跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

Re: 孫方中小學家長集中地

B晴媽,
我仔k3果時默書中英文次次都100分架,考試最低都有90分,
所以上左小學d成績差左就真是意想不到,
但好似yuyumother講可能壓力大成績會差d。而家唔期望成績仲好返d。

男爵府

Q鈿媽媽

以成績計孫小同舊墟(舊果間)就會勁d,(2間都幾好)
寶湖舊墟成績就真是差d,但佢校舍新,設備正,論環境就寶湖舊墟win,校風都ok架。
選小學睇下你想要d乜囉,環境好?設備好?成績好?小朋友開心?功課小/多?壓力大定小?
亦要睇下小朋友性格可否適應到,更要睇你有無時間理佢。
我都係果句﹕選band 1就要功課比人多d,壓力比人大d。

男爵府

B晴媽 and各位,
近日忙d,無上來看過。

精英班同普通班---上 到小四先按成績分班,A、B班就是精英班,C、D咪普通班囉。
PS﹕這亦是我喜歡的一點,因我知如"阮鄭夢芹"是一入小一就要考分班試,這對慢熱的/無經驗的/起步慢的小朋友不太公平。
而小一至小三唔按成績分班住,如小朋友唔掂就會入加輔班(這是額外的,唔會影響小朋友本身的班別)

B晴媽 寫道:
kfwong,

你同winkdex個小朋友k3都禁好成績,我個女k3時
成績只係一般,中英文都係80幾分
所以我好緊張,驚亞囡上左小學唔掂,
但又唔想比壓力佢,聽孫小講話會照顧有差異既同學,
意思係咪分精英班同普通班? ?-(

男爵府

B晴媽,
我仔仔分左去1E班,做唔到同班同學tim
今個星期六,記住去新生會

男爵府

係囉,影相都幾亂,
以往不是這樣,通常開左學先同d學生影,
係呀,校規嚴架,如你請病假,
有時老師都會打電話問下小朋友點架,
如咁arm唔系屋企都幾煩。
黃色雨衣---我在街巿買到,吉之島應該都有(我曾經見過)

男爵府

各位媽媽,
9月10日,孫小開放日,
時間上午9時至下午1時,
介時有興趣的媽媽可去參觀一下

男爵府

B晴媽,
你去街巿睇下喇,唔洗頭痛,落雨先用咋。

普通話拼音班---梗是讀唔到喇,要返工。,
我無讀到,不過我老公會小小普通話的。

男爵府

B晴媽,
,乜咁快有功課,要做乜功課呀。
我大仔到而家3年級喇,開學頭2-3日唔會有功課架喎 ?-(

男爵府

B晴媽,
咁就唔知喇,但你可以上網睇下家課冊,咁咪知囉
但我知其他3班都無功課喎,只是填手冊同簽通告咋,
但佢派得薄比佢,都應該要做掛

男爵府

Marco-ma, B晴媽,
咁我地以後可以一齊傾喇。

Marco-ma,咁你大果個小朋友讀幾年班呀?

男爵府

Marco-ma ,
我個大仔就讀3年級,多多關照
你個女今年會開始緊張d成績喇,你有無壓力
女是否好教過仔呢

B晴媽,
咁我地可以多個人互通消息喇

男爵府

Hi B晴媽,
唔好意思,我lunch出左去食,覆唔到你地tim,
好在Marco-ma覆左你
住得遠,要上興趣班幾煩架,如有工人姐姐會好d,
你可以叫工人姐姐帶飯盒到學校,12:30放學就在學校食,
跟住上興趣班,工人姐姐就要在學校等佢囉。
再唔係比個飯盒佢,佢返到學校比老師,到放學老師會比個飯盒佢食,食完上興趣班,但上完都要搵人接佢喎。

Marco-ma,
我大仔讀3D,你個女呢,邊班呀。

hi winkdex,
又多個人傾下交流下 你小朋友讀幾年級。

男爵府

Marco-ma ,
我大仔都參加過好多校內活動,(跆拳道、足球、機械人班...)
而家叫試arm左,現在佢是銀樂隊成員,open day佢都有份去表演
亦有學圍棋,都學到11級了
你女女呢,學緊d乜呀

