論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

樓主係搵定工人replace才炒現在呢個工人嗎?

如果是的話, 炒工人期間盡量不要有小朋友在場, 暫托親友家/叫親友帶小朋友出外走走.

你可以話工人姐姐都好掛住家中小朋友, 佢好想見佢地, 所以要返屋企, 講多幾次, 小朋友就會明工人姐姐同自己媽媽一樣, 做工做耐左都想念家人的.

況且新姐姐到, 製造多點機少讓新姐姐多接觸少主(一起wk end outing), 小朋友自然好快適應新姐姐.

伯爵府

原帖由 mc11 於 10-4-12 14:05 發表
多謝各位過來人, 同我講小朋友好快適應新生活, 我都知總有一日say goodbye, 不過真係驚太突然小朋友難接受

meimeiM, 我都有一刻想過完埋個約先算, 忍住佢先, 不過當日同個工人講呢單野, 佢比我一個"博炒" / don't c ...

記得同財務講工人邊日LAST DAY, 等佢地搞掂埋筆數...HAHAHA

伯爵府

原帖由 mc11 於 10-4-12 13:02 發表
係, 已經有安排, 請緊新姐姐
所以呢段時間仲keep住舊姐姐, 呢段時間會有1-2個月(如果佢d債主唔搵到上門的話...)
我都有打算到時帶走2個女先炒姐姐, 唔想佢feel到果d氣氛, 我估佢都好唔開心
仲有1個月, 呢段時間係咪 ...

呢兩個月, 盡量有關小朋友既事都自己take care啦, 一來等你再update一下小朋友的時間表, 新工人到都可以教到佢. 二來舊工人唔駛掂小朋友咁多, 小朋友日常問題第一個choice唔係工人, 就會好快唔記得需要工人.

首頁

尾頁

跳至