跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

HELLO

Angelmak真快手, 開番個檔口比我地傾,
thank you. 點解你做咗錦田人咁耐, 近來先入哩chat嘅?

sallyma
我個工人算唔錯, 有80分啦, 佢鍚我個囡, 有耐性同埋好鍾意同佢玩, 佢嘅心機同精力好過我好多。佢由初初嚟唔識煮, 到而家煮得好叻我地飲餐冇閉矮。執拾洗iron就認真麻麻。不過人係冇十全十美, 我請到佢哩幾年可以好放心交沚淘比佢好感恩呢。佢由沚淘出世揍到而家, 出年28歲要番去嫁人, 所以唔會留低。我都好擔心出年唔知轉到個乜工人。

nikma
我女傭最近放假話睇到報紙有幾個印傭跳樓。 其實佢地都幾慘, 離鄉別井嚟打工, 每次都要比兩萬多agent fee, 要做7個月先還晒到債, 中途 terminated即係要咩住債番歸。印尼唔同
hk, 佢地唔係咁易搵番咁多錢填數。
如果啲連精學懶一族就唔抵可憐, 但有啲就可能係溝通同言語唔通問題, 大家都唔想。

sallyma
印傭寅係要慢慢教。我初初教我哩個女傭好似逐格定放咁, 煮嘢每個步驟講清楚, 跟住叫佢表達番比我知我嘅意思, 唔係分分鍾好似你個女傭咁叫佢煲茶変煲湯。
我個女傭都遲過我起身, 不過就唔會好似你個女傭咁10.30閂門, 但係都係有啲嘢詐詐第唔叫唔做。係咁架啦, 自己都係打工仔, 都會偷吓懶, 唔太過份就算。可能我要求唔高, 有時都冇咁好氣去哦佢。

reego ma
元中都唔錯啦, 希望reego讀得開心, 時時攞滿分。
你個蚊機幾時攞?

ivy
你喺公司定屋企泵奶?
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

子爵府

sallyma

你唔係第一個睇中我女傭, 你係第3個啦。
其實每個人都有缺點。我女傭都試過偷嘢。
有幾個事例比大家參考 :

(1) 佢嚟咗大概8, 9 個月, 有日同我去我家姐度,嗰日我將沚淘啲手巾仔擺佢個手袋。
咁去到佢行開咗我就自己去佢手袋攞手巾用,
發覺佢手袋有幾個apples同埋係涷嘅,
好明顯係喺雪櫃啱啱攞出嚟。我問佢佢話自己放假嗰陣買。你信唔信? 你會唔會去街都袋住啲apples, 仲要幾個鍾頭後啲apples仲咁涷?

(2) 我平時好少上天台。佢執得唔企理都預咗。我大女住天台, 好多時買咗啲零食有啲未開會無啦啦唔見咗。 亦有次我朝早上天台, 見佢踎喺度食橙。我問佢做乜唔喺下面食要哩埋喺天台食, 都唔記得佢點答。我從來冇唔比佢食生果, 佢係好餵食嗰隻。我自己同 66 都好少數吓銀包有幾多錢, 真係佢攞咗我都未必知。

(3) 洗衫唔只一次啲褲袋有鎖匙喺度, 佢可以洗完兼摺埋入櫃都唔知。tissue就經常奉送。

(4) 沚淘未夠兩歲, 有次去街我叫佢同沚淘行先喺bus stop 等我。出到去錦上路, 我見到佢竟然無拖實沚淘, 沚淘就企喺bus stop喺馬路邊, 佢企喺後面離沚淘一個身位蹺住對手, 你話驚唔驚嚇? 我諗大部份mami都已經抄咗佢唔比佢留低。

佢係一個好粗心大意嘅人, 受唔受就真係見人見智。但我會整體去衝量, 佢其他地方好補咗不足。同埋我盡量自己帶沚淘出街, 好少比佢帶, 免生意外。
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

