自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

早幾晚上完運動班, 去左丸龜食烏東, 食到一半, 前面檯四個目測16,7 歲學生哥, 食完野走人, 大大個銀包放係檯唔記得攞, 我叫住佢地又聽唔到, 我惟有放低食物攬住個袋跑出去拍佢地話你地漏左銀包, 入返去我指住個銀包話漏左係喱度, 就坐返埋位準備食埋D 野, 個學生哥一手攞返就走左出去 隔離檯個大叔都忍唔住講, 嘩, 攪錯呀, 唔該都無聲我都覺得好詫異, 跑出去叫你, 唔係為左你聲唔該, 但基本禮貌應該要有掛, 真係無言

YUU_149    發表於 23-8-23 21:47
Sissieshopping    發表於 23-8-21 18:41
MICLOH168    發表於 23-8-21 18:32
[img=500,400][/img]

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-8-21 17:08
算啦,呢個世界,一樣米養百樣人
自己心安理得就算
都係, 我返去將件事話比個仔聽, 希望佢警惕下

珍珠宮

哈比族 發表於 23-8-21 17:15
大把Lee d人,有個師奶抱住佢個B, 佢個B著住隻鞋甩左,我執番追住比佢媽,一手搶左仲要眼掘掘,唔該都無聲: ...

咁惡嘅, 幫佢仲掘人

珍珠宮

Yeelim 發表於 23-8-21 17:25
我有次見个後生仔打開左个袋,就好心同佢講!佢答我,佢係咁既!
立即上左一課, 現在對佢D後生,真係唔好多 ...

嘩, 佢唔出聲好過, 咁樣答人都有

珍珠宮

Astra00 發表於 23-8-21 17:40
我都試過,見人背包打開左,沒拉拉鍊,我好心提下,個年青人又係應我一句,話專登打開喎。吹漲。

搞到我 ...

真心覺得佢唔答好過

珍珠宮

honeyBB 發表於 23-8-21 17:53
我試過見到個女仔漏m,好心細細聲同佢講聲,佢大聲鬧我痴線!

吓? 好過分喎

珍珠宮

一隻鴨鴨 發表於 23-8-21 17:58
所以我都唔做好心,費是煩。

話雖如此, 但個刻無諗咁多, 見佢漏銀包下意識就追出去

珍珠宮

honeyBB 發表於 23-8-21 18:37
係呀!你講完,又令我醒起,早幾日見到個中學生男仔,佢背囊打開晒,佢又走得快,都驚佢跌咗嘢唔知,我咪走 ...

抵讚

珍珠宮

琛媽 發表於 23-8-21 18:42
盡量教好自己嘅仔女,哩個社會就會多一個好人正常人

係架, 我返家都同我仔講喱件事, 希望佢留意下自己言行舉止

珍珠宮

小星星1 發表於 23-8-21 18:46
呢一代好多都係咁,我同妳-樣,不過係巴士上,我遞埋個銀包比佢,又係唔識講唔該,不過都慣了,我公司都 ...

咁又係, 我公司都好多

珍珠宮

Kc天長地久 發表於 23-8-21 19:15
宜家响餐廳食飯,兩男女,隔離應該係做康復治療嘅院社醫護,不停高談濶論,病人嘅病情、私隱,嫌老人家慢 ...

好無品, 自己都會老架

珍珠宮

Vengerov 發表於 23-8-21 19:09
諗起有內地年輕人幫懷孕的我開門。去內地食肆又超有禮貌啲後生。估計教育問題。我試過係高鐵站提有個內地後 ...

所以d 人憑咩睇唔起大陸人呢? 我上大陸玩, 個個都好有禮貌, 食肆點食物, 商店買東西, 我普通話唔好, 人地都好有耐性, 無話厭棄, 普遍都好有禮貌

珍珠宮

maria2014 發表於 23-8-21 19:24
唔好激心,太多呢類人
我遇果個更冇禮貌,彎低腰執起比佢,佢木無表情由我手攞返都冇講過一句 ...

激心又未至於, 係有d 耿耿於懷, 好無言嘅感覺, 喱代年青人點解會咁, 明明教育程度比我地喱代好, 但品行會變成咁, 當然, 唔可以 一竹篙打一船人, 我都遇過有禮貌嘅年青人, 但比例上真係較少

珍珠宮

maria2014 發表於 23-8-22 00:31
説的對,所以依加遇到有禮貌嘅,我内心都會勁讚佢

無錯, 近排好多人話香港食肆d 人無禮貌, 好好彩, 上星期六同阿仔去 euro go go 食野遇到個好有禮貌好主動嘅後生仔, 我同仔講佢好有禮貌, 食完走個時我偷望佢個牌叫咩名, 準備讚揚下佢, 所以都唔係個個青少年都咁差嘅

珍珠宮

大力大力 發表於 23-8-22 07:33
從小父母就教、見到人要叫人、比東西給你、一定要講多謝、人哋幫你手、一定要講唔該.......

是家教問題~
完全認同

珍珠宮

mariefish 發表於 23-8-22 08:59
咁下次唔好追出去,比店員處理算
下意識就自然追出去, 當時無諗咁多啦, 就算下次遇到, 我都會追出去, 做好自己就得, 或者下次遇到個有禮貌架呢

珍珠宮

日月水火 發表於 23-8-22 10:25
試過一次我返屋企,樓下鐵閘有對母女正出來,我拉開比佢哋兼企側邊讓佢哋行先,點知佢哋頭昂昂 唔該一聲都 ...
喱D 又係好多, 當正你係管理員咁, 就算真係管理員幫忙拉門, 都要唔該人啦, 仲頭昂昂, 大爺咩, 你喱對母女, 正正就係身教嘅反面教材, 第日自己受返

珍珠宮

雲妮彭 發表於 23-8-22 10:38
我有類似經歷, 不過係發生在一個媽媽身上.

話說搭西鐵, 工人推住BB車, 上車CLICK住, 我幫手推入去車廂,
就係囉, 基本禮貌

珍珠宮

fishballbaby 發表於 23-8-22 10:30
我跟阿囝說你以上的情況,他說,他和他的朋友都一定會講聲「唔該」,唔會就咁走咗去
...
乖仔

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