跳至

首頁

尾頁

大宅

hi! 我個女都係今個月上堂,, 工人話10月2日接放學見到個女喊, 心酸酸

大宅

main stream

大宅

其實佢唔應該舊年放棄學卷, 流失好多nursery 學生, 我個女是其中一個,

國際班你要問清楚, over $48,000 一年學費好似冇得減, 你check 吓, 我都唔係好記得

大宅

原帖由 hellobaby~ 於 09-10-9 01:03 發表

如果學校有學卷.... 國際班一樣有架..
我大女依家讀緊寶湖舊墟小學...

我想問你個女入寶湖舊墟係自行派位(1st round) or 有20分入呀?

有冇知道主流班入寶湖舊墟多唔多人?

我正考慮是否轉校.

大宅

明年2010-2011

大宅

係呀, 我兩個女都係miss wong 做班主任, 我覺得佢好好, very nice

大宅

有學卷係會跟教育局, 課程會跟其他學校很接近o

大宅

大家知唔知明雅申請學劵進度? 是否有學劵嗎(2010-2011)?

大宅

我覺每間學校都有好唔好, 唔一定寶兒好過明雅, 咁講安基司又好過寶兒嗎?禮賢會, 浸信會都好多人都讚, 咁又點? 所以我覺得小朋友讀咩幼稚園都好, 最緊要開心和學習到課程, 我唔覺得要係幼稚園學小學課程就叫好學校, 大前提係要小朋友讀得快樂o

大宅

半日班約$900
全日唔知,問校長

大宅

我都打算讀半日, 下午去學其他興趣班

大宅

原帖由 你好嗎 於 10-5-20 14:16 發表
各位,
以前明雅係唔錯,但e+d行政&工作人員質素好差!
我個仔d性格&態度唔係咁好,我自己都知道要教,但老師居然同我講,如果佢再唔改就教同學仔'杯葛'佢
,等佢知道態度唔好係有後果! ...

SORRY, 你指以前好係幾多年前先?
呢件事又幾時發生?

我兩個女都係明雅08-09, 09/10讀pgs,我唔覺得佢地老師/行政差,比較之下, 覺得好好, 老師態度/學校行政回條,俾我都感覺ok, 我不是高要求的媽媽
我大女讀緊另一間幼稚園行政/老師仲唔掂o

大宅

我都會將我2個女一齊今年升讀nursery and lower class. 我希望大女轉校是正確決定!

大宅

原帖由 你好嗎 於 10-5-22 16:21 發表
重有,好明顯大多數媽咪話明雅好,佢地其實都係ms wongd學生,所以好可能只係一,兩個老師好而渡係學校!
如果你地識d街坊讀k2 or k3或者e兩年畢業,你問完就知道我所講o既係事實!
之前問大部分街坊都會答明雅好,但e+大部 ...

老實說, 今日大家都話aa 學校好, 並不代表以後都好好;今這間不好, 又不代表日後無改善,好老師都會有流動, 有來有往, 至少明雅老師不會太差, 你當日遇見既老師可能只係個別例子, 想請教個位老師還在明雅教書嗎? 不要一竹蒿打一船人,

我不是刻意偏幫明雅, 不過有d觀點大家可以討論一下, 不要介懷o 我覺得好多學校都好好呀, 安基司, st.paul, 禮賢會等等

大宅

原帖由 你好嗎 於 10-5-23 11:55 發表
請問你大女之前讀邊間?E+N1?

屋邨教會學校, 我唔方便講出黎啦, 我覺得唔好並唔代表這間幼稚園唔好, 不過對於各方面我都唔習慣, 覺得馬虎, 唔係夠細心, 同埋太多師奶係門口噪到不得了, 老師(企門口果個) 我真係唔鍾意, 笑容欠奉, 其他就不予置評o

學習上都ok, 幼兒班學a-z + vocab, 要開始簡單寫字,例如2/3/F/E/上/十......數學1-20, 多少, 大小.....,
我有爭扎過唔轉, 但要忍受落去我真受不了我2個女係度讀

首頁

尾頁

跳至