自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 22-12-18 16:39
女校問題不大,女仔通常成熟識諗。
男校幾大鑊,少接觸異性,好易俾女呃,隨時揀錯老婆,見唔少 : ...

傳統嘅名校好多時都有聯校活動(如:辯論比賽、研究活動、聖誕我會等)好多機會識男仔女仔。

Haz-mama    發表於 22-12-19 15:18
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

男爵府

annie133 發表於 22-12-19 07:26
唔係識下就夠,係長年累月日常相處
有D由幼稚園開始一條龍女校到中學畢業,如果屋企又冇兄弟,其實唔係咁 ...

我係想講識男仔女仔同學唔一定只可以係同校識或日日見住先可以溝通相處到。他們會以不同的社交媒體渠道去了解對方。

已我自己個仔為例,佢小學在男女校,中學自己揀間男校讀。問佢原因,佢話揀學校緊係揀間校風及成績都好,是否男女校不重要。(申:佢已有位拍咗拖2年讀女拔的女朋友了,上年大家都選擇咗不同學科入咗不同的大學了。

當然要睇每個小朋友性格及喜愛去選擇最好。

男爵府

annie133 發表於 22-12-19 07:26
唔係識下就夠,係長年累月日常相處
有D由幼稚園開始一條龍女校到中學畢業,如果屋企又冇兄弟,其實唔係咁 ...

我係想講識男仔女仔同學唔一定只可以係同校識或日日見住先可以溝通相處到。他們會以不同的社交媒體渠道去了解對方。

已我自己個仔為例,佢小學在男女校,中學自己揀間男校讀。問佢原因,佢話揀學校緊係揀間校風及成績都好,是否男女校不重要。(申:佢已有位拍咗拖2年讀女拔的女朋友了,上年大家都選擇咗不同學科入咗不同的大學了。

當然要睇每個小朋友性格及喜愛去選擇最好。

首頁

尾頁

跳至