論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

原來工人最勤力係燃燒屋企既柴米油"yim"

少左一個人, 但柴米油yim用耐好多好多~~~

仲有呀, 就算有工人日日keep住清潔, 都要自己跟下 d "loan loan la la" 因為我自己屋企為列, 之前有工人日日抺, 但佢走左後, 發現有衣魚(書蟲) 徹底滅族後, 而家冇工人, 只用鐘點, 都keep得乾淨過之前有工人洗.....唉. 可能佢地只係做表面功夫.

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

nhbb

我只係買殺他死滅蟲炸蛋用來焗廚房, 焗之前將全個廚房清理一次. 真係好徹底咁清理. 焗完後, 用 biokil 噴晒 d "loan loan lala" 跟住用開希漂白水全個廚房抺一次. 做到我老公散晒.

果次真係好杰, 比過年大掃除更徹底, 焗完廚房就焗廳.

結果, 重災居果然係廚房, 死了over 30多條書蟲.

你話, 真係唔明點解會勾到出來.......激爆.

[ 本文章最後由 moonychan 於 08-5-27 21:44 編輯 ]

珍珠宮

係呀,我做左 full time 媽.

我請鐘點咋, 一星期一次, 一次3粒鐘.

珍珠宮

jovywong824

嘩, 你有亞媽又有6299幫, 唔洗要工人啦..!!!

nlilo

我仔仔2歲起, 就自己湊, 唔辛苦, 因為可以請鐘點清潔, 一星期來一次, so far 都幫輕好多, 一個月都唔洗$1000, 想再輕鬆d可以叫鐘點來多日.

不過, 自己湊, 一定困身, 街冇得去嫁喇, 可以話係 "相夫教子"渡日, 如果本身係like咁既, 自己湊好.

珍珠宮

唔怪得你亞b一見工人就笑啦, 可能工人分分秒秒抱住佢乜都唔做....

我以前都有用工人, 雖然佢湊住個仔, 但都會執床, bb訓左佢咪做囉. 你工人可能懶了.....冇得救.

我冇用工人後, 仔仔 d 衫都同我地一齊用洗衣機洗, 因為咁岩果時部洗衣機係新的 (工人臨走部機打柴) 完全冇洗過其他人既衫, 所以我很安心. but 如果你將來唔用工人時, 又唔會換機, 可以用消毒藥水 & 漂白水洗下部機幾次, 再洗仔仔衫. 用洗衣機洗, d 衫 "襟" 著 d 嫁. 因為工人很粗手粗腳, 比佢洗過 d 衫, 好快霉 & "were"!!

原文章由 nlilo 於 08-5-30 14:58 發表
去街?我E+都無得去街家啦~~日日一收工就撲返屋企,都覺得對住個仔d時間唔夠,系得星期日,同老公帶埋個仔去街,因為系屋企仲辛苦,他唔訓覺家,唯有出街。
E +個仔已經開始認人,見到工人就笑,反而對我都要望一陣先笑,好妒忌呀。所以 ...

珍珠宮

nlilo

係呀, 夾衣were得好快嫁, 我個仔細時, 成日要著跌膊衫......後來我怕鬼左佢, 買 d 圓領, 唔再買 "一字膊" 那款.

首頁

尾頁

跳至