跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

Re: 孫方中小學家長集中地

Marco-ma ,
阿仔話是圖書館的洪老師問佢要的,佢都唔知發生乜事

男爵府

B睛媽,
咁咪好慘,成日默,真是人都顛,以前都唔洗咁,剛剛小一咋,
唔得咪由佢地囉

Marco-ma ,
我阿仔無默書簿的,用張紙默咋,
a-z(大楷同細楷)是要小朋友自己背默晒,
所以咁多小朋友默唔到(可能背唔到),
我個仔漏左"s"同"t"囉(大細楷都漏)
得62分咋,都唔知點計,錯4個字,一個字5分應該扣20分,
應該都有80呀,唔知點計

男爵府

Marco-ma ,
咁即是叫"B睛媽"個女做25女
講下笑 唔好

男爵府

Marco-ma ,B睛媽,
你地都抽唔到小童軍呀!!
我個仔都抽唔到呀

男爵府

B晴媽,
佢地個個都要參加架,當返學計,
星期六我要返工去唔到喇,
不過如無時間都唔洗專登去,
因為d遊戲比賽好散下(上2年都係咁),有時未必會睇到d仔女架。
bingo你估中左,棉褸是當校褸架

男爵府

winkdex,
咁都比你諗到 果然精明
"好唔好一次過買埋3-6年級size o既校服比我個仔?好似平好多喎!"

男爵府

B晴媽,
校服剛剛轉了2、3年,應該唔會咁怏轉ge。
9月23日下午12:30-2:00校服商會有專人來幫小朋友度尺,
到時家長都可以去傾下個size。

我個仔今次都有99分呀,扣果1分是寫多了個"," :evil:
但老師無講要默p.4喎,會唔會明天先講呢???
好似都幾深喎

男爵府

B晴媽,
冬天要著深灰色襪,我見d女仔著得幾好睇架
我個仔買左藍色,仔仔話男仔著藍色好睇喎,
紅色同黃色佢覺得似女仔 :lol:

男爵府

Marco-ma ,
咁你知唔知點解要過來讀呀 (佢已讀得咁好)
但我就知小二來了個上海插班生,幾勁架,但唔知邊班??
呢間學校好多"中聯辦"的職員子女來讀,
所以分分鍾識到d幹部子弟。

Marco-ma 寫道:
Winkdex,

我唔知係邊個架,
聽聞係八號舊墟嘅冠軍級人馬 ......

咁講會唔會比人

男爵府

Marco-ma ,
乜而家默書唔計入考試分咩???
上2年我大仔都要計架喎
你係咪sure,如是就發達囉

男爵府

B睛媽,
中文最好温句式,同寫下d詞語。
數學就要做多d。
英文的句式同用法。
我講就叻,但要我做就好難,我都認識2個考全級頭幾名的媽咪,
佢地真是每日都只要佢地d小朋友讀書,温習,練習;而家其中一個小朋友同我仔一班,我個仔話個小朋友連小息都好小去玩,通常在課室食下小食,跟住就玩電腦或睇下書,好小同其他同學玩。
而個媽咪是全識看住小朋友,生活都好乏味,做到咁我就忍唔到囉。(所以阿仔咪唔算好成績 囉 )

我只可做到唔看電視,同佢地睇下功課,練下琴,星期日會比半日佢地任佢地鍾意玩乜就玩乜。

男爵府

系喎,Marco-ma講得arm,
放成6日假,不如諗下同d仔仔女女去邊到玩下仲好
我就放了一日假同佢地玩下,有一日同公公做生日喇,仲有日要做節tim,都玩得幾忙
B睛媽,

其實你個小朋友可以報咁多料(仲要係堅料),
佢真係聰明架喎,如果你見佢温書唔係心散,
無理由温足幾日都"麻麻"地
你仲話佢K3巳經係咁?

會唔會係你緊張,令到個囡都緊張埋?
或者首先自己放鬆D,唔好淨係著緊默書、測考、
做功課,嚟緊幾日阿囡有嘜嘢玩

男爵府

Marco-ma ,
check過喇,
成績表一直都無中文默書分;而英文就上年2年班開始無,
咁就好喇,唔洗下下都緊張到死。
kf wong,

你 Check 過阿仔張成績表有無英默分未?
我都想 Confirm ?-(

男爵府

Marco-ma ,
作文就好睇個人,無得溫。
主要靠平時睇多d課外書,識多d生字,識多d句式,
間唔中叫佢作句子聽下。
有時我會行行下街叫佢見到乜就作句乜比我聽。
如"這玩具真可愛了","你喜歡它嗎"
有時都會用d歌仔教佢地,好似近期mudull首歌有句歌詞
"阿媽教落肚dum作動唔好游"我會教佢地唱成"媽媽教我肚子痛就不要游",因口語化都好影響作文,但大多小朋友都因時下口語所影響,我會聽到就改正比佢地聽。
但咁做有時都覺得自己似傻婆 :lol:

男爵府

Marco-ma ,
阿仔2年班開始寫週記,到家3年班明顯作文好左小小,
尤其寫細佬d曳曳野
睇多d書會好d,我仔鍾意睇推理小說,而間唔中會同佢讀詩詞,
但我一讀佢就 ,激死我 :evil:

男爵府

Marco-ma .
如無估錯,可能一年級的時間表是相同的,
即明天要默英文,老師通常會在今天寫同講多次比小朋友知,
可能你仔仔悟會了,
之前都好以唔計(我仔話,因如計的話我仔仔有99分會有STICKER獎勵的,但佢話無,因為唔計喎)今次開始先計。
以上是我估的,因我仔仔是讀E班,可能有D出入。 :lol:

男爵府

Marco-ma ,
我個細仔仲未要寫週記住喎
不過我發覺B班的進度 好似比E班快1星期到,
次次你地講完要做果D,我個仔就遲1星期先要做(默書除外)

男爵府

Marco-ma ,
睇左喇,6C嘅班主任就是我細仔現在嘅班主任

仲有個笑話講比你地知,
我睇左細仔個班網後,終於知道教佢數學的老師性名喇,
之前我問個仔,教數學的老師叫乜名呀??
佢話叫"鳥老師",
我話邊有人性"鳥"架,
阿仔話(係呢,媽咪你信我喇,一隻鳥個"鳥"呀)
原來佢老師性"劉",真是比佢激C

男爵府

Marco-ma,
你無事呀嗎!!!而家天氣轉,小心身體呀!!!

"晴天霹靂",噁哂血嗰隻
===>我預左喇,以前我大仔都係咁,但噁哂血後成績都未必好,要有心理準備。不過只要過程佢肯努力,我都會覺ok。
男仔是遲d開竅,大d會好d,而家我大仔都比以前有進步。

男爵府

我都唔清楚,我仔果班無話要默書喎
會唔會就來測驗,唔洗小朋友正式默書.
就咁默下標點符號呢???

B睛媽,

我都唔係好明

kf Wong, 有無 idea ?

首頁
12345...15

尾頁

跳至