跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

我個印尼工人應該於29/10號今個星期六到步, 第1次請工人...有咩要注意呢??
(勒!唔好叫我自己走去睇論盡家傭hehee...我想大家的bb一樣大, 容易D分享經驗嘛!THX IN ADVANCE)
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

點解有人睇, 無人覆我架 :-(
唔該你啦 :lol:

男爵府

好媽媽勳章

多謝bowlinghead的回覆先. 我會有一個月時間train個工人, 我會做示範比工人睇, 跟手要工人做一次比我睇之類架啦...

我媽咪要揍另外一個孫, 最外平日可能只有一日可以上黎望下個工人咋!...touchwood如果個工人真係揍唔掂, 我諗過自己同老公, 一早帶工人同bb去婆婆度, 放工接翻佢地咁囉!丫, 查實...我個case屋企無人幫手睇住, 咁裝"眼仔"係咪好d呢??...但係老公話, 如果工人有心想蝦bb之類, 屋企有盲點...無得避喎!都係信佢架咋...之類!......

男爵府

好媽媽勳章

c9 too:

我驚我緊張到訓唔著

[quote]
細露 寫道:
呢位c奶, 有咩幫到你呢?

[quote]

男爵府

好媽媽勳章

小樂樂, Melody, Tracy:

多謝你地提點. 係喎, 就算唔成日睇, 得閒講野"拋下" 佢都好喎!UM!我會再同老公提出架啦.

男爵府

好媽媽勳章

hi, PinkPink:

我就係幾怕到時婆婆可能有時幫手望下, 會有拗撬呢...可能我地覺個工人無問題, 但婆婆就.......
我收到架啦, 我會裝眼仔架勒!真係多謝大家的提點呢. 係呢, 原來你都係tko住架...

男爵府

好媽媽勳章

咦!我都打算工人黎到帶佢去打流感針喎...會唔肯打架?... ?-(

男爵府

好媽媽勳章

唔該晒咁多位媽咪( ~火火~, sumyee,Joycelyn, Cat108)

我會裝眼仔(就算起咁意都可以嚇倒下個印印)...另外, 我會要佢mark低每日bb的飲食同大小便...我唔會要佢幫bb沖涼, 我會放工自己幫佢沖(因為我要把握哩個機會多d親子, 同埋可以睇到阿女有無比人蝦"touchwood).

男爵府

好媽媽勳章

我會要求佢同佢探熱. 謝提醒.

Joycelyn 寫道:
施晴媽咪:

又係播, 你放工幫佢沖涼可以睇倒你阿女有無比人 '蝦'同有無病 (touchwood) ... 如出疹, 發熱, etc.

d 工人未必發覺倒 bb 頭, 身, 手心, 腳板好熱 (發燒) 的.

Joycelyn

男爵府

好媽媽勳章

我都會自己同佢揍住先...因為我驚佢幫bb仲touchwood仲易咩咩...同埋, 如果遲d好凍, 我會開暖燈同暖爐呢!(可能之前返育嬰園都係要放學成6點半先返到家, 慣左)...到遲d, 佢上手既, ok既, 我估我會比佢中午幫bb沖

sumyee 寫道:
但天氣涼, 中午沖涼會比較好. 我就會放工後自己幫bb換片,再check.

男爵府

好媽媽勳章

唉!!!!!!!...仲未接呀, agent話佢地係買後補機票...咩而家撞o岩佢地新年喎, 好full......我心諗, 過年唔係d印印返鄉咩...乜會攪到黎香港既機位都無?? R 晒頭 ?-( ...仲答我話下禮拜一喎, 到時個個印趕住返香港打工, 咪仲FULL? :evil: ...激C我 :-(

bowlinghead 寫道:
hi 施晴媽咪,

星期六接左個印印,ok嗎?

男爵府

好媽媽勳章

飛飛:

你個工人好威呀!竟然開口叫你可以炒佢 我估佢都做到無乜心機勒!...或者, 佢可能真係"認為"自己盡左力...我估, 你係時候諗下要換工人了!(因為工人已開到口話你可以抄佢, 唉!) :cry:====係僱主喊...又要頭痛搵人揍bb, 好費心機...

丫, 你係咪另外請左香港人幫手睇...咁, 可否趁哩次機會, 抄個工人...要香港個位姨姨全程幫你揍呀??

