親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢個staff叫Yoyo, 佢識講廣東話,email中文

原帖由 christine8881 於 10-7-14 13:56 發表
偉林是不是識講廣東話呀?
佢舖頭近唔近巴東, 因我住HOLIDAY INN!

大宅

我地四個families每家夾左hkd3300 for 租車, 出島同食野, 我自己message同買野洗左千零蚊港紙. 睇下你食飯會會好豪同會shopping幾多. 我地笫二日晚餐超豪, 食左成四千港幣 ^O^

你住芭東周街都係money exchange, 商場可以碌card.

原帖由 christine8881 於 10-7-14 20:54 發表
咁你唱咗幾多泰幣呀? 我應該帶幾多錢去呀?

大宅

嘩, 點解要洗成7,8千呀? 你出好多日島咩諗住買好多野?

我五日四夜, 洗費約如下:

4 families 夾
- 包左兩日車2200 + 2600 baht + tips 200 baht(4 families) / HKD1250
- Day 2 lunch at hotel pool side --- about HKD500
- Day 2 dinner at Lotus --- about HKD4000
- Day 3 出島包lunch, dinner at 帆船food court + 兩程 tuk tuk --- 2000 baht/HKD500
- Day 4 lunch at 漁排 --- 3200 baht/ HKD800
- Day 4 dinner at Dino Park --- 8000 baht / HKD2000
- Day 5 airport 食subway

我老公d friend 飲酒, 係supermarket 買左四枝白酒, 另外日日買啤酒. 我地又成日去便利店買小食. 小朋友多又成日買飲品. 一般情況一家三口四,5千左右應該夠晒啦. shopping另計.

食野你可去
1. Laguna Lotus Restaurant - 睇日落正, 如果你吾好似我地咁顛叫貴龍蝦又叫得多, 一家三口港幣五六百應該ok. -- 係芭東去要25-30min
2. 漁排 - 平, 不過味道麻麻, 係漁排風景好, 好寫意 小朋友見到魚好開心. 係芭東去要 45min, 最好包車去, 吾易揾
3. Natural Restaurant (前年有去, 今次冇, 因為老公話太熱) --- 係phuket town
4. 有網友話芭東The Pizza Company 平靚正, 我未試
5. 亦可試芭東大排檔, eg. No. 6, 99 or Yoyo (一般)
6. 有網友介紹白泥鄧記, 我冇試

原帖由 vicky_cheun 於 10-7-15 09:19 發表
想請問你地去左幾多日?有無d好食或者抵食既推介?

我計黎計去一家3口都要用成7000-8000洗費(唔計機票要酒店),所以想取下經睇下可以點樣慳d

大宅

如果你join 兩個tour 同做spa, 可能五千真係吾夠.

你去做spa, 小朋友點?

原帖由 vicky_cheun 於 10-7-15 20:40 發表
我地去6日6夜都無諗住買咩野淨係會參加半日EGG ISLAND(1400BHT),3合1 SAFARI(2200BHT),自駕2日(1700BHT)。

係食飯預大約1000BHT/餐,去LOTUS果餐就豪DD預3000/BHT,仲諗如果要做SPA/同埋IN-VILLA BBQ/LAGUNA 坐船LUNCH就 ...

大宅

哈哈, 四千我都覺得顛左d, 我地叫左

白酒一支 + 啤酒 + 飲品, 水都收錢架
龍蝦 (都過千), 290/100g, 我地隻野成2kgs
crab 5隻, 食吾晒
兩條魚, 蒸得吾好, 佢地d 豉油好怪, 又無啦啦cut 開條魚兩段, 攪到好吾高興
tiger prawn 10隻, 明明秤時係12隻, 上台得番10隻, 又要同佢講數. 不過都食吾晒, 預一人半隻ok架啦.
生蠔 (有朋友第二日肚痛, 吾知係米佢作怪)
絲"hum" (吾識寫"
生蝦
小食拼盆
菠羅炒飯 x 2
菜 x 2 .... etc

記得揾過waiter英文好d, 吾係好麻煩.......

Lotus 係游水海鮮, 吾食海鮮, 其他價錢吾貴. Patong bazzan 平d, 因為係冰鮮seafood.

聽講Patong bazzan 好早收(5pm), 自己預時間呀

原帖由 a_mum2009 於 10-7-16 09:32 發表
lotus 你地食咩, 成4千銀 如果唔食seafood 係咪價錢都係一般? 我諗住頭一日係patong bazzan 食seafood咋, 平好多

首頁

尾頁

跳至