跳至

首頁
12345...20

尾頁

大宅

原文章由 豬仔媽媽 於 07-11-27 00:12 發表
請問車程要幾耐? 我住愉景新城, 唔知路線會係點呢?

Hi, 豬仔媽媽:

好耐無見啦~ 還記得我嗎?

由荃灣到九龍塘, 聽說要大約一個小時, 還要看你是站頭/站尾。

你囡囡是否讀 KV AM KENT ROAD 嗎?

大宅

原文章由 Karinachu 於 07-11-27 10:48 發表
豬仔媽媽,

一小時一定要. 我阿囡以前麗城上車(站頭), 跟住上荃威, 落返愉城, 再出美孚去九龍. :lol:

Dear Karinachu,

您小朋友現在幾大呀?

請問校車費是否一定要在註冊時交呀? 可不可以遲 d 先交呢 (e.g. 9月份開學前)?

大宅

回覆 #6 豬仔媽媽 的文章

豬仔媽媽:

係呀, 我囡囡考入 KV AM KENT ROAD, 我仲諗住有可能同您囡囡做同學仔添, 照睇要等K2了

我同您都一樣, 等埋培正放榜再決定, 我都會交留位費, 咁您會自己去交註冊費? 還是郵寄呀?

校車車站上落時間未定, 是不是可以暫時不交表格? 等開學前再交呢?

大宅

回覆 #11 Karinachu 的文章

Hi, Kanrinachu,

請問知唔知海濱那邊路線會如何安排呢? 謝謝!

大宅

回覆 #16 Karinachu 的文章

Dear Karinachu,

唔緊要啦, 好多謝您的回覆!

大宅

回覆 #18 wasyinyin 的文章

Hi, wasyinyin,

您小朋友讀邊班呀?

大宅

原文章由 wasyinyin 於 07-12-4 10:29 發表
我囝囝係AM at Kent Road.

Dear wasyinyin,

您囝囝和我囡囡有機會做同學仔啦~

您都好似有報 york, 我都在 york 交了留位費, 但若 kv 收了, 便不考慮 york 了, 您呢?

大宅

原文章由 wasyinyin 於 07-12-5 17:41 發表
kuyu0905,

噢. 原來你囡囡都係根德道上午班. 咁真係好大機會做同學啦.

係呀. 你點知我報了york? 我唔會選擇了. 之前報完都心大心細. 唯有in咗同交了錢先. 其實in時. york老師比我印象都好好. 有耐性又有笑容又願意 ...

wasyinyin,

我之前都有留意 "談幼稚園", 在 york 的 topic 見過您, 所以記得!

其實york給我的感覺都很不錯, 正如你所說, 老師有笑容, 又會引導小朋友作答, 可能它是九龍塘第一間學校公佈取錄, 我們怕其他不收, 所以也和您一樣, 一早就交定留位費, 如果 KV 唔收, 我或者都會考慮 YORK 的, 現在收了, 可以不用想太了~

大宅

原文章由 stliu 於 07-12-6 15:15 發表
佢話我知回程係12:25分, 我唔知有冇聽錯, 因為好似12:10先放學喎!
係咪早上搭車早, 放學果程就會早返屋企呀? 咁樣就會fair D? 仔仔冇搭過校車 (我自己讀書時都冇呀!)所以唔知道呀!哈真大鄉里!

...

stliu,

如果係12:25分回到荔景, 算早啦!

上年荃灣有兩條線, 今天荃灣有很多新樓入伙, 唔知會唔會多了很多荃灣人入讀 KV 呢? 到時可能會多一兩站都唔定...

大宅

原文章由 stliu 於 07-12-6 15:20 發表
kuyu0905,

我冇報York,不過報崇真時,都係因為佢好早公佈結果 (10月中)所以都交左留位費, 不過佢平D係$550. 當時又係諗, 如果其他全部都唔收, 讀崇真都okay, 講真, 邊個知道自己個小朋友面試時表現係點呢? 何況正如 ...

stliu,

您講得好岩, 正正就係咁個心態, in 了咁多間, 間間的收生標準都唔同, 唔怕一萬, 至怕萬一嘛

唉~ 其實我而家仲等緊培正, 不過機會係50/50, 雖然無喊, 但因為小朋友7月尾出世, 在培正算細B, 您們小朋友幾大呀?

大宅

回覆 #53 stliu 的文章

stliu,

KV 和 培正 都係 1st choice, 只係有得揀就諗耐少少囉

您仔仔都好叻喎, 我個組五個人 in, 有3個喊了, 只剩下2個 in 咋 ~

培正貪佢有一條龍, 第日搵小學唔駛又煩多次, 而 KV 就真係好多好多朋友都推介, 所以如果真係兩間都收, 都好難揀架.... 不過要到下年一月中培正先放榜, 有排等...

綠楊kinder 係邊度開運動會呀? 好好玩喎, 您們又可以相認啦~

大宅

回覆 #65 stliu 的文章

stliu,

咁您個度KV有無校車直到屋苑呀? 還是要轉車? 晉晉現在返綠楊, 是不是也要坐校車?

我們的小朋友不能一同坐校車了, 我那兒比較近的只有海濱, 原來海濱是跟深井同一路線, 幸好是尾站, 可以八點多才上車, 但回程就要一點多了, 我都怕小朋友太辛苦, 現在返 nursery 都要睡一睡, 下年不知會不會在車上睡著了呢?

