跳至

首頁

尾頁

別墅

入黎一齊分享一下, 元朗區有咩服務比d仔吖~

別墅

多謝各位既回應﹗

我小朋友已經6歲多喇, 今年入左特殊學校讀小一.
阿仔同我都好中意間學校, 我唔求乜野, 我唔使佢讀書叻,
我只求佢健康開心, 可以自己照顧自己姐.
所以而家入特殊學校, 係對佢最好既選擇.

對於阿仔既問題, 我看得很開的﹗大家放心﹗
只想看看有沒有同路人可以互相支持打氣一下﹗

我們一家會加油的﹗
大家身為媽媽的都要加油﹗

(不管小朋友是正常還是特別, 做媽媽的都不是很嘆的一份工啊~)

別墅

係呀﹗自閉服務資源真係好少~

我最近響朗屏揾倒間做中心做感統既. 試左一次, 唔錯.

不過果個老師太多CASE, 一直都BOOK唔倒時間同阿仔做.

所以我決定自己淘寶淘D器材同阿仔響屋企做訓練喇﹗

大家加油﹗

別墅

kukubaby2 媽媽:

已pm你了~

別墅

回覆 anhemama 的帖子

感統訓練多要求一星期做兩次...我要返工都實在嘔不出時間....而且平既一星期兩次, 負責都幾大.

所以我打算響淘寶度淘d器材, 響屋企同阿仔做. 反正阿仔響出面做過, 我大概都知佢應該要做邊幾款既~

我都同意感統運動係要持之以恆架, 唔可以心急~ 不過每次見倒阿仔做完有進步, 都令我有動機同佢做既.

大家加油﹗

別墅

回覆 mckm2007 的帖子

杍樹堂我個仔去試過堂, 菁老師非常好.

不過後來始終都夾唔啱時間, 阿仔最終都冇去到做.

柏柏高真係未聽過, 等我search一下先. 謝謝﹗

別墅

回覆 GTR 的帖子

希~其實你上淘寶search『感統訓練』就會出左好多架喇.

咁你咪可以就番阿仔既情況 (前庭問題or其他需要), 買一d適合佢做既器材囉~ 例如彈床呀﹑平衡木呀等等。(如果我屋企有幾千尺, 我實買條梯比佢響屋企玩滑板車~哈哈)

我暫時訂左呢兩樣~試左ok再同大家分享~

千秋 (之前有個媽媽響baby kingdom度分享, 我想買黎試下~)
http://meal.taobao.com/mealDetail.htm?spm=2013.1.0.129.SNzxWb&meal_id=701190&item_num_id=8031305396&seller_id=65393568

平衡觸覺板 (20件)
http://item.taobao.com/item.htm?id=9304410690&ali_trackid=2:mm_14507416_2297358_8935934:1352432987_4k7_814183959

別墅

回覆:yvonne_bb1122 的帖子

主要有三大障礙:言語障礙、社交障礙、固執性行為,而當中有7成係有智障的。

上網search自閉症,會有無限相關資料~

別墅

回覆 pookypo 的帖子

加油呀﹗

其實唔好比果d咩黃金期影響自己, 唔通過左六歲就做咩都冇用? 我唔信囉.

就算過左6歲, 都仲可以train倒架, 千其唔好放棄呀﹗

我個仔而家7歲, 但係仍然日日都有進步﹗

加油呀﹗

Cheerz  Yes!Strongly agree with U.  發表於 13-1-3 19:37

首頁

尾頁

跳至