親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 技安 於 10-7-22 00:48 發表
你講MIKE附近果間會唔會係....好出名"香港炳嫂", 果度好多手信賣, 又可以幫客叫車去食翅, 又有錢唱(對得高D)

sorry!係咪林真香,就記得!印象中好似唔係.只記得角位,其中一邊門有張長椅.跟住就係唱錢位,隔離係馬 ...

月初我到訪過"香港炳嫂", 手信比起導遊帶去的海味街商店平小小. 無得試食下, 在"香港炳嫂"買了同一零食的辣味魷魚片. 個人口味, 海味街試食時好ok, 回來一食, "香港炳嫂"的"鞋"口又un.

如果買零食, 有真空包裝和膠盒裝分別時, 不要貪平買膠盒, 真空保存得密氣.

如果在曼谷是星期六和日有自由行, 又好想買類似Suan-Lum Night Market 的物品, 就一定要去JJ Market. 那裡平好多, 開價老實好多.

我導遊提我們, 如果買食物手信, 最好不在鐵皮屋之類的地方買. 泰國好鬼熱, 食物儲在高溫環境下, 易變壞.

如果自己去搵食, 又想食下日本菜, 一定要去FUJI, 又平又好食, 超抵.

Mos Berger 在泰國平過香港, Mc 記就貴過香港.

別墅

原帖由 雪文 於 10-7-22 10:14 發表
請問各位, 一家四口

1. 換錢- 先去機場換一千定二千元港幣, 再去芭堤亞換大約一千定二千夠唔夠呢 ? 主要都係買boots & naraya & 零食

2. 你哋有無買公仔面呀 ? 點拎返來, 一買買一箱 ? ...

其實好睇你點用錢. 好似, 我一家三口跟團, 自己食4餐, 玩下活動, 遊皇宮, 船費, 的士費, 買下泰式地道小食, 手信, 貼士, 只是換了1500港元.(有些店鋪可以用港紙, 而兌換價高過4的, 我們就用港元.)

我上次去在機場兌換價是4.00, 因為我遅出機, 見到排晒隊就無換. 泰國導遊在車上安排換錢, 全部人都換, 因為第一個景點就要消費, 所以我們換了HK$1000, 都是4.00. 其後在炳嫂是4.12, 銀行就4.06, 我們覺得只是差小小, 都是跟導遊換.

超市有BigC, Lotus, Tops....導遊說, BigC最為港人熟悉. Tops 就地道些.

我團有人買幾箱百力滋回香港, 因為大約HK$3.xx盒, 他是寄倉的.

別墅

原帖由 eor 於 10-7-22 16:03 發表
請問去JJ Market 係唔係超熱, 我會8月尾去, 有2個小朋友(7 & 4 yrs old), 有啲擔心佢哋太熱唔願行, 不過係網上見人哋show的戰利品(包括門牌、lemongrass、飾物等等...) 真係好想去見知識吓....

仲有會去Or-Tor-Kor ...

那天我上午去, 不是太熱, 因為不像香港潮濕, 而且有風. 如果諗住會買好多野, 最好玩完景點先去, 黃昏後會無咁熱.

那裡真是好多得意野, 好多野賣, 而且都幾平. 除了衣物、袋子、手工藝品、紙品材料、手工材料、裝飾物、寵物店、日常生活用品......多到行幾日幾夜都行不完, 行的時候要留意, 小心迷路.

記得, 如果見到一些巷的入口處, 是賣鞋的話, 你不要被嚇怕, 因為好鬼嗅, 所以揀過另一些巷口入去, 就會無問題.

別墅

原帖由 bbbon 於 10-7-23 12:50 發表
同導遊買手信貴嗎? 定係自己去買炳嫂, 林真香抵d

要看你跟的導遊安排甚麼手信給你.

就算同一間旅行社的導遊都會不同的. 我跟EGL, 我團導遊只賣肉鬆米餅、肉鬆蝦餅、泰國紫菜和腰果餅. 泰國紫菜和腰果餅價錢跟他帶我們去的鋪頭一樣, 米餅和蝦餅就未見過, 不過, 食過不同店舖買的, 都是他賣的, 最好食.

20個裝的獨立包裝肉鬆米餅(用茉莉香米做)賣160銖, 貴過其他, 但好吃, 米餅又白又香, 食不到味精, 一吃就好記得以前的暴暴飯, 好懷念.

直徑5吋, 高6吋盒裝的肉鬆蝦餅(用茉莉香米做), 都是賣160銖, 我覺得價錢算OK, 最緊要是好食.

一心託遲我一星期出發的朋友加碼買, 可惜原來是不同牌子, 無咁好食.

我們在BigC買了大大包100銖的條裝乾身的魷魚絲, 好好味, 又好口感. 昨天又化了一包.

"林真香"有好幾個別名, 問導遊邊間好食, 他說無所謂, 老鋪叫做夠歷史, 多人買, 但又人鍾意其他, 口味問題. 最好間間買, 促進經濟繁榮. 終於, 我兩間都無買, 因為平時已食好多這兩間的手信, 所以買其他.

首頁

尾頁

跳至