跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係第二胎,噙日去左照超聲波,預產期係6月15日.....

我個大家姐已經27個月啦!!

我個工人姐姐2月走,我而家仲頭痛緊!!

大宅

我今朝係kcr差點嘔出嚟......其實我都覺得呢胎辛苦過上一胎,我每晚都食唔到飯,日日都帶著一盒陳皮o係身,每晚9:00p.m.就瞓啦,我個囡仲成日要我同佢玩波,我捉佢每日都要同小b say hi架!!

我得6weeks但已經重左5磅,個肚仲突晒出嚟,我上一胎到3個月都未見肚,我諗我多左好多肉,(醫生話小b好細,)....

原文章由 colourlu 於 07-10-25 22:17 發表
我都係第2胎呀!
阿女BB1歲1個月大

預產期你6月26呀!!
希望佢準時啦~!

或者早10日都好既

大女919
小B616

哈哈.....

你地覺得依家辛苦未呀!?
阿女好百厭呀!
同埋依家開反胃同好易攰
所以好辛苦呀!

希望快D冇咁辛 ...

大宅

Kelly,

我剛剛已經嘔晒成個早餐出嚟.......唔知點解真係好反胃,又多胃氣,我已經睇左醫生,不過只係照到心跳,兩星期後再要返醫生都check,唔知點解,我囡囡8星期時,已經照到個型,今次6星期,就咩都睇唔到?

原文章由 Kellyaugust2004 於 07-10-26 11:31 發表
砵砵豬
wah. ! take care ah. bring a bag to prepare.
it sounds really difficult.
i'm a bit worry as i didn't feel very much discomfort.
.............i'm now 5 wk 1d . will see Dr next Tur. .

大宅

醫生又係話我應該有8個weeks,但係照出嚟個size就得6weeks,只係照到個心跳,我第一胎食野既口味好唔同,但今胎就見到肉就想嘔,今朝又嘔啦............同你地一樣,覺得好勊,9:00p.m.就瞓c左!而且個肚好似特別大,我之前3個月都未見肚,而家個肚好似4個幾月咁,瞓覺仲要用cusion墊住.真係奇怪!!

原文章由 靚女 於 07-10-28 01:02 發表
今日睇左醫生佢都話我bingo而家應該係8weeks, 不過佢話我應該唔係14日排卵所以又好似無8weeks, 不過今日已經照到BB既心跳, 而暫計預產期係6/9日同埋今日我&老公帶埋阿仔一齊去睇醫生不過我無話佢知仲乜, 跟住我入左 ...

大宅

Hi pearlchan,

你呢個方法都幾好喎......我個女又係好痴身,佢知道媽媽肚入面有baby,每次有朋友嚟,佢攞個ultra sound比我d朋友睇,話呢個係baby,不過d人一走晒,就好似隻蟻咁痴到我實一實,等我返去到同佢講下呢返說話先

係呢.....你又係在職媽媽,我想問下小b出世,係咪都會姐姐湊?因為我有個煩惱,我唔係太放心比姐姐湊初生,屋企又冇老人家睇住,而家煩緊點...好想問下d在職媽媽又有兩個小朋友,係點樣安排??

原文章由 pearlchan 於 07-11-2 12:51 發表
我係在職媽媽, 真係好奇怪, 係我自己Test有咗個晚, 囡囡特然勁扭勁喊唔肯瞓, 連續幾晚都係咁, 唔知扭咩. 直至一晚, 我掉佢係床, 佢當然都係勁喊緊 ;

我同佢講: 媽媽就算有BB 都一樣最愛最錫你的, 因為你係媽媽 ...

大宅

原文章由 denisechow 於 07-12-15 23:45 發表
hihi, 各位媽媽你地好

我都係第2任媽媽. 我大女依家23個月. 下個月就2歲啦. 我呢胎都比上一次辛苦. 個pat pat 仲已經開始痛添. 而且大家有無覺得. 第2胎好似仲擔心過第1胎 ? 因為可能知既野多左. 家陣識得驚下 ...

我都係第二胎,囡囡已經29個月,而家有左14weeks,今次辛苦過上次好多好多,頭3個月日日嘔,咩都食唔到,而家總算好少少,不過都係少肉多菜......

大宅

原文章由 hkclownfish 於 07-12-26 15:59 發表
colourlu:
如果請陪月要快手d啦,佢地好搶手,我上個月請時有d已經無6月的期。
如果請半天的工人可以請家務助理,但係佢地收得都幾貴,$50/hr,一個月如果黎5天仲貴過請外傭。我唔鐘意屋企有多個人,但係始終都係請左菲傭。 ...

我都諗梗請個鐘點返嚟陪月,因為我已經請左個印傭,不過佢要照顧個大既,又要處理家頭細務,始終陪月好似好d,因為佢地識煲d chinese野,我驚我到時又要勞氣...

我生個女既時候請左個陪月,今次唔想咁重皮,鐘點3個鐘嚟幫我煲野,幫細b沖涼,唔知夠唔夠時間呢??

大宅

原文章由 colourlu 於 07-12-27 17:01 發表
砵砵豬
買餸半個鐘,
洗整煲都要個幾-2個鐘嫁
同bb沖涼就好快既
3-4個鐘就夠啦~

但如果請左d拖慢黎做既鐘點
咁3個鐘都可能未整完d湯呀!!
所以請人真係好煩

...

我第一胎係飲廿八方,今胎都會,因為方便之餘又好,只係買肉or雞返嚟放係電子煲就得,買餸就叫姐姐出去買囉.....希望請d好心的鐘點啦...如果唔係...真係會產後勁抑鬱!!

我個工人2月中走啦...仲要請新工人,希望今次可以好運!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至