁特別的方式教 ...

讀書個part係由k1開始
寫字就會由k2接近上學期尾(12月)才開始寫, 由淺入深

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 14:00 發表

之前你說已交留位費.你決定左細囡都選呢間?===>係丫, 因為家姐都係度讀, 2個讀同一個學校會易於安排日常生活
其實以學校教學方針. 抄寫/學術上可能係比其他幼稚園少/淺
但培養小朋友的主動性足以令他們多看書籍.吸收課本以外的智識. 其實都唔係淺.只是跟傳統學校不同. 可以唔可以咁理解?====>都可以咁理解, 不過學術上佢都唔係太淺, 只不過k1, k2冇功課去反應小朋友識左幾多野, 我睇k3 d作品, 功課上寫ga字都唔淺, 英文已經係寫短句, 佢地英文係以phonics去教, 靈糧最好一樣野係真係會聽家長議見去改善, 就好似有家長反應普通話堂一個星期得一堂太少, 今年就加到2堂
又想多問一點
學校係唔係幾多"家長參與日" (好似什麼project/什麼活動日...etc)?===>家長參日活動日子都算多, 家長日有3次, 觀課日1次, 有部分活要家長参與都會盡可能安排星期六進行, 另外有d活動係唔需要家長參加, 如果有時間可以報名參加做義工, 仲有係親子功課lor

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 15:29 發表

好多謝你詳細的分享~
我相信會有所決定
其實自己心儀靈糧. 從留意搵學校開始已經好喜歡此校的open政策~ 只是長輩有另一番見解. 長輩說她朋友的仔女唔識執筆寫字.又有好多功課留待家長跟小朋友做~ 可能說的就是親子功課. 其實自己唔太喜歡一些只著重抄及寫的方法. 而靈糧呢方面也是我所喜歡的. 不過我全職mama. 要參加親子活動都只可星期六的.如果閑日的.我看看有無假先可以了

原來而家加多一課普通話? (之前一星期一課真係太少..嘻~)
那麼英語導師是否保持一星期一堂.每堂20分鐘?

唔識執筆寫字.....K1就好可能會, K2, K3一定識, 唔駛擔心, 同埋佢地都幾著重執筆姿勢
佢地真係幾多親子功課: 閱讀報告, 請聽我讀, 一D手工藝咁
放心啦, 如必定要家長參加都會安排係星期六, 係觀課唔可以

K1有幾多堂通著話同英文, 我就唔記得啦, K2就2堂普通話, 2堂英文

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 16:24 發表

看來有機會跟你做學姊弟~多謝你詳細分析及分享~ 你大囡p1 有結果未呀?

唔知會唔會同我細女同班呢
大女K2咋, 下年先到我緊張

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 16:39 發表

唔係k2開始選學校? 我一直以為k2選.而家就係首輪公怖派位~哈...我真係一舊雲 ~ 那麼你仲有一年輕鬆~

K3一開學冇耐就要揀小學啦
我家下都睇緊小學資料, 仲心大心細中

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-24 17:21 發表

馬鞍山及沙田都有好多出名小學
果時同友人傾開. 推介呂明才.沙官.沙田循道衛理
不過以上全是幾傳統小學.照計就唔太岩我~

呢3間係好出名, 不過相對競爭都好大, 我應該唔會考啦

珍珠宮

原文章由 hellokm 於 08-11-25 01:07 發表
如果你住馬鞍山,呂明才.沙官沙田循道衛理只是誇區小學,唔易比你抽

你囡囡第一輪結果點丫

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-25 10:40 發表

考小學都要搵岩自己小朋友性格的. 我都唔會因此而考以上3間~
請問你知唔知在頌安村有什麼車可去到海柏花園/新港城?

