跳至

首頁
23456...15

尾頁

大宅

Re: 05年7月媽咪會 (Part 12)

洵媽,
我都有諗過yumiko係咪有心,不過甩褲好"law"o者!唔會用呢d野o黎博出位掛!
我反而覺得佢好無安全意識囉!明知有扯甩褲o既危機都著條長褲o黎飛,仲要唔打底!

大宅

j媽,
o個隻playtex旅行奶樽都有埋個adaptor配o架!你套左個adaptor落個樽度之後,就可以套番jj食開o既奶咀o架喇!
我都係咁用,包包食都無問題,因為奶咀係佢食開o既!

大宅

j媽,
我都唔知去唔去得成,俾你用左先喇! :wink:

大宅

j媽,
我好有同感!
我每次見包包完成一個指令都有讚賞佢,不過其他家長無我咁大反應,搞到自己好似懶叻咁!
唱完歌仔我同包包都會一齊歡呼好野...不過好似得我地兩母女咁做...好似有d異相!
我諗我同你一樣,有時會不其然同幼潛比較,但或者我地要分番開o黎睇,幼潛係我地自己已經認識o既媽媽自組,感覺一定熟絡d,好玩d,而且我地大家都係7月bb,程度同進展都會較接近,所以大家好有共鳴感,而且幼潛廖太o係好主張我地當做得好o既時候讚揚同加許小朋友,而其他o既playgroup可能無乜呢個教育喇!不過我覺得唔好理人,自己認為o岩咪得囉!
有時jj又真係值得讚o架嘛! :wink:

大宅

bebobo 寫道:
包媽,

我都明白呀! 其實我講出o黎, 都係想睇下你同我有無同感之嗎, 原來我地有同一感覺, 而且以前幼潛我地成班家長都好熟, 好似大家庭咁, 依家去參加其他playgroup一定有分別, 所以我好似你咁, 唔理架, 一於唱完歌大叫好yeah, 讚jj時亦都係大聲加拍掌架!
不過有樣野令我幾開心, 我叫jj bye bye玩具, 有個家長聽到, 亦見jj咁乖咁放返d玩具上架, 佢又學我叫佢個小朋友bye bye 玩具!

咦!咁JJ同你咪做左身教囉!好野唔怕俾人學習呀!好事o黎o既!如果我地可以係好o個方面感染到其他人都好好呀!
我都有件事幾開心,當導師點名叫包包時,我叫包包舉手,包包肯舉,可能得佢一個做到,當時都引起其他家長俾面o既讚賞,呢d咪係上幼潛o既得著囉! :wink:

大宅

晶瑩媽,
吓!乜咁大轉變呀?!
好似移民咁,咪好大工程囉?咁係咪同99住呀?
要重新適應一個新環境,重新認識一班新朋友,真係要一段時間喎!
咁你咪要力谷你d韓語囉?!咁你係咪將要同晶瑩轉nicam講韓語呀?

大宅

晶瑩媽,
你要由教晶瑩kawaii變左教佢做大長金o既敬禮手勢!

大宅

包包可以食晒一個蘋果!
我想食小小都唔俾呀!
我以前都係挖蘋果蓉,但而家我都切開4 'kai'俾佢自己咬,
其實佢得8隻牙,無大牙,但都唔知佢點食o既!
又唔係太肯食粥要食飯,有時我好懷疑佢係無哨就咁吞! ?-(

大宅

j媽,
我都想要番幼潛畢業d相呀!

大宅

咁o岩o既!
我上個禮拜都諗住買枱,不過無時間咋!
等我都去宜家同埋toyrus睇睇先!

大宅

校長你都咪話呀!
我個隻女咕哩都經常反轉我屋企個茶機o黎推o架!
我相信男咕哩jj都無問題!

大宅

kary同包包d taste都幾似!
又係唔鐘意食粥,要食粉麵飯,又係勁鍾意食雞脾!不過我就無俾佢咁豪邁自己食,我係撕開d雞脾肉俾佢食!
等我下次都試下豪氣o既食法先!

大宅

雖然係女仔,但包包都期待joey o既香吻喎!

大宅

dorisfung 寫道:
[quote]
QutieBaby 寫道:
雖然係女仔,但包包都期待joey o既香吻喎!

包包估中左咩?

不過都無理由估唔中,因為實在太易估 [/quote]

吓!估中先至錫o架咋?

大宅

訓導主任,
anson仔好可愛!

大宅

晶瑩媽,
我都好buy kary媽 o既講法,可以搵你6299附近o既地方租住先,咁一來又唔使一齊住,二來又可以有個照應!
不過唔知韓國o個邊搵屋難唔難o既呢?

大宅

mchan89 寫道:
晶螢媽,
我覺得你似大個左既長今, 晶螢咪似細個既長今咁可愛囉~~

哇, 晶螢爸係 ping pong 教練, 好"近" 呀~~~~
咁佢係咪教你打波, 教教下就俾你吸引左呢 ???

八掛既洵媽上

我剩係諗,第時晶瑩打乒乓球一定唔會差o者!
有其父必有其女嘛!

大宅

cutey_face 寫道:
晶瑩媽,
咁一齊住又唔等於好新抱o既,
唔夾勉強住埋一齊攪到大家都唔開心咪重衰!!
係呢,你習唔習慣係韓國生活呀?同日本有無分別?
我公司係代理韓國產品o架!

kary媽,
我覺得兩地最大o既分別係~~~
日本係有禮貌o既國家,d人好禮讓.
而韓國o既人就勁無禮貌囉!我上次去韓國不停俾人撞,去樂園排隊不停俾人打尖!

大宅

外地媽媽 寫道:
包包媽、

睇左你個PM!本來応該o係PM度覆返你、不過真係想公開讚讚你:「你好得!!! 有大智恵!! 好野!」

大宅

外地媽媽 寫道:
包媽、

其実我自己都仲對韓国既民風有D抗拒。
佢地既礼儀其実仲厳過日本、不過一D事情上面佢地又出奇地吾Mind過woo!
比我形容、我会話佢地係注重礼儀、但吾講Mannan!
好似佢地對長輩好恭敬、長輩面前飲酒等都要側住身飲、
吾会就咁向住你“隊”。 但另@方面、佢地又会三更半夜都隨意打電話比人地、完全吾覚騒擾人咁... :evil:

原來韓國人o既民風係咁o既! ?-(
用另一種角度去睇,認識同學習多一種生活文化,咪當係充實自己同訓練自己o既一課囉!唔係好多人有呢種體驗o架!
努力吧!

首頁
23456...15

尾頁

跳至