婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Sorry!恕我直言和希望你不介意! 你衰左啦! 99這東西, 最鍾意玩野架啦! 但通常佢地係"男家"多數都要食正日(甘當然有些會例外), 仲要你話左比佢知你邊日返外家食, 佢就最鍾意搞到你唔知點算, 99先最開心!
舊年我試過啦! 我媽媽要返工的, 而她知道正日一定要同99食, 甘我地就諗住提早一日食啦(往年都係甘), 點知突然99打電話比我老公話要提早食, 正日可以留返比我媽媽(扮偉大), 但正日我媽媽沒有空和不能調假, 但99堅持一定要個日~ 最後, 舊年我係沒有和自己的媽媽做冬架!

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 14:58 發表
係呀!真係上半場又死 下半場又死 唉!!!!!!
Don't worry!Be happy!

男爵府

哈哈! 99就係甘架啦! 佢會覺得只要你地就佢, 佢一定唔會就你 ~ 你估佢唔知你都要返外家嗎? 佢就係偏要玩野先開心! 仲有呀! 你同99食飯, 一定不可以"黑面", 如果唔係99仲會打你小報告呀! 小心! 小心!

原文章由 肥肥地 於 08-12-17 15:21 發表
咁佢地玩晒啦............
我們都有阿媽...不是奶奶大晒.......
你說大家相就1下沒問題..不過不是就晒佢囉.........

男爵府

現在唔會啦! 因為試過有一年不可以和自己媽媽食, 我老公都知的 ~ 所以以後99一定係食正日, 如果佢要改, 我就可以唔去!

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 15:26 發表
咁你依家係唔係99話邊日食就邊日食家!!係應承咗媽咪在先 但99話要嗰日食 你都要去就奶奶?

男爵府

你今年只係第一年 ~ 仲有其他節日黎緊, 新年, 佢生日等等!

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 15:34 發表
99這東西真係可怕

男爵府

個次我發晒皮氣, 我老公先甘講!!!!

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 15:39 發表
咁你老公都好好呀!!幫你安排 我99話邊日就邊日無話99一定食正日 佢哋改我可以唔去

男爵府

反口 ~ 對99黎講, 是沒有所謂的, 而是沒有錯的! 99仲可以講:邊個叫係甘早同人講呀!!

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 16:32 發表
我都你問佢先啦啦隊!點知有人哋中途反口喎

男爵府

laimanw,
你係完全對的! 但係99就係甘架啦! 你都識講啦, 你已經嫁了, 已是"男家"的人, 所以所有的"大時大節"都一定要"男家"為先! 仲有, 就算你老公好好肯自己返去食, 不等於99唔會有說話聽 ~ 再難聽的說話我都聽過呀!

原文章由 laimanw 於 08-12-17 18:37 發表
樓主, 雖然我沒有你做冬的煩惱, 因為我女家全不在身邊。但如是我, 若99和媽媽都不能相就, 我就會自己去女家食, 老公返男家食。因為我雖是新抱, 但對99來說, 只是半邊女, 她又不是生我養我那位。就算嫁入男家, 99仲以 ...

男爵府

都係架! 我現在同99的關係唔好的! 這些都是原因之一! 唔好講我啦!
姊妹, 你今年"第一年"係新抱(已經係男家人), 可以點對你都得呀!
仲有, 你真係要confirm幾時可以同自己媽媽做冬, 99可以離譜到叫你如果大家就唔到時間, 過左先做都得呀!(如果你有睇我之前的留言, 舊年我真係比99搞到我沒有同媽媽做冬架!)

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 18:24 發表
我相信你都有好多經驗喎

男爵府

會唔會係不同"鄉下"的原因呀!? 唔會有媽媽唔鍾意自己個女返黎食飯??

原文章由 ABBC 於 08-12-18 10:39 發表

咁就梗係可以啦~不過做冬就唔可以返囉~話食窮外家喎

男爵府

比面口你睇 ~ 這個可能係開始了, 而可能你99都要睇下你會用什麼對策吧! 總之, 佢地真係什麼都可以架! :;pppp: :;pppp:

原文章由 V_VPONG 於 08-12-18 11:47 發表
係呀!上年你都好唔開心啦!!我唔會比99點囉!我一早問佢 佢自己擇果日 依家佢無叫我正日同佢食 不過 依家99話要除消啫! 佢好似係比面口我睇囉!!

男爵府

原文章由 V_VPONG 於 08-12-18 12:09 發表
我哋都鍾意阿媽多d 講乜都唔會有心病 唔洗做大龍鳳 真係舒服好多家!!

這個一定啦! 如果你有小朋友你會梗加覺得都係自己媽媽好(我的case係甘)

男爵府

原文章由 V_VPONG 於 08-12-18 14:05 發表
我諗住唔理佢囉!我返外家食飯呀!

姊妹, 祝你好運啦! 希望你順利!

男爵府

原文章由 V_VPONG 於 08-12-18 14:07 發表
我99咁煩我唔會生小朋友囉!!!

都唔可以甘講的 ~ 生小朋友係你和你老公的事; 只是99係可以左右意見的人!mouth: mouth:

男爵府

姊妹, 如果有機會好取回屋企key啦! 第時同你打開你的私人信都唔奇架! 照我睇你99都係麻煩架啦! 小心啦!

原文章由 V_VPONG 於 08-12-18 15:28 發表
你知道嗎?佢真係好煩 剛入伙時 我99成日上嚟又話你屋企e道污穢嗰道唔清潔 打比我叫我放工返去抺 一時又話你洗頭有頭髮趺落地 你係唔係身體有問題 又話你張床褥底床架中間點解有頭髮 大佬呀!我返工唔係屋企唔等如可比 ...

首頁

尾頁

跳至