論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人明年四月到期, 我諗緊續唔續約. 佢只係我第一張 contract.
工作....佢每朝早起身拖地, 大約八點半我個女起身, 沖枝奶比佢飲, 唔駛餵, 我個女自己飲, 跟住就行十分鐘去我奶奶屋企. 在我個女學校附近. 中午煲粥餵粥比佢, 送佢番學. 放學後, 接個女番黎自己屋企. 煲飯. 我一家三口食. 我個女一般十點半就瞓, 仲要係我暗佢瞓.
但最近喱幾個月, 佢串左, 又博咀, 仲有, 佢好多主見, 唔聽我方法. 如果我在家, 我個女又唔要佢餵飯同沖涼, 要我幫佢.
其實工人半年前即係佢大約做左一年, 佢就開始衰, 晚晚傾電話到點幾鐘. 我話過佢, 都有傾少左. 不過, 就變左 send SMM.
你話佢好差, 又唔係好差, 係有時氣頂d, 如果轉第二個, 又要博一次.
其實以上情況, 一般僱主接唔接受到呢?

[ 本文章最後由 jovyw 於 07-10-7 23:31 編輯 ]

大宅

Thank you.
湊囡囡一般啦, 在人前咪好好囉. 行轉背就發現佢病都唔帶口罩, 一出門口就除左. 我沖緊涼都聽到我個囡喊, 佢無理由聽唔到, 但佢無理佢, 直至我沖完出黎, 佢先行去理佢囉.
1. 工人對女女好唔好,湊女女安唔安全 => 年半試過三次撞瘀左.
2. 佢有主見既工作做得有冇問題 => 有問題, 所以我先出聲.
3. 我最多比佢七十分.

仲有一個問題, 因為佢唔識英文, 講廣東話, 我覺得我個女d口音有少少問題.
不過, 諗諗下, 可能佢係想唔做先咁既表現, 因為佢已經在香港五年幾, 儲左好多錢啦. 已經有地有屋.
我應該要幾時問佢想唔想續約.

大宅

我個女得兩歲, 我要番工架.
平時我女番半日學, 另外半日去奶奶度.
如果工人靠得住, 我都想個女 stay 自己屋企多d.
==> 咁係咪寧願換過另外一個, 博一博可能會好d呢?

我發覺當你對工人失去左個信任時, 就好難再信佢. Right?

大宅

Thank you for all your opinions.
自己諗深一層, 我問得自己同唔同佢續約, 即係我都唔係十分想續啦.

首頁

尾頁

跳至