論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

補充一下。
我家印印都有拜神。

DAILY:
- 1 日拜5次,朝早/臨瞓要30mins,其餘15-20mins。每次都要用布舖地笠白色袍&頭巾。拜神期間十問九唔認的(即係妳叫佢都唔會理妳,除非urgent)。
- 每次拜神前要bath/洗腳,一日換2/3次under(要乾淨)
- 有d逢星期一/四要齋介(日出之後唔食,日落至食,水都唔可以飲),我唔俾印印咁做。
- 印尼新年前一個月要齋介(日出之後唔食,日落至食,水都唔可以飲),半夜會整野食(因為日出就唔食得),而齋介呢個月拜神係會耐d既(每次20-30mins)

伯爵府

印印都叫自動波,我話過我叫佢做的做不好我不會給她拜神/只拜早晚。所以我只set每日特別工作,同埋bb細時俾個食奶/沖凉schedule佢,印印都跟得好好。

基本上,佢地一日o係屋企邊有咁多野做丫,咪又係sms之類。佢地一定squeeze到時間拜神,況且,如果日抖拜唔到(出左街/忙)晚上拜番耐d就得,唔一定要跟足咁多次。

不過阿囡就悶d,工人一拜神,就會同囡囡一間房,囡囡已習慣坐在一角自己玩玩具睇書,所以次次工人拜神我o係cam都見唔到工人同囡囡架。

伯爵府

順帶一題,工人m到時是不用拜神的。

伯爵府

原文章由 danica 於 07-11-27 15:38 發表
mylulu007,

你唔比佢拜神 , 佢可以/ 接受嗎 ? 你點令到佢就凡 請指教

so far我未試過真係唔俾佢拜神,因為老公話唔好連佢宗教都得罪喎。工人偷偷地拜(印印話我知有d同鄉僱主唔俾拜神,就唯有lay埋床上/toilet拜),咁我覺得又幾淒涼既,又唔係做d乜野。

況且佢唔拜神都有大把野做可以過日神,係唔係都唔會一日做工夫做到黑啦。既然係咁,咪俾多d正常嗜好佢lor。

印印都有煮豬,但不會食。相處落,其實唔係好難適應,只係齋介月真係會擔心工人日抖照唔照顧到bb,所以我返工會多d睇cam。

同埋,佢拜神,咪多左野洗lor(起碼都有jin地既布/白衫/under,etc),佢放大假回鄉時無左工人我地隔日開洗衣機。印印o係度日日要浪衫既地方都可以浪滿野。(因為仲有2套衫,其中一套睡衣,一套工作服)。我無challenge佢,佢乾淨我都無所謂。反正佢好多野都同我用得慳,唔浪費。

首頁

尾頁

跳至