懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係岩岩驗到有左, 預產期都係2月, 因為唸住開刀, 未知係邊日生.

我呢個月都係keep住好多胃氣, 食少少野就好肚脹, 有時行路行快少少個肚都會有d唔舒服既感覺.

複式洋房

binbin仔,

我岩岩上星期日去普通科醫生度攞驗孕信既時候, 佢話我有左大約4week, 我未做產檢呀, 今日打去健康院book左20號做產檢, 問過私家醫生, 姑娘叫我12week先去睇.

原文章由 binbin仔 於 08-6-2 20:17 發表
你去o左做產檢未呀? 係o米都係得一粒黑色o野o甘細o家? 我 5wk la~ 你o尼?

複式洋房

Hi jr625,

我想問下你講果個oscar係咪即係照超聲波度頸皮連埋抽血呀?

我打去威爾斯問過佢本來都係排到25/7, 其實我唸住搵返自己個婦科醫生做返, 但診所姑娘同我講話照超聲波度頸皮同抽血係分開兩次做, 反而向威爾斯度做一日做哂, 有埋結果添, 咁其實向威爾斯度做係咪會好d呢?

複式洋房

jj511,

我同你LMP都係一樣5月1號呀, 今日打去威爾斯book做oscar, 姑娘幫我計話預產期係09年2月5號.

binbin仔,

威爾斯姑娘同我講話oscar係12-13週做, 我今日打去book, 約左7月25號做.

複式洋房

我想問你向邊度照超聲波架? 我book左健康院, 6月中做產檢, 睇開個婦科冇咁快有得睇, 但係威爾斯姑娘話如果確實既預產期同佢地幫我計既有出入, 就要通知佢地改做oscar既日期.

請問聲知唔知健康院會唔會幫我地照超聲波架? 我擔心如果佢地唔幫我地照既話, 但我又未book到睇開果個婦科, 咁咪唔可以準確咁計到幾時係預產期囉?

原文章由 binbin仔 於 08-6-4 23:51 發表
我都係照到有個水long o拉...不過應該冇o羊o野既.
o華, 你有size o家? 我只係見到有一點黑色o野jor, 個dr 冇同我measure 個size 呀..可能真係太細呀..

複式洋房

siu-mi,

我個婦產科醫生又係法國同浸會都有掛單, 而家唸緊去邊間好, 你知唔知兩間醫院邊間好d?

複式洋房

原來浸會係新過法國架? 我成日以為浸會舊d添, 唔怪知浸會貴過法國啦.. 我之前問過d媽咪, 話如果餵母乳既話, 浸會姑娘會鼓勵同埋有耐性d.

咦, 如果你去浸會生要轉醫生, 咁你會唔會都去浸會呀?

原文章由 siu-mi 於 08-6-8 16:28 發表
anita_mom,
看過幾篇文, 暫時覺得好似浸會好d, 新d, 香港人同大陸人會分房。我而家那個醫生只係在法國, 如要去浸會, 要轉醫生。

複式洋房

呢排耐不耐右下腹就會痛, 坐向度就會好d, 除左咁之外, 我覺得好似下面多左d分秘物, 有時覺得濕濕地, 即刻去廁所睇下咩事, 驚有血, 之前仲試過發惡夢下面流左好多血, 好驚..

複式洋房

我就冇頭痛, 但個胸就好痛同好谷咁, 而家只係5weeks左右, 個肚已經突突地, 有時連訓覺打平訓都唔舒服, 好似"責"住咁, 好唔舒服. mouth:

複式洋房

我想問有左bb係咪體溫會高d架? 呢一,兩日有時覺得個頭熱熱地, 好似發燒咁, 個人就仲攰d, 但又冇話覺得邊度唔舒服...

複式洋房

請問咩係陰超, 同普通照既超聲波有咩分別, 痛唔痛架?

原文章由 nanoruru 於 08-6-11 11:48 發表
陰照咋。我睇書,好似話太細時都仲係要用陰照。

複式洋房

siu-mi,

我想問咩情況先要做陰照架? 我上一胎成2個月先知有左, 有d程序可能miss左, 果時我就冇做陰照.

另外我記得果時我有左之後去健康院做產檢, 個醫生同我做左個柏氏抹片, 但其實係咪一定要做既呢?

原文章由 siu-mi 於 08-6-11 14:06 發表
anita_mon,
普通的超音波在肚面照, 照陰道超音波要將儀器由陰道進入, 我覺得唔痛, 之前做柏氐抹片仲痛。

kwanso78,
我又冇你d現象, 冇屁, 唔係太多分秘, 廁所都去到。不過個個都唔到的, 我就只係胃氣多, 乳房脹痛, ...

複式洋房

可唔可以加埋我添呀, hehe..
anita_mon 1/5 5/2 浸會/法國 2nd BB

原文章由 PEGL2 於 08-6-11 14:10 發表

加埋我呀, please!!!
pegl2 30/4 4/2 QE 1ST BB

複式洋房

siu-mi,

係呢, 你係咪一路都搵私家睇? 你做左第一次產檢未呀?