男爵府

B晴媽,
興趣班每年只會在開學收一次,
今年唔學咪下年先囉。
孫小都會將學生在校外所參加的課外活動記在校內記錄上的,
所以你可以去屋企附近學,又或星期日先帶佢去學囉。

我個細仔星期三病左呀,佢今日都未好得晒,
己無返2.5日學了 :-( :-( :-(

男爵府

Marco-ma ,
系呀,我個仔玩左好多野,校內外都有唔同活動。
佢而家好忙架,
星期一學圍棋; 星期四、六上銀樂隊; 星期五晚要學琴;
陸運會聽佢講老師可能選佢出賽;
佢上年已比老師選入合唱團,唔知今年會唔會再選佢
仲有今年每星期有3個朝早要早返上增潤課;我都覺佢好忙,都幾辛苦,
我叫佢唔好學圍棋,佢有話唔好,銀樂隊同鋼琴都是佢自己鍾意學,所以都唔會放棄。希望老師唔好再叫佢入合唱團喇!!

明日阿仔10:00放學後,2:30再返放6:30pm呀!!!!
真慘 :-( :-(

男爵府

Marco-ma ,
是唱"呈尋和交义燒包" 呀,
但佢都唔係咁鍾意唱,唔選佢都無所謂,佢都是鍾意玩樂器多d。

B晴媽,
而家細仔好返D喇,應該星期一返學,但呢幾日唔返學,
佢都唔知邊個是班長、IT組長、有無分組,佢未病前,
星期二到喇,同我講佢做門長、燈長,都唔知乜來的,是不是值日生呢,因大仔話佢無呢D架喎
我都同細仔報左小童軍,唔知會唔會入選呢,如大家都入選咪可以一齊玩囉。

男爵府

Marco-ma ,
"機械人班"普普通通咁喇,佢分組去砌個成品出來,
design由小朋友,但科學上的由導師幫手。
阿仔覺好玩囉,但就學唔到d乜科學技術,相信要學耐d先可以學到小小技術。
我問大仔知唔知有門長...果d,佢話知,不過我唔問佢咪唔講囉, 激死 :evil:

男爵府

下,掃地咁慘,唔系呀嗎 :-(
細仔都ok,返學無乜問題,
佢仲話ok開心tim,
但都開始有多小小功課了,遲d就慘,
佢星期三要默英文,自已個名同a-z的letters name。
有話第一個月唔洗默ge:evil:
B晴媽 寫道:
kfwong,

聽亞囡講,好似真係有門長、燈長,好似有人負責掃地添

亞囡返左一星期學,都未習慣早起床,所以每日返屋企,
都訓返一兩個鐘先做功課,睇落d功課都係四五樣到,而且
都唔太難既,暫時都應付到,係擔心遲d就攪唔掂, 要搵功課
輔導.

男爵府

咁小朋友有無唔開心呀,你要同佢say sorry 喇。
Marco-ma 寫道:
B睛媽:

好惨呀!上星期五阿仔好乖咁做哂功課,
我又好乖咁Check哂,但驚佢星期六帶返
學會唔見咗,所以比我拎哂出嚟,功課袋裡面
剩係得手冊。琴晚佢執完書包我見有執功課袋,
以為攪掂哂,點知 :
" 全部功課欠交呀 " :-( :-( :-(

男爵府

Marco-ma ,
仔係咁朦架,大d會好d,我大仔果時同你個仔一樣咁朦,
而家大左好好多喇,起碼唔會唔記得交野比老師。

個細仔就好d,佢份人好緊張自己的東西,
所以一定會記得叫我幫佢帶乜帶物。
好似昨天佢叫我帶個大膠袋,但問佢佢又唔知點解要帶
仲有佢今日默完a-z同自己個名,但老師話下星期又默過,
佢話d同學默得唔好所以要默過 ?-( 都唔知系咪真的,
夠竟今日是預默定真是默得太差呢

首頁
12345...15

尾頁

跳至