想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ahmo,
會呀!! 收到新屋key後, 師傅會再幫我擺陣! 好似話會在間屋ga丁位, 放蓮花燈.

原文章由 ahmo313 於 08-5-23 15:48 發表
交流下呀!! 想知有無人用過蘇民峰的方法呀?? 有個師傅教我係床頭擺用"木造的嘯"... 你也有無什麼坊間秘級呀??

男爵府

冇呀!! 有幫助ga??

等我move左去新屋, 叫我家姐個女黎跳下先...

原文章由 ahmo313 於 08-5-23 16:51 發表
咁你地有無試過搵小朋友番屋企係張床到跳呀??

男爵府

其實我點都要做ivf先會有bb, 屋企擺陣希望幫到下次做ivf順順利利, 跟住就bingo啦.

yauling, 我都有排政府不育科oh!! 都等左14個月先有得見醫生. 我今年2月已經第一次見左醫生, 跟住6月尾第2次見醫生+聽ivf講座. 係呢, 妳排左邊間醫院呀?

原文章由 yauling628 於 08-5-23 16:42 發表
我都有用此方法, 但一直都冇聲氣....

所以宜家我地好積極去睇中西醫,
照埋輸卵管,食排卵藥,仲有排埋政府醫院生育科 tim ...
(要排成十四個月,真係有排等 )

...

男爵府

judelawfans,

咁就一於5~10月都要努力d開工la

原文章由 judelawfans 於 08-5-23 20:15 發表
我上個月都開始有擺風水旺生bb 呀, 佢話我5月至10月會有o拉喎, 都唔知準唔準呀...

男爵府

jcarcar,

我有問題想問..... (因為本身我係一定要做ivf先會有bb的)
妳係唔係自然bingo? 定係做treatment bingo ga?

因為我想睇下, 如果做treatment bingo, 睇流年or睇八字係睇唔睇到?

話曬做treatment都係人為, 所以我成日都諗做treatment bingo係唔係會計唔到呢??

原文章由 JCarCar 於 08-5-23 17:30 發表
我想生BB都有兩年啦,最終上年9月忍唔住揾個師傅問流年,我見佢都講得幾準又唔浮誇,咪叫佢幫我屋企睇風水兼擺陣,吹旺生BB囉...點知今年1月好好彩成功咗,仲要係孖B添 ,但因初期我情况唔係咁穩定,師傅就好好幫我 ...

男爵府

jaycee_mami,

我就係睇個八字, 話我07年好大機會有BB! 我就在07年做第1次IVF, 不過都係失敗!!

所以我就諗, 話曬IVF都唔係自然BINGO, 會唔會八字係睇唔到呢?

原文章由 jaycee_mami 於 08-5-23 23:52 發表
樓主有無考慮過去睇八字? 睇下邊一年機會較大, 很準架.

男爵府

我自然bingo就一定唔得ga la! 上年做左1次ivf又唔得.
結果下個月我就決定搬屋轉轉環境!!!

所以今次都有比師傅睇左間屋先至confirm租! 跟住就師傅都會再幫我set返個局. 希望下次ivf順順利利有小b啦.

csmc88, 我個鞋櫃都係放在大門口附近.....鞋櫃都關bb事ga?

原文章由 csmc88 於 08-5-24 00:17 發表
我試左4年都冇,不嬲都想搞一搞風水,但老公唔贊成,今年農曆新年後,唔理老公,我照我家姐叫我改一改屋企d野,跟住4月頭發覺bingo左!

1. 擺左4盆植物在東南方,唔可以俾d植物黃;
2. 擺左張綠色地毡係門口;
3. 個廳油左夾我嘅綠色(自 ...

男爵府

jcarcar,

仲有一個問題呀....真係唔好意思, 我有咁多問題問妳tim.

係呢, 妳睇流年/八字, 有冇話過妳會生孖b呀?
其實我都好想生孖b, 不過睇八字都話唔會有孖b.
但係我又諗, 做ivf呢家野....又會唔會係生孖b都係八字冇得睇ga 呢??

原文章由 JCarCar 於 08-5-23 17:30 發表
我想生BB都有兩年啦,最終上年9月忍唔住揾個師傅問流年,我見佢都講得幾準又唔浮誇,咪叫佢幫我屋企睇風水兼擺陣,吹旺生BB囉...點知今年1月好好彩成功咗,仲要係孖B添 ,但因初期我情况唔係咁穩定,師傅就好好幫我 ...

男爵府

JCARCAR,

妳記得我呀...真係好開心呀!!

自從上年11月ivf失敗後, 見過董醫生1次後, 就冇再睇佢. (因為某些原因)!!!
結果2月就第1次見QM醫生, 因為我年幾前已經排左政府不育科. 點知就話要做手術, 切左條輸卵管(本身我2邊都係塞左)! 佢話我條輸卵管腫脹, 唔做手術就會影響做IVF GA 成功率...仲要係低50%!!! 原本就應該下個月返去見醫生時再CONFIRM手術時間!!

但係我自己都唔太想在政府醫院做手術...所以就去左睇DR TAY!!! 結果DR TAY同瑪麗醫生講GA野一樣, 咁就搵左DR TAY做手術!! 佢真係一個好好GA醫生. 我4月8日做手術的, 切左1條+通番1條!!!

9月再返DR TAY到, 到時先再諗幾時做IVF!!!

之前睇過八字, 今年一定冇機. 所以我諗今年都係唔做IVF住....依家plan左09年3or4月做囉. 不過諗住下次見到師傅都會問埋佢邊個月份做ivf會好d

原文章由 JCarCar 於 08-5-24 00:37 發表
PJ

你最近好嗎?我好耐都冇去董医生俱樂部嗰邊追post,你係咪仲睇緊董医生呢?

其實我好好彩由正式睇婦科医生到有小b都係半年度咋!!我06年已諗住生豬仔,但我自小period唔準,咁我就好醒去家庭医生攞排卵藥,攪咗成年又 ...

男爵府

yauling,

我07年1月就排隊la!!! 我冇做過iui, 因為我係2邊輸卵管都塞左! 所以一做就做ivf!!

我排瑪麗! 真係好遠.....由將軍澳過去真係勁遠.
希望大家今年都快d順順利利做媽咪!

原文章由 yauling628 於 08-5-24 19:13 發表
Hi PJ,
你就好啦,早就排到可以見醫生, 你有冇做過 iui ?
我剛剛先至排,要等到出年八月才第一次睇醫生,
我係去廣華, 係呢?
我希望見廣華醫生前,可以有啦 .....
同埋,希望你快d做到媽咪同順順利利

...

男爵府

anntex,

我同妳一樣, 師傅都係話要在丁位放東西!
我未放呀, 因為下個月先搬!!
師傅都話, 放左東西在丁位就會吹旺生bb!!
希望我都可以好似妳咁, 好快就bingo!
我之前都做過1ivf!!

係呢, 妳放左東西在丁位幾耐先去做ivf?

男爵府

anntx,

係唔係蓮花燈呀?
我師傅話丁位要放蓮花燈.

原文章由 anntx3 於 08-5-27 09:52 發表

他看了之後便擇日叫我放東西,放了1個月便bingo了

男爵府

anntx,

我師父都有講過聖母像...
anyway, 黎緊呢個星期日師傅就會上去我新屋睇, 到時就知道要放什麼! 我之後再上黎report一下.

原文章由 anntx3 於 08-5-31 19:07 發表

師父叫我在全屋的丁位放了一長明燈和聖母像(我c6信天主教的,但也不反對我找師父)。在睡房的丁位放了植物。

首頁

尾頁

跳至