自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

前一兩年有左 BB 同月發覺自己有遣傳病,最後驗到 BB 都有,忍痛做左人工流產,本來諗住唔再生,因我個病每次有一半機會遣傳到比 BB …

上月發覺意外有左,亞媽知道後第一句就問我睇開果個醫生有冇得落,聽完我真係 ,我話人地係西醫唔係婦產科,再問我呢個生唔生,我即黑面,見我黑面先問幾時有得驗 BB 有冇事,以家我三個月都未夠,邊有咁快有得驗,又不停提我唔好比人知我大肚,我話就算我以家唔講咁我個肚會大架嘛,唔通同人講我生野咩

以家我係生仔唔係生愛滋呀

對住我媽我唔識比反應佢

wcpcelia  好好保重  發表於 14-1-26 18:28
hedhed  祝福你大小平安!  發表於 14-1-26 15:54
961123    發表於 14-1-26 14:40
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Take+care希望今次bb無事唔好嬲啦,你呀媽

原帖由 Sweetka 於 14-01-26 發表
Take care
希望今次bb無事
唔好嬲啦,你呀媽只係跳咗幾個step問你,無心嘅。
佢緊本唔想我再生

睇佢點對我哥就知,我哥都有果個遣傳病,我哥以家好憎我媽,係屋企都唔多同我媽講野 !

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Sweetka+於+14-01-26+發表Tak

原帖由 KY2026 於 14-01-26 發表
佢都係擔心你,但唔識表達
take care
佢唔係擔心我,係佢要面唔想比人知我大肚驚個 BB 有咩事比人問長問短啫

一句講哂 … 死要面

珍珠宮

引用:既然佢分擔唔到,仲亂唸嘢亂講野,我會選擇

原帖由 大B仔媽媽 於 14-01-26 發表
既然佢分擔唔到,仲亂唸嘢亂講野,我會選擇唔同佢講咁多,唔使花時間解釋太多

...
我情願佢出小句聲當幫忙 以家冇咩我都唔會打比佢,我覺得佢好煩囉

珍珠宮

引用:面緊要個女又係幾,不过算啦,唔好唔开心啦

原帖由 BBJOJO 於 14-01-26 發表
面緊要個女又係幾,不过算啦,唔好唔开心啦,保重身体丫

...
睇佢點對我哥就知佢好要面,對佢黎講面子大過天

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+kitwong+於+14-01-26+發表我

原帖由 talkative 於 14-01-26 發表
唔好嬲

既然都唔同住,盡量唔好見住先,佢打嚟都盡量一句起兩句止,等驗咗之後先再揾佢吧。
雖然唔同住,但我同亞媽住得好近,好多時佢都會搵我,聽日我又要上去搵佢,我幫佢換左錢要拎比佢

珍珠宮

引用:唉,啲老一輩真係好鬼忌話比人聽個bb有事!

原帖由 babybabyu 於 14-01-26 發表
唉,啲老一輩真係好鬼忌話比人聽個bb有事!又話以前邊有啲咁嘅野!我話咪就係你啲人囉,驚死話比人知左會無 ...
我哥以家行唔到坐輪倚,我媽冇乜必要唔會推我哥出去,落樓下都唔會,有次我哥返到屋企樓下撞到我媽,我媽當唔識佢

BBJOJO    發表於 14-1-26 15:47
綿綿雨  嘩....你媽真係好X喎  發表於 14-1-26 15:43

珍珠宮

引用:唉,啲老一輩真係好鬼忌話比人聽個bb有事!

原帖由 babybabyu 於 14-01-26 發表
唉,啲老一輩真係好鬼忌話比人聽個bb有事!又話以前邊有啲咁嘅野!我話咪就係你啲人囉,驚死話比人知左會無 ...
我哥以家行唔到坐輪倚,我媽冇乜必要唔會推我哥出去,落樓下都唔會,有次我哥返到屋企樓下撞到我媽,我媽當唔識佢,你話我哥幾難受,佢話接受唔到我哥坐輪倚,唔通我哥又好好受咩

babybabyu  唉,所以咪就話唔知咩心態,,自己面子仲緊要過親生仔女  發表於 14-1-26 15:41

珍珠宮

引用:回覆+kitwong+的帖子其實你有冇諗過呢個遺

原帖由 Miulo 於 14-01-26 發表
回覆 kitwong 的帖子

其實你有冇諗過呢個遺傳病,對人的影響,唔知道你所講的遺傳病是什麼,但其實你有冇 ...
我地個病係小腦萎縮,會影響活動能力,我地都係上次我有 BB 時咁啱有快期比我地見遣傳科我地先知,果陣我哥未坐輪倚,但行路已出問題,我哥以家以經行唔到要坐輪倚,我哥以家到左中期,我好清楚個病去到最後係點,我睇住我爸由識行識走到病發之後要坐輪倚,我完全清楚,但佢有冇諗過我地既感受呢

