跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: Any mom living in USA now - Part IV

angiemame, marble, clarab,
多謝喇.. BB due date係 Jan 06, 07.. 我冇好似拕Amanda嗰時咁嘔法, 但反胃得好厲害, 失眠, 頭暈同手腳凍就好麻煩同'cake'手.. 所以點解成日叫你哋要好好坐月, 唔好待薄自己... 我返工都小心咗, 唔担唔抬喇!! 今晚要返工.. 遲啲傾喇!

男爵府

Re: Any mom living in USA now - Part IV

muimui 313,
嘔到散晒喇, 好2日, 就嘔3,4日, 潯晚頂唔順, 嘔到頭都暈..所以call in sick.. 唉! 今胎唔係好似上一胎咁, 要嘔到生呀?? 係我就情願唔生好過喇... :-( :-(

男爵府

各位...
多謝關心, 小B好好, sonogram show 小B已有1粒紅荳咁大喇.. 醫生開過啲止嘔药我食, nausea同vomiting都有緩和嘅情況.. 雖然仍有morning sickness, 但一日只嘔2-3次, 巳有好大進步..
我EDD係1月6日, 同muimui 313 嘅瀝仔生日(1月4日)好近呢! 話唔定會同一日添!!

男爵府

Mrs.yip,
肥bear 唔識煲湯, 但而家係佢放工買餸, 咁我咪第2日煲囉, 話時話, 大肚婆要飲乜嘢湯架 ?-( 我胃口好差, 同成日頭暈, 手腳凍, 飲乜好? 我對當歸敏感, 唔飲得, 仲有乜嘢啱我食??

男爵府

Natmama,
我會試吓架喇,
用農塲生鷄同薑一齊炒, 之後加木耳, 花生, 黑豆, 玫瑰露, 同煮一粒鐘, 之後加炒疍絲當湯飲, right??
我OB finally開zofran俾我食, 總於冇嘔喇, 但就因為太勁, 今胃冇胃酸分泌, 有小小消化不良囉.. 但都好過嘔餐C..

男爵府

Whalebb,
波菜牛肉湯, 要唔要落薑架? 落D薑好D??
我飲唔到奶啊, 荳奶都係1日飲1杯左右... 點算好?

shuba_inu,
多謝晒, 自OB幫我轉药, 只食過1次, 已2日, morning sickness都未冇蒲頭, 直情要感恩
多謝你唱歌仔俾小B聽, 小B今日都冇乜曳曳呢!
Karina出牙, 你要同佢刷牙喇, 刷慣咗佢呢, 佢大啲時就認為刷牙係必然架, 而家你可以用紗巾同佢按摸牙肉, 同oral gel隻手指牙刷都唔錯架..
Amanda BB時都refused juice同水架, 佢只飲人奶同formula, 所以當時我都有俾碎冰佢食, 一來止牙痛, 二來'long'口,三來'當一個 fluid intake'囉!

男爵府

SY_mom,
you are our sweet heart!!
then I will join over there.
For those moms who live in Eastern USA, we got a forum in Yahoo! group as well for NYBK moms, for more information please contact Darrenmama.
She is the web master.
Garfield,
你有BB未?? 如果未BB, 唔駛太担心, 落地生根先去諗喇, 只要你申請insurance more than 1 month, 有好多都俾你有產科福利.. 成半年後至嚟, 唔駛急唓!!

男爵府

muimui313,
真'cake'手, 有冇驗尿同驗blood culture, 燒below 103F, 似細菌感染.. 冇咳冇痰??

garfield,
放心, 買insurance時佢有生效日期, 只要有打老番工, 絕大多數有醫療coverage, 正如muimui313講, 同公司講有老婆, 加啲錢就cover埋你囉! 我喺老番醫院打工, 佢哋倒轉頭cover我一家大細, 一毫子都唔收, 我哋慳番唔少.. for 生BB, 好多insurance要求你要供款at least 1個月or 半年, 因為生BB好貴, 上年生BB at New york, 冇insurance順產冇麻醉冇complication都要 at least US15,000落樓.. so, once你哋落地生根打工, 有insurance至plan 要BB囉, also, 人生路不熟, 大肚好麻煩, 而settle down, 模清邊到有好婦科醫生, 兒科醫生, 醫院, 小學, well planned before you conceive喇!

男爵府

garfield0923,
美國人按章工作嘅態度唔係人人頂得順, 我只嚟咗US 3年, 還未完全接納到...
as只係plan to conceive, 咁就等自己2公婆settle先喇, 大肚同生BB 冇老人家喺身邊係好"呢""hair"架..

浩天靚媽,
although有人幫你大減價時買, hand carry 返HK.. 如果唔係就會貴過你喺HK買 or online 買架!

男爵府

whalebb,
加菲唔係嚟new york, 冇記錯呢-->佢哋去西雅圖.. 所以担心insurance..
加菲,
要你問你老公insurance至可以confirm.. 間間公司個plan唔同, 我份工就有第一日已經乜都包.. 但我老公個公司, 有insurance1年至包產檢同生BB, 老公冇產假, 所以你要老公去問佢公司至有用.. 唔好只信我哋.. 份份工唔同.
whalebb,
我哋閃晒過去yahoo!group.. SY_mom 整咗個forum over there.. 你去報到未? check前一兩版, 有re-direct link 呢..

男爵府

kitty& mimmy,
我勸你唔好搏.. Amanda T2時唔坐car seat.. 要手抱or 自己扣大人seat bell.. 我哋單單2個月食罰單3次, 張張過95蚊.. 要係再食一次就可能俾police收走Amanda.. 因為child endangerment呀.. 扣分先至慘呀..
你最好叫家人帶 car seat 入機塲接你喇..
見police 大忌駁咀, 扣多啲分, 張罰單仲甘啲.. 搏唔過呀
你食2張罰單夠你買2張car seat喇..

首頁

尾頁

跳至