美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'吓我&俾d意見我啦)

咁你係咪日日都做飲食紀錄同重量紀錄架?

大宅

點解要戒飲涷野呀?
smypig 寫道:
[quote]
cmsm 寫道:
! 粟米咁肥o架! 尋晚又有食喎 :lol: !

我係一個好唔鍾意食生果o既人, 仲一定要去皮去芯切件先食, 所以經常厭麻煩零願唔食.

janicetsang - 天生係瘦o既人, 食真係食極都唔會肥, 我以前有個friend都係, 成日都不停地食, 午&晚餐例必要兩大碗飯先得, 無任何運動, 都一樣咁瘦, 維持係110lbs左右, 幾好! :evil:

尋日食咗
早餐 : 迷你沙爹牛肉米線 + 半杯凍0茶少甜
午餐 : 低脂芝士 + 粟米 + 三文魚醬飛碟
晚餐 : 飯1碗,肉半碗,魚半碗,烚菜1碗,淨湯3碗
甜品 : 粟米1條 

早餐 : 迷你沙爹牛肉米線 + 半杯凍0茶少甜
切記戒飲凍o野

[/quote]

大宅

買格格碟,,good advise!
cmsm 寫道:
尋日食咗
早餐 : 方飽一塊
午餐 : 飯大半碗, 肉半碗, 菜1碗, 魚半碗
下午茶 : 餅乾3塊
晚餐 : 肉1碗, 菜1碗, 什菜湯連渣1碗半
宵夜 : 半個蘋果

因為尋晚返阿媽屋企食飯, 全部都好好餸, 所以無食飯, 淨食餸. 尋日好似食得太多o野!

我已經買咗隻小朋友用o既格格碟, 試用咗一晚, 固定份量, 唔可以再夾其他, 除咗菜外, 應該幾好, 唔使成日夾吓夾吓, 都唔知道自己夾咗幾多. 大家都可以考慮吓用啦!

大宅

我睇到呢度,覺得你開始有信心同決心,(要堅持),確立減肥目標磅數!
答你:算係運動黎,逐步加多d運動量喺生活裡成為習慣(唔做唔舒服)。等於刷牙洗面一樣。
醫生話淨係控制飲食唔健康,因為運動能提高熱量代謝率,令到新陳代謝加快燃燒脂肪。

cmsm 寫道:
WENLI,

我成180lbs:-( , 你話我係唔係好應該要減呀!

尋日食咗
早餐 : 粟米片 + 脫脂奶
午餐 : 飯半碗, 豆卜讓魚肉1碗, 菜1碗
下午茶 : 蘋果1個
晚餐 : 飯半碗, 魚少半碗, 肉少半碗, 菜1碗
運動 : 急步行 40 分鐘

點解無人解答我問題呀?

以後開始我每日返工放工都會行路返公司&屋企, 因為我住屯門區&都係o係屯門區工作, 所以費時浪費車錢&時間在搭車內, 又多人搭車, 唔知咁樣算唔算當做咗運動呢?

一來一回返工放工加埋都要行成40 分鐘(一程單程車都有5個站o架), 仲要唔係慢慢行, 係急步行, 大大步咁行, 都有出汗, 但當然唔係好似跑步咁, 咁多汗啦! 如果咁多汗, 返到公司實臭死人啦! 得唔得呢?

大宅

我參加左香港復康會既'IFIT體重管理課程'。
cmsm 寫道:
豬豬822,

係啊! 我諗過都係唔係咁夠膽食, 此終有藥物成份o既o野, 唔多唔少都有負作用, 我至驚係無大便去, 好辛苦!

尋日食咗
早餐 : 方飽1塊 + 香蕉1隻
午餐 : 飯半碗 + 肉少半碗 + 菜半碗 + 魚少半碗
下午茶 : 香蕉1隻 + 蘋果1個
晚餐 : 肉少半碗 + 魚半碗 + 菜1碗 + 淨湯2碗
運動 : 急步行 75 分鐘

另外我尋日去咗以下網站睇過, 佢地好勁, 可以減到好多, 但係唔知用d咩方法呢? 收費幾多? 你地有無人知道呀?http://www.yourshapedesigners.com/default.aspx
不過我都有留咗言係佢地個網站到, 佢地都覆咗我, 打算約我今個星期六下午上去佢地公司到傾傾, 我覺得一去都無防, 太貴我都無錢俾啦! 可方個日我老公放假, 一家三口順便出去行吓街囉! 有佢地係到我一定唔會咁易落搭!