珍珠宮

回覆:亞媽,我係生仔唔係生愛滋

就算以前我爸要返醫院覆診多數都係得我陪亞爸去,我爸入左老人院咁耐我媽都好小去探佢!早排我哥因為要攪離婚我地要陪佢出去,我媽都想唔去叫我推我哥,我話我去唔係問題,但我唔夠力推我哥,要個得八十磅既推個百二磅既真係有難度囉,果次我媽先肯去,唔好以為佢去就為我好,出到去不停 EE 哦哦,哦到我哥黑哂面發脾氣

珍珠宮

引用:其實我唔知樓主你個係咩病,+你呀媽都係担心

原帖由 tokwawan 於 14-01-26 發表
其實我唔知樓主你個係咩病, 你呀媽都係担心你啫, 你知唔知做呀媽好辛苦的, 你係咪有信心就算個小朋友真係遺 ...
以家要等十六週抽胎水驗先知 BB 有冇,上次就係因為 BB 都有所以我做左人流,我好清楚個病最後會點,其實未病發前同常人一樣,只係病發後會影響活動能力,同埋個病每次有 BB 都會有一半機會遣傳到,我都唔想個病一代一代咁傳落去

方方媽媽  就算BB無事,你將來可以照顧到佢長大成人嗎?佢一個又可否照顧到你終老?  發表於 14-1-26 16:51

珍珠宮

引用:好老實講如果係我我都會選擇唔生,因為我怕

原帖由 ladykacha 於 14-01-26 發表
好老實講如果係我我都會選擇唔生,因為我怕自己受唔住,但媽子又係怪啲嘅咁對亞哥

...
上次我完全喊到收唔到聲,我有同老公講唔想落想生,但同老公傾完最後都係忍痛做左人流

今次驗到冇事我一定生,我好希望今次 BB 冇事

珍珠宮

引用:楼主恕我直言,你説你自己也有這個病,咁将

原帖由 964000 於 14-01-26 發表
楼主恕我直言,你説你自己也有這個病,咁将來如何照顧BB?
我以家未病發仲行得走得,我有問過腦科醫生我幾時會好似我哥咁,但醫生都答我唔到,佢話有 d 快有 d 會慢

珍珠宮

大家放心,以家我身體還未出現問題,只是上次驗基因知道我有呢個病,我仲有一個囝囝,今年已十一歲,我有問過遣傳科同腦科醫生如我生 BB 會唔會對我病有影響,我大約幾多年後會行唔到,醫生亦話有人遲有人早,佢見過有病人到六十幾歲都未需要坐輪倚,我相信我可以照顧小朋友,我亦同老公傾過,老公話就算第日我早左病發真係活動能力出問題,可以請工人幫手照顧我

珍珠宮

引用:咁幾時可以照bb有冇事呀?

原帖由 florapang0426 於 14-01-26 發表
咁幾時可以照bb有冇事呀?
以家要等十六週抽胎水驗,希望今次一切順利啦!

珍珠宮

多謝,多謝大家

珍珠宮

唉 … 我係有 d 嬲,不過嬲完就算,我都係上黎呻吓

BBJOJO  乖  發表於 14-1-26 22:57

珍珠宮

引用:回覆+kitwong+的帖子我覺得你好堅強,+好勇

原帖由 LMCK 於 14-01-26 發表
回覆 kitwong 的帖子

我覺得你好堅強, 好勇敢, 比著我, 我唔會夠膽去CHECK遺傳科. 我姐夫都係同樣的病, ...
因為當年眼見哥哥行路有問題,我開始擔心,咁啱我爸要入院照胃鏡,我就多口問醫生,所以醫生就幫我地排期見遣傳科!

因每次會有一半機會遣傳到比小朋友,我以家都等我囝夠 18 歲就同佢講,到時等佢自己決定驗唔驗,因為醫生話要等囝囝知道係咩一回事先會同佢驗,但我老公就唔係好想比囝囝驗,萬一有咩事驚囝囝接受唔到,但驗左冇事唔係安心 d 咩,萬一有咩事第日佢要結婚生 BB 都可以有個準備,我真係唔想個病一代代咁傳落去

你姐夫以家點呀?身體可以嗎?

珍珠宮

引用:Quote:kitwong+發表於+14-1-26+23:54+你姐

原帖由 LMCK 於 14-01-26 發表
姐夫七年前過左身, 當時佢女女六歲佢過身果年, 我大仔出世, 所以我家姐好錫我大仔的. ...
唔好意思,提起你 d 傷心事

珍珠宮

當年我真係冇諗過紮左佢,今次係意外有的,上年我都仲好想生 BB , 但同老公傾完已經打消了生 B 念頭 , 估唔到今次會中左,下個月會返醫院見醫生,我會問吓醫生我做結紮手術問題!

首頁

尾頁

跳至