自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

明白你的意思. 不過若係窮則變, 變則通. 我會選擇提早接女兒放學, 甚至轉個女讀上午班, 或者轉去哥哥學校附近的學校, 一次過自己接送2 個.

jeannie_cheng  講得好,200%同意  發表於 11-8-18 14:05
cloudwingwing  窮則變, 變則通, 呢句好岩!!  發表於 11-8-18 09:40

公爵府

咩叫窮, 所以參加唔到活動? 我爸當年因為窮, 我無錢造制服參加女童軍, 當時我已參與佢地活動半年. 因為無車錢亦無人帶, 我無得入當年體院參加陳念慈教果D 羽毛球培訓班, 我係地區比賽入左圍, 佢親自揀選入去培訓的. 可惜嗎? 都無辦法!

但我而家諗返, 都唔係太窮, 只係我家人無心栽培, 否則, 一樣可以設法找高年級同學的二手制服, 同埋照樣在本區參加羽毛球班. 路係人行出來, 有心就有方法架啦! 無心, 間學校在你樓下你都懶去活動啦.

seaheart88  樓主吾鍾意聽呢d,係要人認同冇錢累左個仔解決與否不重要.答案多,但樓主ban  發表於 11-8-18 13:58
Sumyeema1  路係人行出來, 有心就有方法架啦!--> LIKE  發表於 11-8-18 13:17

公爵府

其實家有兩個或以上小朋友, 唔理有無工人, 課外活動撞時間常有啦. 我覺得有人回覆樓主亦唔係友善得去邊, 不過樓主自己都要明白, 寫出來就會有人有不同意見, 大部份媽咪都係想幫你仔仔, 希望佢可以入到校隊.

而家咁睇, 至少有一天可以請你仔留校等你接, 如果能加入一個校隊, 咁都算OK 啦. 世事唔係盡如人意的.

weiwai  多謝你明白  發表於 11-8-18 13:45

首頁

尾頁

跳至