大宅

當知照各方好友要減肥既時候,佢地會即刻發揮助人精神。
俾試驗你,食好野:又肥膩又好味既食物誘惑你。睇你有無定力啦!
cmsm 寫道:
Eg'Eg',

其實如果早餐要食麵包, 我多數都會食方飽 or 麥飽, 但就一定唔可以搽任何o野 :lol: , 午餐食河粉好多人講過話好肥, 大家都提意食米粉, 牛肉轉食魚旦 or 魚片啦! 晚餐食咗叉燒炒蛋就唔好再食牛扒啦! 你只可以選其中一樣食!

尋日食咗
早餐 : 代餐奶粉1杯
上午茶點 : 蘋果1個
午餐 : 代餐奶粉1杯
晚餐 : 尋晚返阿爸阿媽屋企食飯好好餸
1/ 肥叉燒 - 好靚, 不過我無食 :-(
2/ 海棠豆腐 - 好味, 清清地, 食咗1碗
3/ 蓮藕炆豬手 - 嘩 ! 好肥我只係食咗蓮藕4舊
4/ 炸乳鴿 - 好香口, 不過我都一樣無食 :-(
5/ 煎讓茄子 - 嘩 ! 好肥, 我夾咗都係放番低, 無食 :-(
6/ 炒白菜仔 - 食咗半碗
7/ 魚 - 食咗半碗
8/ 番茄薯仔滾魚湯 - 走渣淨湯2碗
總結o黎講晚餐食咗 : 菜1碗, 魚半碗, 湯2碗
我又成功無食肉啦!
運動 : 踏步機30分鐘 , 體操15分鐘

各位你地睇吓我成日都比d咁o既美食誘惑點會唔肥啦!

大宅

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'

Eg'Eg' 寫道:

cmsm ,
我尋日食左一個蒜蓉包一包維他奶,
下午的時候,我先食左一個西柚,然後去食一碗牛肉河粉,到晚餐前我又食一個蘋果,到達食晚餐的時候叫左一個常餐,裡面係包括,午餐肉半塊加公仔粉麵,同埋一隻半熟蛋一塊火腿加一個餐包,同埋我飲左一杯落得小半匙既華田飲品,咁樣又唔會唔超標呢?[/quote]

維他奶 >>>> 糖份 4 茶匙或以上 (一罐可樂 = 8 茶匙砂糖) >>>> 飲脫脂奶
河粉 >>>>> 油份高 >>>>食米粉 / 米線 1- 1.5 碗 (飯碗計)
午餐肉+煎蛋+公仔都 >>>>>高卡超肥
阿華田 >>> 巳經有糖份仲加糖
你既口味習慣太濃味,3 餐都外食唔健康,要改:
1) 戒油、鹽、糖 (戒到第一星期巳改善,條脷有番味覺)
2) 多些學習自己煮食 (每星期有 21 餐,嘗試減至只在外食 7 餐)

大宅

而家你有無上磅,減左幾多磅,請匯報下啦!
見你改善左飲食好好多呀,仲有無偷食呢?
堅持.....大家都耍堅持,有信心成功必達到!
cmsm 寫道:
YanYan0116,

我上網睇過蕃薯o既卡路里大約係160, 雖然唔算高, 但此終甜, 都係不易食用.
如果你有跑步習慣就要keep住, 因為一唔跑就會好易肥返啦!

fifi1018,

! 你地一個二個作反啦! 你地唔想減肥呢咩? 竟然走去食公仔麵, 你地真係抵 , 大家真係唔好再俾籍口自己去做啦! 快快加油啦!
遲d冬天可以食麥皮, 飽肚又夠暖, 又或食d健康d o既三文治, 不過千其唔好落牛油, 又或食烚蛋, 不過千其唔好食太多蛋黃, 應該都係唔錯o既選擇啦!

EgEg,

! 你尋日食o既都好肥吓, 全部都係減肥人士大忌o既o野食, 你唔係減緊肥咩?
早餐 - 食"蒜蓉包"(都ok), 但係"維他奶"(應該改口叫做"肥仔奶"先啱)
午餐 - 炒牛肉既定食包括有一碟棷菜炒牛肉(炒出o黎o既餸菜同常都係用大量油),一小碗免豉湯(難聽d講句"味精湯"囉),一大碗珍珠飯(珍珠飯係非常好味, 但就最易食肥人, 因為佢好味, 你就會不知不覺地食哂佢, 又或再添)
晚餐 - 都明白你要做運動所以先會夜食飯, 但你要記住食完之後唔好太早去瞓, 如果唔係又係好易肥, 你食個碗麵係咩都先, 公仔麵&河粉就唔使講啦 , 其他的話都算你啦 , 同埋太多丸丸啦 , o既然你有好多菜, 點解唔淨食菜加丸丸呢? 應該會好d!
如果你唔係要減肥就絕對無超標囉!