揀小學比揀幼稚園更加難, 真係要小心去揀

頌安去海柏個頭好近, 我通常行過去
如果真係要搭車, 可以係陳元喜小學對出巴士站搭286m, 87k, 仲有架小巴, 不過我唔記得幾多號

珍珠宮

原文章由 hellokm 於 08-11-25 22:43 發表

好好彩用基本分數抽中左!!hehe
今年係沙士年,出生率最少的一年 

恭喜! 恭喜!
我睇第二個topic得知你囡囡考入禧年, 我想問下你點解會考呢間呢, 呢間都係我考慮之一

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-26 11:38 發表

恭喜晒~ 可以安心等升小一了~
小一派位真係令家長好擔心
請問什麼叫 "基本分"?

基本分.....首名子女 (10分), & 適齡學童(5分)

珍珠宮

原文章由 hellokm 於 08-11-26 22:51 發表

thx!
首先我想留在馬鞍人讀.
在馬鞍山比較好的小學有主風,靈糧,馬偱,禧年
論成績(入英中率)主風>禧年>馬偱>靈糧

主風 - 原本係first choice, 不過今年參觀(家教會搞)過之後發現佢好傳統, 好古"叔", 同千禧校舍完 ...

多謝你意見
基本上主風同馬循我都唔會考慮, 因為我怕功課會勁多, 同埋競爭大, 我地唔夠人掙
靈糧你講個問題我都有擔心過
所以得返禧年

另外我仲考慮埋陳元喜(秦石)個間, 馬鞍山個間d成績唔多掂

珍珠宮

原文章由 poohpoohlee 於 08-11-29 13:46 發表
咁讀靈糧幼稚園是否很難適應主風同馬循呢?

都唔一定, 好睇小朋友, 不過開學初期點都要時間去適應

珍珠宮

原文章由 彤b^^ 於 08-12-24 12:44 發表
唔好意思呀,阿仔讀K2,不過想問下,
見主風相對起,馬循同靈糧小 %小D(望落個圖表),咁係咪即係難入D,定係其實係唔係太多人自選?
岩岩搬入馬鞍山,我唔係太了解,所以想問下,謝謝
(同埋,我想問校服,係咪一定要自行 ...

學校好似係冇校服賣ga, 一定要去代理度買

珍珠宮

原文章由 winn 於 08-12-28 18:42 發表
咁快買校服

佢應該係o黎緊呢個新學期插班丫
09年k1新生當然唔駛咁快買校服啦, 好似5月先會叫我地買

珍珠宮

原文章由 彤b^^ 於 08-12-29 13:44 發表
hehe,
唔好意思呀,因唔見有靈糧K2既討論,所以就入來打搞你地喇

咁你知讀邊班未丫
我大女家下都係靈糧讀緊k2, 唔知會唔會有機會同班呢

珍珠宮

原帖由 彤b^^ 於 09-1-4 12:47 發表
仲未知呀,星期5出去唔記得問,
但我仔係下午班,你女女都係嗎

本來係
不過係9月開學前轉左上午班lu

珍珠宮

原帖由 giveupaguy 於 09-1-6 10:48 發表

phibow你好呀~
又有事想請教你
我囝囝2月至8月於另一幼稚園上n班.9月才正式上linglang k1.
我想問.我什麼時間申請學卷才對?
聽linglang提左家長要1月自行申請的...但n班只讀幾個月.到時又轉linglang.那麼可申請嗎? ...

學卷只需用於k1-k3/n2-n4, 所以係家下讀邊間n1都冇問題, 因為n1係用唔到學卷

申請學卷時間我都要check下

珍珠宮

原帖由 winn 於 09-4-22 14:38 發表
好耐冇上來....
今個星期六要去註冊, 果堆form都未填完
睇落d雜費都幾貴, 尤其校服好似唔係好值咁..haha...
書簿包括果d file, 唔知有咩特別呢...

靈糧雜費出名貴
file係有學校lego
校服唔抵都要買(其實佢唔算特別貴), 至多買大d 著足3年

佢地呢d都唔係真係好貴, 最貴係校車 ,

首頁

尾頁

跳至