自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:自己睇開邊位合適就ok啦,大把醫生亦有好多

原帖由 nama 於 14-05-12 發表
自己睇開邊位合適就ok啦,大把醫生亦有好多病人,係咪
大把醫生就一定的。不過要識分邊D好、邊D唔好。嗰D只prefer執豆既醫生,就算睇開如我,正常病人知道之後一定會避得過就避。冇既,知道係點咪唔阻人發達囉自己又唔駛一肚氣兼擔驚受怕。BB病,好多新手媽媽係㝀手唔成世的,尤其是突然高燒。一個專業,仲要係專科醫生,我認為一定要對自己病人負責,而唔係只顧住執豆。

我既經歷係發生響劉氏事件之後,但又未爆呢單醫委會事件之前。我睇人原來幾準。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:唔係咁簡單,要有好多証據先入到罪,個個都

原帖由 twinsdady 於 14-05-12 發表
唔係咁簡單,要有好多証據先入到罪,個個都係專業人仕,又有上訴基制,醫委會判錯機會唔大。

...
未判呀

twinsdady  我知  發表於 14-5-12 10:47
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:無論佢一直以嚟做得點好(好唔好我唔知,未

原帖由 halthepooh 於 14-05-12 發表
無論佢一直以嚟做得點好(好唔好我唔知,未睇過),今次佢確實失當,對BB嘅死要負部分責任。

張氏夫婦由一 ...
人哋會覺得自己道歉咗=承認責任架,所以好多人做錯嘢C唔道歉的

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-05-12+發表

原帖由 melomame 於 14-05-12 發表
一件錯事足以致命
他第一日做醫生就應該清楚,
醫生做錯事唔同學生做錯事,係會死人的
會死人冧樓嗰幾種專業,唔識尊重生命既人真係唔應該做

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+bopui0607+於+14-05-11+發表

原帖由 Melody_BB 於 14-05-12 發表
兒科!足見佢輕率!

成件事有咩好笑?

可能呢D叫\'細心\'地輕率卦

一個人,無論係乜專業,一定可以見微知著。點搵藉口都係枉然。

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:請問呢D唔係叫做show,應該叫乜野?+ +

原帖由 ~~nitto~~ 於 14-05-12 發表
請問呢D唔係叫做show,應該叫乜野?
唔⋯⋯真支持其實應該可以用文字去表達俾醫委會知。不過囉喎,咁樣,D potential客仔(即病人)唔知家嘛,而家有畫面咪可以希望救番少少名譽囉。

一D非緊急既病症、又book唔到其他醫生時,都或者、或者可以考慮考慮既⋯⋯其他病囉喎⋯⋯香港又唔係得一個兒科專科醫生

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:劉美娟夫婦先後於微博透露申訴的辛酸,引起

原帖由 mic_kwan 於 14-05-12 發表
劉美娟夫婦先後於微博透露申訴的辛酸,引起輿論關注,醫委會至去年才開庭審訊。可想而知醫委會幾黑暗。

...
我都相信極有可能

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:責任和收入是正比的.感覺醫學界已比其他專

原帖由 howmuch 於 14-05-12 發表
責任和收入是正比的.
感覺醫學界已比其他專業的判罰為低.
Exactly

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:好奇怪呢個PO幫親尹DR的都是洋房,+複式洋房

原帖由 sumaggie101 於 14-05-12 發表
好奇怪

呢個PO幫親尹DR的都是洋房, 複式洋房, 最多都係大宅
咁⋯⋯每個人觀點未必一樣。曹操都有知心友啦,更何況係一D唔係大奸大悪既人?! 不過,感覺好個人,咩係細心亦好抽象。但係,BB高燒要3日預約係事實,有高燒係事實,最後谷鬼氣去醫院睇亦係事實。事實⋯⋯勝於雄辯。

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-05-11+發

原帖由 nobletree 於 14-05-13 發表
過D料黎聽下啦……你早D出聲,就救番好多人!
張太件事如果早D通係佢,我當時唔駛咁徬徨就真

直情一次都唔搵佢呀

何謂不誠實使用電腦??

首頁

尾頁

跳至