我自己尋日食咗 :
晚餐 : 蕃薯半個, 菜1碗, 魚1碗, 淨湯2碗
運動 : 踏步機30分鐘 , 急步行 60分鐘
o希! :-( 尋日唔記得食生果又唔記得做sit up, 不過都好彩無食到"肉"!

大宅

cmsm,

'IFIT體重管理課程' 係香港復康會適體健中心既註册社工又有好多咩導師牌既人教正路健康方法控制體重,我貪佢有人’夾’實我囉!

大宅

cmsm,

1) 太急進啦!以醫生角度:1星期減 1-2 lbs 比較安全 d。醫生話:想減慢d,持久d,健康d!
2) 試下減少食用碳水化合物 (粥粉麵飯) 份量,唔係完全唔食,試下晚餐吃,灼菜(走油鹽)+烚雞肉(去皮),比例:2:1
即 2 碗菜 + 1 碗肉 (不要吃飯後果,吃飯前果)。早餐食麥皮+脫脂奶+奇異果。午餐吃魚蛋米+灼菜走油
3) 你無血壓低,唔信我你問問醫生,你係正常架
正常血壓:140/80
血壓低:90/60
4) 大家一齊努力
5) 我 PM 左個餐單俾你參考下

大宅

AGREE
yy7352 寫道:
TO : CMSM
HI ,我新加入, 你比D耐性 ,我會支持你 ,
我都是由 180LBS 2005年7月1日開始減肥 ,
是由飲食和做運動 , 止現在 已經差不多一年半,
我總共減了 45LBS ,可能有D 人話 ,咁長時間先
減得咁少 ,但係 ,我用這方法 ,我想是比較健康 .
和無咁用易放棄 ,所以我相信有肯心一定要做 ,
同埋減肥唔一定要 日日都節食 , 如果身體日日都 是食咁少,
身體已適應了, 可能會減到某一段時,會在平台期 ,沒有再上落了 ~~ 我減肥時 ,我會選擇一星期食一餐比較好少少 ,
我多會選擇 星期日 , 跟住其它日子盡量清淡或在家吃的~~
各位姊妹, 努力努力  

大宅

你係咪仲未戒到d濃味飲食習慣,太多餐外食。
不如你試下:
1) 早餐:2 塊麥方飽 (嘉頓幼麥飽好正、滑) + 2 茶匙花生醬 (每塊搽 1 茶匙好啦) >>>> 走牛油 + 1 盒屋仔脫脂奶
2) 早上點心:11:00 ~ 11:30am 1 個奇異果 / 半隻香蕉
3) 午餐:白切雞飯 (去皮走汁走羗茸,白飯 5 湯匙) + 1 碟灼菜心全走
4) 下午茶:4:00~4:30pm 橙 1 個 / 蘋果 1 個 / 香蕉 1 隻 (吃 1 份水果)
5) 晚餐:白飯 5 湯匙 + 灼菜全走 + 肉類去皮 4-5 件

Eg'Eg' 寫道:
cmsm,
尋日早餐食左一包蒜蓉包同埋一包脫脂奶,
跟著到下午吃午餐既時候我先食一個西柚,跟著就食左一份午餐,裡面係一個魚香茄子加餐肉煎蛋,飲左一杯少甜既華田同埋一碗例湯,
到晚上我就番屋企食晚飯,不過就係食粥和炒米粉同埋煎讓三寶,因為無煑飯,請問我有無超標呢?

大宅

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'?我&俾d意見我啦)

各位如果想要 1200 卡餐單 (健康正常餐單),請 PM 我你們既e-mail address,因為是 excel file, thanks!

大宅

Eg'Eg' 寫道:
[quote]
尋日我早餐食左一個蒜蓉包,一包脫脂奶,跟著係午飯前我又食左個西柚先,跟著去日本料埋度食左一個燒牛肉定食,裡面包括有一碟炒牛肉,一碗日本飯,一碟什錦魚生,然後就飲一杯好少甜既華田喇,到晚飯既時候,因為去左跳舞,所以好夜先食飯,吃左一些豆肉炒蛋,2舊小雞翼(即係一隻雞中翼)同埋都算多菜,但就食左一碗飯,不過都好細碗嫁咋!
請問你我有無超標呢?

你話呢?

