跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我仔今年10月會返比諾N1, 不過我有少少後悔幫亞仔報咗呢間.話說上個月返去辨理入學手續買校服,見到大廳個playground好似好dirty, 又見d小朋友著埋鞋係到玩, 最差就係連d家長都著住鞋係度行, 我問在場既職員(唔知係唔係老師)咩唔係要除鞋架咩, 佢話平時小朋友玩就係, 但果日人多, 又家長又傭人, 唔理得咁多咁話. 首先我覺得d家長都好有問題, 小朋友唔識無計, 但大人應該自律吓, 而d職員(老師)更加有問題, 人多就唔理架喇, 令我都好担心比個小朋友佢地教囉. 另外到攞書包喇, 發覺個書包裡面無校服叫我等下幫我搵, 一等就等左成半個鐘, 又話要問園長, 好似咩都要問園長得佢一個人知咁, 跟住我問你知我仔著咩size咩, 不如你比個size我度吓先, 跟住個老師話咩你未揀size架咩, 應該係之前揀左架喎, 我話都無收過任何通知返黎度size, 跟住個老師就出去攞左套話啱一般N班小朋友size既校服比我, 話唔啱再攞返黎換, 唉....小小事都咁無系統, 真担心.

男爵府

好媽媽勳章

出讓比諾PN1男仔夏季校服, 書包全套(全新).

原本仔仔今年11月返比諾, 現決定同仔仔報返近屋企既幼兒園, 唔想佢要搭車返學, 所以出讓. 原價全套$508, 現平讓$300, 有興趣既媽咪可PM我.

男爵府

好媽媽勳章

hi, phsara

仔仔10月插班返pn, 我都係住寶琳區, 請問搭校車係邊度上車? 几多點要上車? 你覺得安全嗎? 始終係2歲人仔, 有d担心?

原帖由 phsara 於 09-9-9 13:29 發表
我都係住寶琳區, 今日第一日同仔仔座校車, 佢OK囉.

男爵府

好媽媽勳章

請問你地小朋友戒咗片未呢? 我仔仲未戒, 雖然園長話唔緊要, 老師會幫佢戒, 但都有d担心唔知戒唔戒到. 仲有, 返學要帶一隻杯, 係咪一定要普通水杯, 飲管杯唔得呢?

男爵府

好媽媽勳章

仔仔今日第1日返學, 佢係特幼A班全日, 班主任係詹老師, 有無同班同學仔係哩度呢?

男爵府

好媽媽勳章

係呀.....又會係呢度撞返你既. 老師話我仔入咗班房有喊, 要老師哄咗一陣先無喊, 希望星期一好d啦. 係呢, 你囡囡係咪特幼 A班呢

男爵府

好媽媽勳章

我仔仔叫湕湕, 你女女呢? 你女女係上午定全日?

原帖由 yukiyck 於 09-10-3 14:05 發表

我女女同你仔仔係同學仔喎,,,你仔仔叫咩名呀??:D

男爵府

好媽媽勳章

嘩....你個大眼睛囡囡好叻呀, 咁快可返全日添呀, 買左床墊/被未呀? 我日日都見到你工人同囡囡架, 我仔仲有喊, 老師話呢個星期都係放11點先.

原帖由 容太 於 09-10-6 00:41 發表
詹老師話囡囡好喜歡返學, 星期三開始食下午飯, 希望可以學識. 星期五開始返全日.

男爵府

好媽媽勳章

你問下你囡囡, 有無個小朋友日日喊住入課室, 嗰個就係我囝囝喇.....哈哈

囝囝遲d要係學校瞓晏覺, 係咪要帶床墊or床單呢? 被又帶咩被好呢? 其實學校既床仔係咪帆布床黎架? 用床墊會唔會舒服d?

原帖由 yukiyck 於 09-10-8 15:54 發表

我女女番全日呀;班主任係詹老師~
所以應該係同你仔仔一班!!
等我問下個女係咪多左個新同學仔叫湕湕先...hehe

男爵府

好媽媽勳章

嘩....你仔講野咁叻既, 我仔都仲未係好識講野咋.

原帖由 ckawing2 於 09-10-9 18:16 發表
我仔都講有同學,叫"吳嘉欣" bor. 我想吳嘉欣小朋友係"pretty girl" :lol

我仔有講, "Egg on the ground, big and round". My son likes egg :)

男爵府

好媽媽勳章

係呀....比園長嚇鬼死呀, 真應節!!

