論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

睇咗醫生 (私家/政府醫院),已請教醫生朋友d藥啱。請問要幾多日至好?

琴日識食公仔麵,唔會好病啩!仲俾我知道佢喺房度聽歌。

今日仲係留喺房,問佢好番未,佢話有時好凍喎。

年尾流流,好多嘢要做,又帶唔到個仔去剪頭髮 (因為仲要凑個女),好鬼興!

侯爵府

頭嗰一兩日發燒我都信,對症下藥無理由咁耐都要瞓床啩!

醫生無俾假紙。

今朝我送完細路返學瞓番,佢出嚟食咗兩塊麪包。跟住我特登唔出街,佢cc地氣兩點幾出嚟煮嘢食。

三點幾我凑仔返嚟,佢話: I am sorry, I cannot cook for you tonight. Sor 乜ry 姐,幾日都無做嘢la,係今日摺咗衫咁大把 (我洗嘅)!

以前新年佢一定唔放假跟我 dou 利是,今年叫佢好好休養 la!

侯爵府

BTW, 佢係有病唔出聲,一出聲就夜半三更敲房門104度話要去醫院。難為我老公陪佢,第二日我老公仲要揸車返大陸!

我已經好鬼嬲,幾廿歲人發病都唔知嘅咩?乜唔係會vv痛先咩?

侯爵府

琴日佢摺咗衫,洗咗佢食嘢d碗+我兩個細路早餐d嘢,咁算唔算返咗工?!

我老公/99日日問我有冇提佢食藥。喂!佢三十幾歲啦!要我湊呀?

今朝99仲陪去咗睇c+醫生,(我咁嬲真係好想叫佢輪街症!) 返咗嚟我見佢開始執屋,不過我直情唔想同佢講嘢。一陣我要帶個女去睇牙醫,個仔又要去學琴,都唔知放飛機好定係叫亞公主帶個仔好!

我唔係唔信佢病,只覺得瞓四日好誇!

侯爵府

佢同我個仔講話食咗藥,夜晚瞓唔着。

我同亞仔講成日瞓,夜晚梗瞓唔着la!

我好蠢,eq又低,佢做得耐就得寸進尺!我唔識開口同佢講,佢頭先仲同個仔話 "shaking". 如果佢死口話發嬈 (琴日話頭痛),唔通我要佢探熱開工?

侯爵府

你就好啦!如果佢咁對我,我都會叫佢休息。頭嗰兩三日我都無嬲,到第三日夜晚佢都毫無表示第二朝會唔會"復工"起身凑細路我至唔happy.

原帖由 ebutterfly323 於 11-1-27 18:36 發表
我姐姐1月頭病左,佢係寒冷天氣警告+毛毛雨,姐姐凌晨5:30,出去幫我女攞幼稚園form,之後就病左,我同佢睇左dr,但姐姐仍照舊工作,照顧我女!

最近,姐姐同我講:sorry 太太,i sick i want to see dr again …原來姐姐m come 左成個月, ...

侯爵府

99頭先至訓示我唔好扣佢人工!

不過佢今日見我黑口黑面又唔多啋佢,知驚la! 啱啱話我知聽朝會復工。

下星期新年假我會請佢繼續休息law! 本來假期去廸廸尼預埋佢,宜家慳番!

原帖由 CD_BB 於 11-1-27 20:38 發表

可能佢知道會扣人工,拿拿林好番晒!!!

侯爵府

C+醫院叫佢入院 (係半夜俾咗藥之後返咗屋企至call 我地話要入 ),再到公立唔收。之後我請教幾個醫護朋友,佢地話C+俾嗰d藥根本就唔啱,白血球亦未至要入院,嗰晚就搞到我兩公婆無得瞓,得番半條人命。

等我嬲完至做得影后。宜家一開聲我實炳佢。

多謝大家嘅建議同埋聽我呻

原帖由 ellawyc 於 11-1-27 18:51 發表

你要佢清清楚楚同你講, 係唔係要請假, 如果真係見唔舒服, 請假休息, 你一定得, 不過佢要寫請假信比你.
你要暗中錄音, 錄影.

若佢再阿之阿助話呢度唔舒服嗰處唔妥, 你就要影后上身, 立即關心佢係咪有大病, 尿道炎冇 ...

首頁

尾頁

跳至