子爵府

惠由 香港中國旅行社 提供
優惠的火熱程度
1 2 3 4 5 6
$398 -- 加勒比水城+龍眼園任摘任食 中山消暑2天團*
中山

20大旅遊推介 - 快將銷售一空

出發日期:至8月15日
Travelzoo 旅遊編輯
香港無水上樂園,想玩水,可以近近地返大陸。呢個短線團由香港出發,坐直航船往返中山,包中山加勒比浪漫水城(長江浪漫水城)入場券、中華民族風情園體驗少數民族風情、到龍眼園任摘任食當造又清甜嘅龍眼,參觀孫中山故居、西子園等等之外,更包2餐特色午膳:夏日冬瓜盅宴及綠榕居美食宴,以及1晚[url=http://hk.deals.travelzoo.com/Redirect.ashx?id=432578&l=http%3a%2f%2fwww.interhotel-zs.com%2findex.php%3fLocale%3dzh-cn]中山國際酒店[/url]住宿。逢星期二、四出發,團費只係$398,熱門日子星期六出發,都係$428。單係直航船來回程都要四百蚊,呢個團,點計都係超抵玩

[url=http://hk.deals.travelzoo.com/Redirect.ashx?id=432578&l=http%3a%2f%2fwww.ctshk.com%2ftours%2fquerytour.jsp]按此[/url]參閱詳細行程(團號:ZQS)
查詢及預訂:2851 1700
中山加勒比浪漫水城,正名為長江浪漫水城,園內好玩地方非常多,必玩設施有造浪池、情景漂流河、時空穿梭隨道。如果唔想咁刺激,亦可以去水上健身區做做運動,又或者去按摩池做水力按摩;有帶小朋友的話,園區更加有小童池同幼兒池可以揀添。

[url=http://hk.deals.travelzoo.com/Redirect.ashx?id=432578&l=http%3a%2f%2fwww.zsromantic.com%2fgb%2findex.asp]按此[/url]參閱浪漫水城資料
香港中國旅行社
牌照號碼:350273

[ 本文章最後由 forty+ 於 08-7-10 13:44 編輯 ]

子爵府

優惠由 帝景酒店 提供 優惠的火熱程度
1 2 3 4 5 6

$850 -- 激玩水上樂園 暑假1家4口酒店住宿優惠*
香港

20大旅遊推介 - 快將銷售一空
出發日期:至9月15日

Travelzoo 旅遊編輯

暑假仲未安排出外旅行?唔好諗啦!唔去旅行,留在香港都可以度假。如荃灣汀九的帝景酒店推出夏日繽紛家庭住宿優惠,星期一至日入住,每晚每房只是$850,包括2位成人及2位小童。仲有一大堆親子優惠喎!最吸引是親子水上樂園,有水上電動車玩。$850可以一家人住一晚酒店,仲有小朋友活動,平過去主題樂園啦!一於出外旅行前,一家大細玩番轉啦!

優惠包括:

入住高級客房一晚
自助早餐(包括2位成人及2位小童)及夏日特飲
免費參加「游泳健將班」一節(適用於星期六及日,每房最多2位小朋友參加)
免費享用「親子水上樂園」、「親子卡拉OK大比併」、「益智遊戲天地」、「泥膠創作坊」、「小廚神爭霸戰」、「電視遊戲機世界」
免費乘搭專車遊覽「機場核心計劃展覽中心」及「三楝屋博物館」
贈送「帝景活力之星兒童會」永久免年費會員卡
免費穿梭巴士由酒店往來荃灣、尖沙咀及青衣
免費享用游泳池、桑拿、蒸氣浴室、按摩池及24小時健身室
免費享用加床服務及本地電話服務
優惠價$100可享泊車24小時
餐飲8折優惠(歡樂時光除外)
按此細閱詳情

查詢及預訂:3716 2890

Travelzoo 提提你:加$200可升級至豪華海景客房,加$500可升級至豪華海景套房。

帝景酒店

+ 此優惠於刊登前已經過我們作訂購測試,以確保貨真價實。然而,優惠可能由於 Top 20 出版後反應熱烈而有所調整,敬請留意。

子爵府

bunny做乜咁早晨? 起身餵奶?

子爵府

angelmak

你擒日冇叫個女起身返學係精明之舉。出面好多地方水浸, 沚淘架校車遲咗半個鍾先到。
你先生揸架車去邊樹返工?