原帖由 linglingng 於 09-10-30 15:47 發表
今日學校開萬聖節Party, 你地有冇同小朋友扮靚靚返學呀? 我幫呀女著咗件南瓜衫. 起初點都唔很著. 我話係紅蘿蔔佢先很著咋. 接放學時冇扮靚果 d 小朋友唔知係咪學校幫佢地在面上晝咗一 d 圖案呢? 我今朝見到園校都嚇 ...

男爵府

好媽媽勳章

今日學校christmas party, 老師同d小朋友出咗去商場度影集體相, 咁啱比我見到, 我又有帶相機, 咪攞出黎同佢地影相, 除咗影亞仔, 都影咗好多其它小朋友, 應該都係N班的, 因為佢地好可愛呀. 唔知呢度有無媽咪想睇呢, 如果有人想要, 我睇吓點post比你地.

男爵府

好媽媽勳章

唔好意思, 各位想睇相既媽咪, 麻煩你地pm個email address比我, 我send d相比你地ar.

容太:
係呀, 我囝囝就係同你囡囡同一日開學果個, 我好多時都見到你工人帶你囡囡返/放學架. 家長日...我有去呀, 我11:00am喎, 見完老師都留係學校比囝囝玩咗一陣先走. 不過其實我好頂唔順個 playground d地墊, 好污槽咁, 其實換過晒都唔係好多錢, 之後就要除鞋先可入去玩, 咁咪可以keep住乾淨囉, 都唔知學校點解唔處理下, 大家有無同感.

男爵府

好媽媽勳章

各位留咗email比我既媽咪, 請check email睇相啦.

男爵府

好媽媽勳章

photo send, pls check

原帖由 yukiyck 於 09-12-23 10:32 發表
我仲未睇到相呀...好心急~

男爵府

好媽媽勳章

我仔仔月初都病咗入院, 無返學差唔多2week, 我有打返學校同園長講請假的, 過咗1week班主任打比我問我仔無返學成個week咩事喎, 咩園長無同班主任講聲架咩? 當時我又問園長有無其它小朋友又係病請好多假, 佢話無, 因我想知亞仔係咪係學校野到病的, 佢話其它小朋友都係請1,2日假. 唉.....真係唔該各位家長, 小朋友病緊就唔好返學, 野黎野去, 辛苦咗小朋友呀.

尋日返學校睇咗聖誕節d相, 濛到跟本睇唔到呀, 好彩我自己影咗.

linglaulau
我仔今日開始唔洗著片返學 (尋日老師叫的), 以我所知, 佢地一返到學校老師就幫佢地除咗條片, 老師話唔想佢地依賴, 另外佢地每隔約45mins就會去tiolet, 所以除咗片會方便d, 如果返全日就會瞓晏覺時著返片, 不過唔知係咪個個老師都係咁做.

男爵府

好媽媽勳章

我仔都有講 "唔該老師, 唔該姐姐"呀. 仲有, 你地小朋友有無唱"媽媽好", 我都聽唔到我仔唱咩, 有無人知"媽媽好"點唱呢?

原帖由 linglaulau 於 10-1-26 09:00 發表
我囡囡有講係老師同佢一齊油嘅~~
呢度好似好少話同家長講返小朋友响學校嘅情況.... 不過我從自己個女口中都聽到d... ^^"

佢而家玩d 積木時仲會重現學校嘅情況出嚟... 例如:
"小朋友, 老師等你地坐埋位呀~~"
"排好 ...

男爵府

好媽媽勳章

想問下大家, k1會唔會係返比諾讀? or會轉校呢?

男爵府

好媽媽勳章

我都會幫仔仔轉校. 因我發覺仔仔成日都話唔返學, 我覺得佢係唔太鍾意呢間學校. 同埋經過呢几個月既觀察, 比諾真係好唔掂, 所以會轉. 你又點解會轉呢? 會去邊間讀呢?

原帖由 ckawing 於 10-4-16 15:48 發表
我 K1會轉校. 你們呢?

男爵府

好媽媽勳章

K1會讀翠茵

原帖由 yukiyck 於 10-4-16 21:33 發表

我個女又係日日都話唔中意番學呀...唔知佢o係學校發生左咩事!!
我都同你一樣...覺得呢間學校真係有d問題!!
所以我都會同佢轉校呀!!k1讀明德~
你轉邊間呀?? ...

首頁

尾頁

跳至