跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Re: 想同個女轉學校,各位可否比一些意見~

我知保梁會深過五邑,不過保梁課程平均些,唔會好似五邑咁~其實我同個社工都傾過幾次,佢同班主任都話我個女冇讀寫障礙,只係我自己懷疑囡囡有,其實囡囡個補習老師就贊成佢轉去保梁下,佢話如果有小班教學會好適合我個女,只係我自己擔心囡囡適唔適應係傳統學校上堂~

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

HI 健朗媽咪 :

我問過囡囡班主任及数學老師,佢話囡囡上堂唔專心,就算一齊玩遊戲佢都只係專心一陣間,之後又遊魂,都唔明白點~

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

其實最主要問題係囡囡上堂唔係太專心,我每天回家已經再同佢溫,但係讀好多次佢都一樣唔記得,我試過晚上淨係溫這幾個英文讀音及解釋"what","how","what time","where",晚上可能記得一些,到第日一早番學再問又已經唔記得,但我都冇放棄連續幾日都係早晚都再教再講,佢都唔係全部記得,所以我都唔明係咪佢只有短暫記憶,過一晚嘅野全部都會忘記,我已經好比心機去教,每天囡囡放學就會落補習班做功課及溫習,我放工回來食飯後,就自己同佢對功課,溫默書,溫習至10點或10點半瞓,第日會早半個鐘起身,同佢溫下默書或溫習先再番學,但係佢都唔係好入腦,各位媽咪可以幫我分釋下,我有咩做得唔對,需要改善嘅地方呢?
半桶水 寫道:
唔好怪我直言,我都喺想妳囡囡好啫

除上學及補習外,有冇加以輔助
考試或測驗前用幾多星期做好準備
到底有否給予一個讀書環境
這全都影響囡囡學習進度.

補習社只喺輔助性質睇吓功課,默吓書,做練習對答案.
要在三兩小時內做妥以上.一位老師同時對幾多位學生 ?-(
實質平均每人可補時間 每間學校教科書有別,若是不同
級別問題更大,有冇可能逐題向每一學生解釋答案?-( 其實
不能全部依賴.

要是想囡囡成績有所改善,做父母就要全情投入,有時還要
放棄個人嗜好,以培育她為首要的事

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

hi 半桶水及晴B媽:

我估我囡囡比較另類,佢長嘅英文字會比較快記得,但短嘅英文字就需要多些時間先記得,所以我都唔明點解佢會係咁

首頁

尾頁

跳至