自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

fit 一世我都有買,個原理其實 ok 幾健康架,吳君如都係跟呢本書減既

原理主要係:
早餐:生果/果汁
午餐及晚餐:菜+肉或菜+澱粉質食物

同食肉減肥法不同既地方係,你可以選擇食菜加肉,但亦可以選擇食菜加飯或粉,所以應該可以做到營養均衡

比較有爭議既係佢反對人喝牛奶,認為人的身體根本不應該喝牛奶,所以不少人天生腸胃對牛奶敏感

另一個我不太敢跟足既係佢鼓勵人食生既菜(即沙拉一類),我都知生既菜營養價值高,但而家污染太嚴重,所以我都係食略煮熟既菜

男爵府

回覆 41# Lillis 的文章

其實 Fit 一世係一個生活態度,無嚴謹既餐單,作者提倡食野要盡量食新鮮既,菜就最好食未煮過既,不鼓勵飲茶呀咖啡呀呢類會刺激身體有咖啡因既野,但作者亦提到好多人有飲茶或咖啡既習慣,佢話最好限制係一日一杯啦

作者主張盡量不吃加工食物,所以汽水呢類都不主張啦

不過因為呢種只係提倡一種生活方式飲食習慣而不是一張減肥餐單,無話食咩就會破功既,大家可以因應自己情況同實際需要調整,最多跟吾足就效果慢 d 甘囉

男爵府

原帖由 yobi 於 09-9-14 03:41 發表
即係~菜+飯/面
肉+菜
咁~~???
食幾耐可以減幾多AR
係同1日/同1餐 要咁樣配~??
唔好意思 勁多問題~

係, 即係食肉個餐就不要食澱粉質, 想食飯粉麵個餐就食素, 同一日的兩餐你可以一餐食飯一餐食肉. 作者提出既觀點係人體每次分秘出來既胃液只能有效分解一種難消化既物質, i.e. 澱粉質 or 肉類蛋白質, 分開呢兩種食物食係想令身體容易 d 消化.

不過都睇過電視有講醫生話人既胃液不會因為分解物質不同而產生不同成份, 所以究竟有無效真係大家自己試, 但似乎不少人係 work, 大家知既有吳君如.

我自己由二月開始減, 由約 180 磅減到而家約 130 磅, 褲由 34 號到而家著 28 號, 但係我係配埋其他方法, 包括麥皮減肥法同小食多餐, 我間中都會去食下 pizzahut, kfc 個 d , 因為逼得自己太緊只會弄巧反拙. (當然都要配合適當運動, 我用飯後散步同腳踏機, 但不是很瘋狂的做, 只是讓自己每天有一點運動)

以我既經驗, 很多減肥法只要有恆心都係 work 的, 大家挑選的時候最重要是看長遠來說可否維持身體營養均衡, 同埋我覺得磅數多時減係容易同減得快, 但我到左而家 130 磅就似乎到左平台期, 以前好 work 既減肥方法而家都效果不明顯, 所以如果你地只係想減十磅以下既, 或者做運動會有效同持久 d.

如果想跟 fit 一世呢個方法, 大家都要考慮站係中醫角度會覺得食太多生冷野對女性身體不好, 但係 fit 一世作者卻鼓勵食多 d 生果, 蔬菜同鮮炸菜汁同生果汁. 至於邊種講法岩, 我覺得要睇每個人既體質, 要自己試下覺得適不適合, 岩一個人既未必岩其他人.

首頁

尾頁

跳至