自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

引用:灣仔區有3間

原帖由 miumiu98765 於 15-10-21 發表
灣仔區有3間
邊有三間呀!

得華仁同聖保祿係上午,下午

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 jannlly 於 15-10-21 發表邊

軒尼詩官立小學

其實仲有,可以上教育局個網查下
軒小今年已轉全日啦,一間係灣仔,一間銅鑼灣呀!

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 jannlly 於 15-10-21 發表軒

原來都轉埋,唉!
St paul (happy valley)
番學時間仲要係 分年班上午班係二、四、六年級;下午班係一、三、五年級

華仁六年小學,會三年上午班三年下午班

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 LedTV 於 15-10-21 發表我好

原帖由 Moonlight819 於 15-10-21 發表
因為自私...
全日佢哋係學校唔止單單學術性,仲會學唔同人生道理,有講座,課外活動都會放下午舉行,也多了時間比sen或較弱的學生係學校做唔同的支援瞓練。
有些學生許多時需要留堂補課也較容易。

以前半日主要上課聽書,沒有全日咁多活動遊戲比小朋友。

再重申,全日係基本上沒問題,只係部分家長心態問題~迎合贏在起步線的要求。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 oooasis 於 15-10-21 發表我

個個人要求唔同,有啲人鍾意全日制,有啲人鍾意半日制,可以各自選擇。但可否留返小部分半日制小學俾家長有 ...
咁不如叫埋中學行半日,佢哋咪一樣辛苦, 晨早番學,下午放學仲要有機會做project。

以前某d中學都有夏令同冬令時間,夏令放早兩個鐘,依家都冇啦!

有朋友咪一樣前年轉全日,小朋友咪一樣,同以前冇分別。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 miumiu98765 於 15-10-21 發

原帖由 oooasis 於 15-10-21 發表
揀間近自己的全日制,放學立即回家做功課,無其他任何補習。相信一樣有大把時間玩同休息。
外國學校,香港 ...
依家d人只往以前看,以前比較,但程度上已不是以前,遠遠超越。

這世界只會看前走,唔會停下來唔變。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 jannlly 於 15-10-21 發表咁

原帖由 LedTV 於 15-10-21 發表
同埋中學已經唔算小童...所以我唔覺中學生要返半日制。
咁高小都唔係算咩小童喎, p5,6 同 ,f1, 2 其實都係差唔多,青春期喎,心理上許多轉變,壓力這時間更未必自我control到,從而反判,情緒不穩。

仲埋兒童身份證都18歲以下啦!,咁12歲以上唔係兒童咁係咩!就算以少年人稱呼,佢哋同樣辛苦,同樣要輕鬆要玩要休息

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 oooasis 於 15-10-21 發表揀

原帖由 baba987 於 15-10-22 發表
有啲小朋友要參加學校課外活動,乒乓球,羽毛球,籃球,田徑……校隊架!

你知唔知道係放幾點呀?係5點呀 ...
如果覺得辛苦,可以選擇唔參加。咁為何最終參加呢!

我女兒都有係學校中國舞比賽班,我比佢參加目的,老實講係為將來舖路,雖則佢都有興趣。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 Kittymummy 於 15-10-22 發表

原帖由 choco_soup 於 15-10-22 發表
根本而家支持改半日制既媽媽大多都係班全職媽媽。
我係全職媽媽,但鍾意全日制,全日制有許多時間騰出來,做家務,做part time 幫補,回校做義工。

公爵府

好媽媽勳章

引用:改半日制唔緊要,但唔好分上下午班,如我個

改半日制唔緊要,但唔好分上下午班,如我個小朋友不幸要返下午班,都唔知點湊佢返學。

...
仲有長周星期六要番學,仲要一年上午,一年下午,(以前我讀小學就係),真係好煩,好唔鍾意。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 choco_soup 於 15-10-22 發表

原帖由 miumiu98765 於 15-10-22 發表
我係指可否保留現有嘅半日制唔好再轉
一間學校要轉,一定係有其原因,自己學校的行政安排,才向分區遞信申請,安排校舍或擴建。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 LedTV 於 15-10-21 發表我好

咁全日制的確幫到某d 家長,不過你地d 有人養不知民間疾苦既全職媽媽唔會明。最好咩都就晒你地全職媽媽。

...
全日制,如果學校本身係以學生為本的話,真係幫助學生許多,特別較弱的學生,學校會安排時間,做到不同支援比學生,如午息伴讀,導修堂補習補底等等,在課外活動開特別小組(課外活動係指係定規番學時間內的課外,不是放學後,放學後的活動係課後活動)。

學校也申請唔同資助/津貼,係午息或其他時間做一間遊戲活動。

好多多元化學習……

公爵府

好媽媽勳章

引用:其實全日半日都有就各有所需,有得選擇好啲

原帖由 quinyou 於 15-10-22 發表
其實全日半日都有就各有所需,有得選擇好啲
我自己ftm,全日半日都冇乜影響,但我個人覺得全日都唔錯,只係 ...
只是係度講,沒有真正自己向學校表達。

如果要表達,應該向分區,向學校,唔係只係討論區。

公爵府

好媽媽勳章

引用:我都想幫阿囝報半日呀, 但九龍東好似無...

原帖由 Chirley 於 15-10-22 發表
我都想幫阿囝報半日呀, 但九龍東好似無...
以為返全日小學有野學有人幫既父母, 個人認為太天真,
如果D功課 ...
我有兩個女係讀小學,依家一個p.4, p.5, 學校真係幫佢哋,兩個女都係弱者。
所以唔係以為,係真。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 pumpumpurin 於 15-10-22 發

原帖由 LedTV 於 15-10-22 發表
而家淨低d半日制爭蹦頭喎
嗰三四間係近一線學校當然有人揀啦!如果二線三線校大部分家長都唔會揀。

st. paul (happy valley)一年番上午一年番下午, 聖心(津)五六年班變為全日,華仁都係三年番上午三年番下午。

現在只得北角分上午校下午校。

首頁

尾頁

跳至