我記得果時向健康院做完柏氏抹片之後, 又冇話我聽個報告, 都唔知做黎做乜.. :;pppp: 黎緊我6月中去健康院做產檢, 如果佢又係要做柏氏抹片既話, 真係要問下係咪一定要做先.

原文章由 siu-mi 於 08-6-11 14:39 發表
anita_mon,
應該係個胎太細就要用陰超照, 不過我唔知幾多week先為之細。

乜原來去政府要做柏氏抹片? 我聽同事說佢去政府檢查, 用鴨咀夾, 佢話超痛, 之後仲流血, 佢即係去看私家, 私家話冇事, 只係政府醫生粗老d。 ...

複式洋房

fatfatwong,

我今次都係第二胎呀, 而家5weeks左右已經見肚, 同上一胎真係差好遠, 果時成陀左成3個月先開始有少少肚. 我朋友媽咪話我咁快見肚, 可能係陀女喎, 佢話陀女個媽咪會圓d, 論盡d, 唸返起我果時陀囝既時候又真係輕鬆d.

加上上一胎係開刀生, 今次個肚(子宮位)成日都唔舒服, 有時打個乞嚏都會痛. 除左咁之外, 呢排d粒粒出完又出, 主要生向個下巴度, 都唔知點解呢d徵狀咁快出哂黎既...

原文章由 fatfatwong 於 08-6-11 17:51 發表
binbin仔
你第幾胎呀?
我因為生完第一個,收唔到個肚腩,所以一直都有個肚腩跟住我走天涯,但平時如我一早起身or有咩唔舒服無胃口食野.個肚腩係會平番架..但呢個星期就唔同,個肚好脹,even我剛嘔完,個肚都似人地有左3個 ...

複式洋房

bingo1234,

你而家幾多weeks呀? 係咪因為週數早所以先要照陰超?

原文章由 bingo1234 於 08-6-11 17:17 發表
我今日都去左照陰超, 照到個胎, 但照唔到心跳. 下個星期再去睇.

複式洋房

我第一胎同而今胎隔左3年lu, 不過可能始終開過刀, 個子宮又一路大緊, 所以有少少痛啦.. 你第一月胎係開刀定順產架?

原文章由 nibikalea 於 08-6-11 22:44 發表
不過我第一胎生囡都陀得好輕鬆喎, 朋友都話我行得仲快過佢地, 唔似大肚婆tim. 不過好多人都話生囡個肚係圓d就真嘅.
我地個肚生過, 子宮同肚皮都鬆咗, 所以快d大唔奇架.
不過我開刀的位就冇痛, 你係咪生完冇耐就有第2 ...

複式洋房

nibikalea,

我第一胎係囝, 我都有同囝囝講話我有左bb, 我同佢講bb而家向媽咪肚入面訓緊覺, 訓醒會出黎同佢玩車車, 佢都好開心..

我而家得5weeks左右, 都開始見肚喇, 仲開始係咁出暗瘡添, 好慘.. mouth:

原文章由 nibikalea 於 08-6-12 09:01 發表
咁啱, 我個囡依家都係三歲喎,你第一胎係囝?你有冇同囝囝講有bb呀?我個b係我個囡晚晚祈禱得返嚟架, (至少我係咁諗) 所以一有我就話比佢知. 佢依家仲每晚祈禱求個bb健康長大, 好可愛呀.最攪笑係佢有時會同我地講佢個肚 ...

複式洋房

點解漏左我既, 唔濟... 可唔可以加返我添呀? thx.

anita_mon 1/5 5/2 浸會/法國 2nd BB

原文章由 mamay 於 08-6-12 09:46 發表
LOGINNAME LMP 預產期
醫院
nanoruru 唔準 31/1 養和   1st BB
siu-mi 27/4 1/2 法國/浸會 1st BB
jojolly 27/4 1/2 廣華 1st BB
Sosiusiu 27/4 1/2 ...

複式洋房

nibikalea & bing1234,
原來我地3個都係全職媽咪, 大家既小朋友都係3歲左右..
不過做而家有左細b, 真係比以前辛苦好多, 以前攰係上黎既可以話去訓就訓, 但而家只可以等阿囝晏晝肯訓先有得訓, 有時佢唔訓都冇計.. 阿囝既精力真係好犀利, 由朝玩到黑唔停, 有時佢叫我同玩, 我都冇力喇, 又要做家務, 照顧阿囝飲食, 煮飯, 真係好攰..

原文章由 nibikalea 於 08-6-12 13:48 發表
全職mami係自由d, 可以瞓吓晏覺. 但有時又覺得好似返緊24-7咁. 沖涼陪玩餵食飯等. 佢d精力好似唔會完, 我就真係好快就謝晒.好在依家多咗個工人, 有時阿囡唔願意瞓而我又眼瞓到暈時可以叫佢應酬吓阿囡囉.

...

首頁

尾頁

跳至