少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 2歲BB的媽咪進來分享....

vinoo
我女唔係8點訓, 無咁早, 我地8點先食飯, 但佢都係定時定
侯訓

你女女間學校有無幫介片架? 而家天氣熱係介片好時機, 而
且著底褲仔pet pet 會無咁焗

大宅

芷欣mama

如果其他人處理手法同你唔一致, 咁就好難搞...

我女都扭得好利害, 可以不停喊一個鐘以上, 訓埋地,
經驗話俾我聽, 只要中途有人埋去同佢講過野, 或者
"乙水"佢, 咁呢種哭鬧就沒完沒了, 直至大人就範為

我做法係唔問唔理佢, 咸幾耐都好, 我有我做野, 佢
攬住我都好, 撥開佢當睇唔到, 每當扭計我都係咁處
理, 第二次佢巳經由個多小時減到30分鐘, 跟住15
分鐘左右, 而家幾分鐘就收聲 , 但其他人一定要
配合, 好多時爸爸忍唔住埋去講句野, 咁就收唔到科,
但都要睇佢扭咩, 我女都會有好堅持既時候, 所以係
無埋扭計我先用呢種方法

好多老人家好難配合到, 我媽我奶奶都係咁, 所以唯
有教埋佢地點做, 唔係無事發生既時候教, 係個女扭
計或者有D咩既時候即時教, 即時做俾佢地睇, 要佢
地即時見到效果, 咁佢地就知用邉招WORK, 見到收
效佢地又會學我咁做, 當然過程係好好笑, 而且佢地
自己唔一定做到, 不過俾起之前係好左

老實講, 其實好辛苦

大宅

HI, Little_Lum_Lum

你仔仔返學未呀? 我女返緊N班, 好多搞笑野

大宅

vinoo

學校訓練去廁所就等於幫佢介片, 佢返到屋企都識大叫去
廁所咯, 咁你地唔好再同佢著片喇, 應該都好快架喇

累到無謂口...點解會咁累o既? 你有無同老師傾過你個女
o既情況? 了解下佢係學校係咪都咁累, 順便問下老師有咩
意見, 我女有d表現唔同左我都會咁做

大宅

係呀 Little_Lum_Lum , 我女都有2個星期暑假, 我睇過
d暑期班, 無乜o岩佢歲數玩, 又唔想佢無所事事

點好呢 ?-(

大宅

大宅

helloapril

睇到你張相, 你女女可以同daisy & donald一齊影o既,
係邊個位置可以2個一齊影咁好?
我見d人物全部都係分開, 都唔俾一齊影 :cry:

大宅

vinoo

半年$1500? 平均每個月$250, 好貴喎, 去邊架? 係咪每
個月都出去幾次架? 但係N班課外活動應該唔密得去邊個
喎 ?-(

我女間學校係有大型活動先交費用, 每次俾, 不過都唔貴,
好似學校旅行費用, 我地2大1細都係$70蚊, 其他活動都
係學校附近進行, 唔會收錢

至於茶點學費巳經包埋, 書簿費都係幾十蚊成個學期, 唔駛
再俾架喇

大宅

Little_Lum_Lum
唔會喇, 請一日半日就得, 所以會俾我媽湊, 但我媽都湊
緊一個B, 我女會煩死佢架
Little_Lum_Lum 寫道:
icoico,
一係請假湊佢地,不過就冇晒D假law

大宅

唔會喇, 請一日半日就得, 所以會俾我媽湊, 但我媽都湊
緊一個B, 我女無人部佢玩, 佢會煩死人架
Little_Lum_Lum 寫道:
icoico,
一係請假湊佢地,不過就冇晒D假law

大宅

點解你做全職媽媽咁舒服o既? 會悶添呀?

我放工放假都係自己湊, 不知幾忙, 煮飯打掃陪個女玩, 照顧
佢起居...跟本唔夠時間 :-( , 我寧願返工

你係咪有工人呢

大宅

helloapril

係呀, 年票黎架, 不過只限平日入場, 我今年2月去o既,
可能就快過年, 所以d卡通人物係著新年衫, 同單獨俾人

大宅

vinoo

原來有外語遊戲班, 唔怪得咁貴啦

你女女係咪好嚴重? 定話只係留院觀察? 佢入親醫院都係因為哮喘呀?
你唔好唔開心啦, 唔好一味怪自己, 要留番D精神同心情黎照顧個女呀, 開心先"乙水"到個女笑家麻, 醫生又無講幾耐可以出院?

大宅

哈! 仲以為你係全職媽媽添

咁你返工邊個幫你湊仔? 定係返全日?
我女返全日架

大宅

我女都係放4:30, 不過我放工先去湊佢, 學校係我公司
附近, 6:00前一定要湊走

咁你仔仔平時係你媽咪到過夜定你地每晚帶佢走?

大宅

蝦蝦
我女都係咁架, 搞到返學成日遲到, 老師話得多成日遲到我都唔好意思, 真係無好氣
蝦蝦 寫道:
我囝囝呢兩日唔知搞乜, 我如常每朝帶佢去婆婆度, 呢兩朝, 唔肯比人幫佢著衫, 著片, 著褲, 著鞋 ...

比佢自己著又唔著喎 (佢呢期鐘意自己著褲著鞋).

好喇, 著好晒, 又唔肯落地出去 ... 一味扭, 一味喊喎.

真係唔知佢諗緊乜, 每朝我都要諗法寶乙水佢 ...

大宅

講d好搞鬼野俾你地聽丫

先2日同個女搭巴士, 佢突然指住前面叫:光禿禿, 光禿禿..
我初時唔知佢見到咩, 咪問佢指咩, 佢再俟前d個身指住坐我地對面個男人大聲叫:光禿禿... 我望下個男人個頭地中海, 心諗:呀女唔係咁大整古呀麻, 跟住扮唔知佢指咩, 好在o岩o岩到站, 快d落車走人, 返屋企同老公講番, 笑到佢趴係度

你地小朋友有無呢d好笑野架?

大宅

芷欣mama
我女都試過半夜發高燒, 好在一早同e生拎定d塞肛藥, 用左之後體溫回落, 第二朝先同佢去睇e生, 都係喉嚨發炎引致啦, 細路仔一發高燒真係好鬼驚, 你睇開e生都問佢拎定d塞肛藥備用丫, 咁可以唔駛大家半夜咁頻撲, 當然都要睇情況去睇急證啦

大宅

我女傷風完都好多痰架, 我會煲d化痰湯水佢飲, 叫你媽咪煲俾佢飲丫, 會好過食西藥, 西藥食得多會虛寒架

大宅

Little_Lum_Lum, 芷欣mama

我自己就煲開 白果枝竹白菜湯, 化痰止咳, 中E話煲過既白菜唔會寒涼, 唔同滾湯, 我地喉龍唔舒服, 或者有少少咳都飲佢, 喉龍發炎或大咳就要睇E生

用: 白果(十粒左右), 白菜 (半斤), 枝竹 (2條), 陳皮 (除量), 蜜棗 (2~3粒), 呢個係按我自己2大一細飲既份量, 你地可以自己調較

做法: 白果要去芯, 枝竹浸軟, 水滾後放晒所有材料, 除左枝竹, 再等水滾改中火煲個半鐘左右, 然後加枝竹再煲20~30分鐘, 加鹽調咪OK

首頁

尾頁

跳至