跳至

首頁

尾頁

大宅

今年9月返青衣St. Thomas k1同學仔 , Hello!

My son will be in am class.

大宅

I choose St. Thomas because the teachers are good(heard from my friends) and the school environment is large.
How about you all?

大宅

Hello LooLoo!

I have seen u in another St.thomas before. Nice to meet you here!

BTW, I would like to ask , do u think there is much change after the new principal came?

大宅

Thanks a lots!
I also heard that the teachers are good. So it is really true.

原文章由 LOOLOO 於 08-6-18 18:09 發表
Ipchan,

咁細仔都未返學, 實質有咩改變我仍未知. 但聽講沒有了默書, K2功課較以前多和深少少, 英文書本改用了story book等等.

但返到學校仍見到每個老師和姨姨都是和藹可親, 笑容滿面, 呢點就一d也沒變. ...

大宅

Looloo,

It's very useful! Thanks very much!

原文章由 LOOLOO 於 08-6-26 00:04 發表
http://www.stthomas.edu.hk/common/index_main_8.htm

大宅

Yes, I will.
Will u go too?

原文章由 Carolyukk 於 08-8-22 14:56 發表
下星期就係家長會同遊戲日,你們能出席嗎?

大宅

Hello! 大家好!
我仔仔是善班,你地呢?
唔知會唔會係同學仔?

大宅

我仔仔都係小魚組,今日有同仔仔一齊返學呀!
你呢?

原文章由 kaihon1102 於 08-8-27 23:50 發表

HI, 我仔仔都係善班(小魚組),你今日有無同仔仔一齊返學呀?

大宅

我仔仔都開心,班主任張老師都好nice。

原文章由 Carolyukk 於 08-8-28 14:38 發表
lpchan & kaihon1102 你o地好,我亞綽彤都係上幼善班,多多指教(老虎組)!
亞女尼兩日都玩得好開心,似乎都幾鐘意尼間幼稚園。

大宅

仔仔今日無喊,真的鬆一口氣。
希望跟住都順順利利啦!

大宅

That's good!
For my son's class teacher, she talks to me everyday about my son performance on that day when I pick up my son after school.

大宅

Hi Carolyukk!

我好似見過架咁特別的bb車呢!Anyway, nice to meet u!
我有時會推住架橙綠色買餸車架!
我仔仔是B組,你女女呢?

原文章由 Carolyukk 於 08-9-6 04:24 發表
可能我都係自己湊,所以老師都唔洗打電話比我 :>
lpchan你都係自己湊返學放學呀?如果你見到之前有個傻婆日日拖2個唔同校服既細路返學(細仔讀宏福),架bb車有塊滑板比細路企o個個就係我啦! ...

大宅

我記得交表嗰日會俾你揀埋interview嘅時間,早d就多d choice。
不過我去年九點到去排,但唔係好多人,反而interview就好多人。
結果今年開咗成7班幼兒班,上午4班下午3班,好犀利!

原文章由 yp26 於 08-9-24 00:41 發表

想問下你幾點去排隊呀 ?我林住8點去到, ok嗎? 同埋面試個日會做d咩咖? 同埋要in 幾耐咖?

大宅

請問大家會否為你仔仔女女預備中國民族服裝呀?
我仲係諗唔到預備乜野好?!mouth:

大宅

可能2005出生率多返,2006好似更多BB出世呢!

大宅

大家仔仔女女返學返成点呀?

大宅

係華潤嗰架呀!下次同你打個招呼先!

原文章由 Carolyukk 於 08-10-16 10:25 發表
lpchan,
你架橙綠色買餸車係未即係華潤嗰架? if yes,我諗我上星期接放學見到你啦

我亞女不知幾鐘意返學,好鬼死開心,but課程真係好似淺咗d. D天主經...主禱文...之類已經背到熟晒,但點解咁耐都無手工派?好想 ...

大宅

Hello星子!
原來做圖書館義工可睇到佢地上堂程序,我都想八下呀!
但我有時會有part-time,所以無參加囉!
可唔可以講下個程序係点呢?Thank you!

原文章由 ∼星子∼ 於 08-10-16 14:08 發表

係喎~好似好少做手工咁既~聽其他媽咪話佢地係k2,k3冇默書架,
d小朋友上小學會煩少少,so我都諗住一上k3自己同囡囡默~,仲有你地有冇做家長義工??我參加左做呢個圖書館義工,尋日第一日做,哈哈~我都睇到佢地上堂程序,都 ...

大宅

我仔仔都好鍾意返學,尤其是食茶点。問佢學校d野唔多答我,但問茶点食乜呢就快而準!
激c!

昨天仔仔發燒無返,但佢把口都話想返學。
同埋佢平日放學時都心情好好,又錫又hug d老師,之後又蹦蹦跳跳,真係好鐘意返學。
見到佢咁enjoy,我都好開心!

之前都知d課程較淺,不過我會自己補返,所以不太擔心。我暫時為止仍然係希望佢喜歡上學,喜愛老師就好。因佢喜歡就會投入,學得會更快更穩固。

大宅

諸聖節會唔會自己整衫衫比小朋友?
唉!想起就頭痛...........

首頁

尾頁

跳至