夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我C6係結婚之後問我借錢讀書,結果一借無回頭。
年年都有一兩個月唔比家用我,又唔解釋,要我自己頂起頭家。
去旅行去迪迪尼又係我包哂。問佢出番一半好似攞佢命。
佢月薪二萬只比八千三我做家用,但要月拖到月尾才比。
但佢仍係出面欠錢,上個月又借我五千還數。
上星期有政府破產署寄信比C6。
佢重話佢好可能比公司炒魷。
我一個女人要做在職媽咪已經辛苦,還要幫人照顧個仔⋯條數!
我好心痛又好苦,只有我阿爸阿媽和兩個仔支持我,我都唔知我可以捱幾耐。

大宅

回覆:做人老婆好辛苦,我都唔知點做落去

問了無數次,只話唔係賭錢,不過成日話自己唔夠錢洗,話自己比99家用又五千,欠銀行每月還二千幾!
以前我包容佢唔識蓄錢,特意同佢開一個聯名戶口蓄錢,結果佢用哂裡面幾千蚊。

大宅

佢話咁係,我唯有相信

大宅

我住我阿媽阿爸的屋,每月比番佢地一萬蚊做租和幫我睇住兩個仔,所有雜費和食和教育都係我比,我C6就好似老馮咁以為自己的八千三對頭家好有付出,我同佢講咁少家用只夠住咋!
但佢的確好鍾意買野,買埋哂d高科技玩意一係得個擺,一係好快又唔見咗,我想可能去賣。
佢洗錢的態度係我一路以來改變唔到佢

大宅

如果佢真的破產,最影響的是佢自己,我本身已經唔出聲去忍耐去撐起頭家和睇實仔仔,我一路好努力做好人地的老婆,但我發覺我係最失敗嗰個!

大宅

我唔知佢欠人幾多錢,叫佢出糧比我幫佢管佢又唔肯。

大宅

回覆:國民A 的帖子

我睇唔到!

大宅

我太信佢,信到傷害了自己,也傷了身邊的阿媽。阿媽已經日日打來叫我自己看管好自己錢,睇實仔仔唔好學壞!
女人本事是冇錯,錯在我識錯人,信錯人,但我因為這心事敝得太久,個心一想起頭家就好痛,痛都呼吸唔到,哭又哭不出,除了爸、媽和仔仔,我見咩到笑唔出

大宅

回覆:Vickyallthelove 的帖子

Thanks for your support

大宅

佢一直都唔肯比佢d錢我管,連叫佢還錢,佢到唔肯,我對佢心淡了,始終,佢自己是no.1,我和仔仔就no.尾。
我直覺都估佢賭錢輸錢。

大宅

我C6除了欠我錢,也偷過我阿爸阿媽和仔仔的錢,但我沒法捉到佢正,所以係屋企都好唔自在,d貴野要收好。

大宅

我們結咗婚就來八年,佢開頭唔係咁,一路慢慢變成另一個人,是好自私的人,又成日講大話,原本我全心全意去愛佢,引導佢,到最後心已死。佢就批評我只顧仔仔和父母,對佢不夠好,唔關心佢。
我這心事積了很多年,除了父母,我從未同朋友講過,直到上個月同最best的fd傾心事,才第一次同別人講心裡的痛苦,佢都認識我C6好耐,佢係知道後O咀,佢話我唔出聲講,佢不能想像C6的真正一面。
我仍要繼續做人地的老婆,只因為仔仔需要有健全的家,但我對佢心死了,沒期望了,今個月佢仍未比家用。

大宅

d人話未嫁前要睇清楚,點睇到呢?
佢拍拖時係好男人,咩到就哂你,以你為先,點能夠預測未來的佢會變成咁

大宅

係,我好清楚要佢改是無可能,我未行離婚條路唔係唔捨得佢,係唔捨得仔仔要咁早面對單親家庭這回事。
我這一刻努力捱,只為仔仔,大仔似知道什麼,佢問過我可以換另一個daddy嗎。

大宅

回覆:veronicamum 的帖子

佢一直唔講真話,只講大話。我同佢傾幾多都冇用,佢今個月話月頭比家用和還五千蚊比我,每日話唔記得拿回來到唔出聲唔啋我到夜返屋企,仍然至今冇比家用冇還錢。
結婚後同6299住時,99成日話自己個仔比家用比得少。有了小朋友後搬出來自己住,間屋是我父母租比我,一直佢都冇咩大付出於家庭,冇買樓,冇同小朋友做教育儲蓄,只是每月家用由六千到今時八千。
但佢仍然好覺得自己是好男人,佢冇問題,話我以為自己好啱咁,搵野來話佢,我都想知一般男人是這樣的嗎?我要就佢養佢的嗎?佢洗完佢自己的錢就欠我借我,又唔講真相,我都想知我可以點做

大宅

回覆:bonidia 的帖子

連名戶口,是07年開,我自己入了一次幾千蚊,就希望佢能幾百幾百慢慢儲,但今年佢叫我一起去銀行簽名取消戶口,佢話佢一直冇入錢,銀行凍結了戶口,戶口也冇了錢,佢話凍結了的幾千蚊銀行會出支票比番我,但去了銀行,比我發現銀行有一張打印的戶口紀錄,10年我的幾千蚊分幾次以ATM提取出來,我們的戶口早就冇錢了。才給銀行凍結,而佢偷走了那戶口簿仔扮唔知唔關佢事,我又比佢耍了。

大宅

我早就從心底裡有離婚的意思,但為了錢去離婚,我那4歲的細仔明白嗎?

大宅

眼看C6未被炒,其實佢份工幾好,係佢自己得罪上司怕上司整佢。
但佢一直逃避我唔比家用我,又黑我面,又唔坦白講d錢點亂洗,當我屋企是酒店,專登遲返屋企,我成份人工用哂係頭家佢一d都唔感謝我,好似佢應份用我的錢。

大宅

多謝你們的支持和關心,暫時我會捱下去,我唔怕去撐起成頭家,但將來的事難料。

大宅

引用:Quote:原帖由+小兔咪咪+於+12-05-15+發表當

原帖由 D-chan 於 13-01-19 發表
到最後點呢?有冇離婚?
我仍痛苦未作決定

首頁

尾頁

跳至