大宅

唔夠菜......
Eg'Eg' 寫道:
cmsm,
尋日我早餐食左一包蒜蓉包一包脫脂奶,跟著下午就先食一個西柚然後就食左一碗碎牛肉粥,晚餐既時候因為要出街食,所以食左一個餃子定食,裡面包括有4隻餃子同埋一碗麵,再加埋兩件壽司,同埋飲左一杯走甜既華田,咁樣我有無超標呢?

大宅

尚可......記住食雞翼去皮...好肥架同高膽固醇...
我都知雞皮好味,愈好味愈肥,所以我巳經戒左雞皮、燒鵝。
食多D高纖維好飽肚下架 (例如:菜、全麥飽、麥皮、但水果要限制份量因有果糖) + 飲多D水,肚餓就飲水。
Eg'Eg' 寫道:
[quote]
cmsm 寫道:
Eg'Eg',

早餐好好 , 不過都真係係時候都轉食吓麥飽or方飽, 會仲好d!
午餐非常好
晚會都ok啦! 不過如果無飲 "華田" 會仲好.
都係o個句, 杯 "華田" 累咗你啦! 就算走甜都無用, 因為佢本身都已經係有糖份啦!

我自己尋日食咗
晚餐 : 菜1碗, 魚半碗, 紫菜魚旦湯2碗, 潮式炒蜆仔1碗(真係好好好細o個d蜆仔)

今日會去磅重, 唔知有無輕到呢? 好緊張呀!

cmsm,
我尋日早餐食左一個蒜蓉包一包脫脂奶, 午餐的時候先食一個西柚,然後就食左一碗墨丸麵,不過下午茶就食左一隻炭燒全雞翼,然後因為去跳舞,就成晚上9:30先食晚飯,不過就食左一小碗飯,同埋食左六七件蒜容蒸茄子,同埋好量既炸菜蒸豬肉(只係4舊好細), 同埋一些九菜菲,咁就跟著飲左兩杯水啦,請問我有無超標呢?[/quote]

大宅

1) 我有次聽女仕講(喺時裝店裡面我唔識佢既),都係朝朝食麥皮減肥,但我唔知之前有幾肥。
2) 我親眼見我亞哥都係朝朝食麥皮,午餐唔食,晚餐食大家樂,都減到肚腩。(佢咁食法,我覺得唔均衡同唔夠健康囉)
momojoyse 寫道:
不如同大家分享吓我減肥方法, 早餐食火腿蛋包及奶茶少甜, 因公司有反堂, 午餐飲湯食菜少肉, 晚餐食麥皮(一星期三晚)
就係咁三個月減佐十幾磅, 仲廋過結婚之前, 以前好難買牛仔褲, 依家隨時睇到鍾意都買到, 不過大家真的要有恒心否則前功盡廢啊, 唔好去減肥公司啊, 沒有用的真係要係食方面著手呢

大宅

我join左不過唔係'米x洛',又係d體重管理課程,1 對 1 既,HK$4,800.00 / 3 個月,減 12-24 磅。第二堂開始同INSTRUCTOR一齊做運動。係香港復康會核下既適體健中心。我要減脂肪又要正常健康既方法。瘦唔等於一定靚,健康才美呢!

大宅

cmsm,
午餐大解放?
唔夠菜、生果

請問是否自製三文治呢?好正喎!

喺減肥既過程:控制飲食佔 7 成,做運動佔 3 成

我今日餐單:
8:45am - 維他麥 1 塊,高鈣低糖豆漿 1 盒 (浸淋維他麥)
11:00am - 士多啤梨 4 粒 (120g)
1:00pm - 1 碗紅米飯 + 1 碗白灼娃娃菜 + 冬菜蒸肉餅 (約 3 湯匙) - 這是自備飯盒
4:00pm - 1 盒 250ml 維他高鈣低脂奶
晚餐我巳plan左:1 碗紅米飯 + 2 碗白灼菜心全走 + 清蒸藍雪魚扒 ( 3 兩 = 3 隻廣東麻雀)

8:30pm 運動:行跑步機 30 mins
cmsm 寫道:
尋日食咗

早餐 : 什菜沙律1碗, 煙三文魚三文治半件
午餐 : 叮叮牌蝦蛟4粒, 小籠飽5粒, 迷你珍珠雞1件, 沙律半碗
晚餐 : 菜1碗, 魚+肉半碗, 淨湯2碗

尋日好似大戒禁, 食得太多:-( , 但又食得好開心.

大宅

cmsm,

紅米飯好唔好味? 會唔會好硬? 好似平時咁煮?
答 : 朝早倒落電飯煲浸,夜晚再加白米煮,我老公巳跟我食慣,唔硬。1:1份量

首頁

尾頁

跳至