大宅

回覆 #73 stliu 的文章

上週六我去了交留位費, 問過校車服務, 他們說大致都差不多, 可能會加多一兩個站, 到時校方會再通知...

真的會有一兩個老師跟車返學/放學, 他們說這樣小朋友會較乖, 有老師睇住我們也比較放心啦 (所以車費也較出面貴!)

說來奇怪, 所有荃灣市中心的都沒有設點(包括千色點, 荃灣廣場一帶), 只有兩邊(愉城/麗城 或 海濱)走, 在市中心就反而變成唔就腳了 :cry:

大宅

回覆 #75 stliu 的文章

海濱呀... 話遠又唔算遠, 話近又唔近喎, 我住楊屋道個邊, 雖然行都行到入去, 但都係坐車快, 所以第日都可能要轉車, 我就覺得比較麻煩少少啦, 希望下年可在附近增設車站, 就比較好, 但機會都幾微, 因為那兒的交通實在太繁忙, 好似無乜泊車等候位....

荔景屬於葵青區吧! 仁立也要選葵盛那一間會比較出名, 我也在葵青區長大, 葵青的小學網似乎也好像真的麻麻地, 反而荃灣還可以, 總有幾間比較出名, 日後在KV畢業, 即使不在九龍城區讀小學, 亦可在荃灣區, 也有不少好學校可以考慮....

大宅

我都交了校車費, 諗住橫掂都係要坐校車, 就留定先啦...

最好梗係可以入到出名的津校, 可以慳好多, 但好似好多九龍區出名的名校都係私校, 都要俾錢讀

講真, 我並無認真去研究入小學的問題, 這陣子去找幼稚園的事都已經好花了很多時間和精神, 過三年後又要去找小學資料, 真頭痛

但見到bk亦有人又說讀邊間幼稚園跟升小學無直接關係?! 是什麼原因呢?

[ 本文章最後由 kuyu0905 於 07-12-10 15:49 編輯 ]

大宅

stliu,

真的好難找一間樣樣都好的幼稚園, 有得必有失, 沒有小朋友之前, 那會去關心幼稚園的事, 有了小朋友之後, 也是聽其他人的意見, 看來根德園的口啤很好, 我有很多做老師的朋友也推介!

正如您所說, 根德園很著重學術成績, 這樣老師可以更專心教學, 親子活動就要靠我們在小朋友放學後或放假時進行了, 希望兩邊可以達至平衡。

唉~ 現今的父母大都想子女成材, 除了小朋友壓力大, 父母的壓力也很大, 若家長都不肯付出時間/金錢/精神, 那有收獲?! 世上沒有不勞而獲的....

大宅

回覆 #86 豬仔媽媽 的文章

豬仔媽媽:

我都希望校方可以考慮在荃灣區加多一兩個站上落, 上次我去留位時, 司機叔叔也說我那兒也有一個讀根德園的同學, 他也是要去海濱, 下年新的路線表要開學前才會再作通知。

我在葵青區長大, 以前很多同學都分佈在荃灣葵青區學校, 葵青區有林護/蕭明(女)/可風等都是好學校, 荃灣區有荃灣官中/聖方濟(男)/何傳耀也很好, 以我所知, 葵青區以林護最好, 荃灣區就以荃灣官中最好(當年會考要2x分以上才可以入到中六, 幾乎99.9%入大學)。

想入荃灣官中就最好入荃灣官小, 以前只有海霸街官小, 現在多了麗城官小, 請問您們知道有什麼分別嗎? 聽說父母是畢業生也可以加分, 是嗎?

大宅

回覆 #92 stliu 的文章

stliu,

我諗是香港的教育制度令到我們很忙, 教育制度又經常改來改去, 每段時期都不一樣, 雖然推行學券, 但我們又沒有受惠, 還是和以前一様, 日後要煩的事還多呢...

對, 日後有機會大家約出來玩玩呀, 小朋友週一至週五都要上課也很倦了, 週六最好, 可以比較輕鬆, 週日又不用上課, 可以睡久一些, 讓他們出去跑跑跳跳, 去那裡他們都會很高興

大宅

stliu,

我要返工的, 是在職媽媽, 有時偷偷在這裏望望留留言, 星期六日及公眾假期就見不到我 (放假) ::)

香港其實都有很多地方值得去, 可以帶小朋友去玩玩, 尤其是我們這些在職父母, 平時都已經沒有太多時間和小朋友玩了, 假日當然希望多陪她玩, 基本上每個週未我們都會出街, 除非天氣不好, 有時近近地去荃灣德華街公園都好好玩, 因為有很多魚魚睇, 囡囡很喜歡看魚魚, 看龜龜, 追雀雀, 已經可以樂上半天

大宅

回覆 #96 wasyinyin 的文章

wasyinyin,

一般人都會認為 KV 程度深 (亦因此多人報, 貪佢夠深), 所以難免會"谷"得緊, 我諗小朋友在學習初期是會較辛苦 (大人同様會有壓力), 但應該會很快適應的, 始終覺得這三年輕鬆的話, 之後上小學亦會很辛苦, 何不在這三年打好基礎? 讓小朋友的學習路可以相對會走得輕鬆一些; 至於童年時光, 除了學校之外, 更重要是家庭的培養, 相信除了返學, 他們同様可以在朋輩家人等各方面享受到歡樂的時光的, 多些參與群體活動, 更何況返學只是三個多小時而已, 家庭的角色更重要, 這方面您也不用太擔心。

首頁
12345...20

尾頁

跳至