家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 jui 於 09-5-31 19:58 發表
地台一定要用厚d板,因常常踏上踏落,我朋友房做地台,但用咗幾個月就d木板開始彎(向下彎凹),原因喺我朋友之前無問板用幾分厚,所以傢俬店就偷工減料用薄少少嘅板,問題會喺多月後才出現(如肥人用問題會更快出現),所以追 ...

請問要用幾分厚先ok﹖我cfu話用4分夾板,夠唔夠力呢﹖另問,個面鋪咩好呢﹖木皮come唔come用呀﹖定噴漆好呀﹖

別墅

原帖由 crystalpui 於 09-6-1 12:54 發表

我會用布抹....

個面你用咩鋪呀﹖木皮 / 無縫 / 噴漆 / 防火板﹖

別墅

原帖由 patpat234 於 09-6-1 16:48 發表
4分用黎做櫃背都仲可以.
做地台6分好D...

我訂造D書枱,面都有一吋

hehe.......原來我攪錯左,cfu個報價地台係6分,書櫃先係4分,patpat234,你料事如神

別墅

原帖由 patpat234 於 09-6-2 11:26 發表
其實我對呢d尺寸好敏感....
n年前做女o既時候我o係傢俬舖做過....不過依家有d脫節lu~~皮毛野都仲記得.

咁請問6分係咪夠安全﹖事關我兩公婆合共300磅,上面仲會放一個地櫃同一張書枱,我仲有兩條化骨龍可能響上面跳舞 如果....如果真係裂左或者塌左,有冇得局部修理既呢﹖我意思係邊格爛左就換返一格新既咁樣。

別墅

原帖由 patpat234 於 09-6-2 14:13 發表
我好貪心,,如果係我,我會叫師博用1吋厚(不過好大機會要加錢).,我同你情況一樣
兩公婆合共300磅以上,我仲有兩條化骨龍可能響上面跳舞.

如果唔係做梗,而係一格格咁做,應該可以局部更換.
但你真係要搵d唔會可靠o既傢 ...

謝!等我問下cfu可唔可行先﹖一吋真係好厚,好似實木地板咁厚,但安全耐用都係好重要。

別墅

香港地樓底矮無法子,想當年我住唐樓,房可以有閣仔,而家,look架床上格都企唔直個人 我都係8呎樓底,但覺得整左好靚又好收納,所以都會做,反正係睡房,頂天立地lor

別墅

想問地台點打理﹖因為實木地板就話做左防潮防虫防霉呢d野,但地台多數用夾板,呢方面唔知要唔要自己加多d功夫呢﹖我地台打算收納書呀、衫呀咁,發霉生虫就死得。

別墅

原帖由 laurat 於 09-6-5 14:00 發表
我初步搵了 cfu報價: 主人房造夾板焗漆儲物地台(75平方呎) =$9,880.00, 唔知平定貴,但因有朋友用過呢個 cfu, 口碑&用料好,所以都睇一睇情況

請問焗漆 come唔come﹖怕唔怕好易花同"蹦"﹖始終地台當地下用,成日行黎行去。

別墅

原帖由 patpat234 於 09-6-7 01:07 發表
如果冇小朋友,用焗漆都ok,
怕唔怕好易花同"蹦"﹖一定會...

因為焗漆表面真係好薄,撞下都有機會甩油同蹦,另外就係熱漲冷縮問題,d油會有裂紋.

無論地台或其他傢俬我自己都會選擇用原木,我自己首選係松木.因為顏色自然, ...

謝謝解釋,清楚,詳盡
松木係咪即係你響jade做丁字床果種呀﹖

別墅

原帖由 olimo 於 09-6-6 19:13 發表
夾板比實木還要好嗎 ?
我還以為實木好 d 呢

實木硬淨過夾板。
但整地台,cf話夾板已ok。

別墅

原帖由 save 於 09-6-7 14:08 發表
http://s604.photobucket.com/albums/tt126/sanrio88/

Laurat / olimo ~ 我唔識POST 相, 請問你哋睇到嗎? 同埋我影相的技術又一般, 希望你哋睇咗會明白點整….床尾其實都有個櫃仔, 雖然唔大, 但我都放了不少的手袋. ...

睇到,謝謝,但睇得唔清楚,因為我想睇全房面貌 我都係8呎樓底,想做二級共16吋地台,想知做完個空間感覺,可以拍些全房,地台不拉起的圖嗎﹖

別墅

原帖由 save 於 09-6-16 12:54 發表
sorry 呀2位, 我唔記得係樹留過言tim, 全台外貌...我要今晚返家試影會唔會太過open 先決定公開定post.

如果唔方便,留個message,我pm個email比你。但如果email都唔方便,都唔緊要,我明白私隱既重要

別墅

原帖由 save 於 09-6-16 12:54 發表
sorry 呀2位, 我唔記得係樹留過言tim, 全台外貌...我要今晚返家試影會唔會太過open 先決定公開定post.

hi........有冇人呀........
你唔記得左我地la﹖

別墅

原帖由 professor 於 09-7-28 21:16 發表

i think 16寸高 is maximum lor, 太高好壓迫 ga

如果只係床位地台就ok(因為好少企上床),但如果全房地台16"係max gala,已經唔係壓迫感問題,因為8呎減左16吋地台,得返6呎幾,一個5呎7既男人企上去就得返幾吋ga咋,加埋幾吋厚床褥,天花又裝燈咁...真係頂天立地ga.....

首頁

尾頁

跳至