係呀, 你有時間請幫忙copy番錦田媽咪寶寶list同埋啲實用資料去頭版吖。

仲有呢, 凡有新人我地都會add佢地落個list到, confirmed 比踢入會。

thanks!

子爵府

angelmak

你擒日冇叫個女起身返學係精明之舉。出面好多地方水浸, 沚淘架校車遲咗半個鍾先到。
你先生揸架車去邊樹返工?

子爵府

恭喜晒呀noodles,
天 晴邨喺咪喺天水圍呀!
下個月咁快搬, 唔駛執執間屋咩?

子爵府

angelmak

係呀, 決定咗 - 暫時.讀吓真光睇吓點先。

唔該晒你copy番份清單過嚟。

可唔可以copy埋份搵食篇方便大家搵食呀?

子爵府

noodles
$1900電費???咩嚟架?

nikma & bunny
sorry, 真光冇n1,同埋全日班得20個位,
冇人事都幾難入到全日班。

子爵府

Angelmak

唔該晒你加番搵食篇喺頭版, 大家有咩update請post上嚟。

$3000老人金, 係咪自來動過數架, 都冇聽我爸媽提過。

子爵府

白豬

奀豬讀邊間呀?

子爵府

周宋都好多人報, 白豬喺咪同細佬一出世就報啦? 沚淘未夠一歲報都輪唔到佢。

bunny & nikmaa
你地都報定周宋n1先啦, 好似都唔錯嘅。

nikma
k1你可以考慮錦上路聖約"室", 兩文三語教學, 駐校鬼佬, 我地有兩個mami嘅小朋友嚟緊都去上k1。不過得半日。

子爵府

nik

Bunny個仔讀激活, ww個女先係讀緊李宗德。

子爵府

Bunny
讀得好好地, 點降要同Oscar轉校呀?

nikma
石崗係74校網, 都有若干好小學揀, 你上網
check吓啦。
元朗直資一條龍就似乎有嘞, 如你search到有記得share比大家知呀。

子爵府

Bunny
我係嗰啲有金執都怕咗要排隊嘅人

angelmak
阿女冇樹嘛, 喺咪玩得攰得滯, 今日好熱出汗多又晒會攰啲嘅。

nikma
我以前喺荃灣住, 所以大女小學中學都係喺荃灣讀。大女間小學叫伍季明, 都算係band1小學。but去荃灣番學大辛苦啦, 驚佢唔夠瞓時又唔夠時間做功課。除非有搵到保姆車, 不過都幾難。

子爵府

reego

減到肥, 好事吖!
你呢, 之前減咗嗰啲有冇反彈?

bunny
你仲未話答我點解要同oscar轉校喎。

子爵府

好喎,
嘉姸 同 nik兩個錦田寶寶如果一斉攪生日會,
我地啲錦田mamies & kids 嚟攪攪陣冇幫趁同好呀!

我最鍾意大家合作, 唔駛一個人做c。
如果你地有地方攪, 我又建議一於每個family拎一樣食物嚟同你地寶寶開生日會兼大食會。

子爵府

好喎,
嘉姸 同 nik兩個錦田寶寶如果一斉攪生日會,
我地啲錦田mamies & kids 嚟攪攪陣冇幫趁同好呀!

我最鍾意大家合作, 唔駛一個人做c。
如果你地有地方攪, 我又建議一於每個family拎一樣食物嚟同你地寶寶開生日會兼大食會。

子爵府

ivy, sally
唔駛谷氣住, 我諗聽到咁多人嘈, 佢地會改改女傭稅免收嘅做法, 盡量令到大家即時得益。

nikma
真好考得人驚嘩, 你個女傭喺印尼邊樹出嚟, 得我第日唔揀嗰啲。我女傭執拾唔整潔, 但個人衛生就唔錯, 日日洗頭, 熱天一日沖兩次涼。

sally
元朗御景園近元朗公園, 雖然有啲隔涉, 但係佢嘅function room 夠大又平, 幾十蚊一個鍾, 同埋有得燒烤, 有個bb 玩具房, 都幾多mami鍾意去嗰度攪生日會。錦田mami都有去過攪咗次燒烤gathering.

有興趣可以問問人幫你搭路book.

首頁
12345...6

尾頁

跳至