男爵府

好媽媽勳章

我工人上禮拜二黎...今日, 剛一個禮拜啦!...我千吩咐, 萬吩咐要佢無論去toilet, dum片, 開奶...一定要放c晴向網床, bb喊喊, 都要咁做. 安全好緊要!佢話明, 知道. 但, 有時未必做到, ...好似會放佢向sofa度, 想順手執埋盒抺pat濕紙巾, 佢又可能諗唔到bb周身郁, 好快趣......我即叫佢睇住bb, 放佢返網床先......嘔血.

另, 我都向10蚊店買左d防撞膠, 打算包住個廳d鐵扶手或者張搖搖椅...核突d都要, 怕左佢一唔小心會整到. 同埋, bb真係好似馬騮咁, 好活躍(曳)

我仲未裝眼仔, 過幾日會出去買.(返工前一定整掂先...唉)

男爵府

好媽媽勳章

火滾 ...你地工人有無試過唔知醒?

今朝, 我同老公8點彈起身, 快快趣起身諗住叫姐姐開奶兼餵(平時佢要7點起身的, 諗住今日開始叫佢餵...)火滾 工人未起身, 仲要我地敲佢門叫佢...oh, how come?? 我自己餵奶, 老公向房同我講, 佢第1次jet...唔好咁勞槽, 唔好咁惡鬧(我要比工人知道, 第1次都係唔o岩, 最好唔好有第2, 3次...)...又幫佢諗, 係咪鬧鐘細聲(黎左一個禮拜, 而家先黎細聲?! )...又問我係咪叫佢7點半先起身...又話, 你返工遲到, 都唔想老細咁話你...總之, 老公的說話好似向度話我咁, 而唔係個工人唔o岩...火呀火 ...把幾火, 餵完奶. 出去炳呀炳

(餵奶中途, 老公問工人點解唔知醒...佢話"唔記得較鬧鐘")
我又火呀火 ...因為噚晚...係剛剛過去個幾晚, 佢無問我就開左冷氣(之前幾晚我都出街, 夜返, 所以無話佢)(噚晚呢, 就已經即刻話 "你開冷氣要問準左先...", 雖然我都會睇情況比佢開, 但, 我覺得要比佢知道, 要問準先...)...到今朝就...仲要唔知醒.
我就第一句問佢
"太太要你幾點起身"(7點)
"夜晚你幾點訓" (10點) "唔係10點, 係10點半...太太唔會扼佢的"
"10點半至7點, 多個8個鐘頭訓覺啦...你只係要8個鐘, 我比多你...初黎個一兩日佢有點咳, 我都比佢再訓多d"
"太太同先生都要返工, 夜晚要照顧bb, 都無訓夠8個鐘...你訓得仲多過我地..."
"冷氣你就記得開, 鬧鐘你就唔記得? ?-( " 係咪火滾丫
"你都聽到bb頭先喊, 肚餓..."(聽到)
"not an excuse, never do this..."
(sorry, sorry...)
我話"sorry to baby, too!"(想笑, 佢可能覺得我咁講好笑)
係要我鬧多句 "very serious, not kidding"

話佢的時候, 好可憐...想喊既樣對住我

......已經即刻同佢講, 鬧鐘無電/細聲...要早早同我地講...

簡直激鬼死

男爵府

好媽媽勳章

鬧完, 又向bk呻完.........啖氣下左勒!...仲要好好語氣同翻印印講 "你做錯野, 太太會鬧, 會唔開心...你做得o岩, 太太係唔會鬧的...今朝係咪未食早餐呀?...快d去食左先啦"...我話 "你會肚餓, bb都會, ok?"..."食左野先有氣力做野, 快d食左野先"

想比個叻叻自己 ......

男爵府

好媽媽勳章

早晨呀, 薳然媽

個工人係得23歲...佢...我觀察佢一個禮拜, touchwood都肯去學, 會mark notes, 又會記...又肯同cc反......我估, 佢都想打哩份工既...係有可能未摸熟我的要求? ?-( 唔知道...同埋, 我又會覺得...人, 一定會做錯野...我會比機會佢(我希望我比機會佢, 佢會珍惜), 到我頂佢唔順...我就 (好似你咁)

同工人相處, 真係好大學問

男爵府

好媽媽勳章

有無人知道web cam...有咩分別:

web cam<===搵到個網址

男爵府

好媽媽勳章

薳然媽:

你個工人都變變地態....

如果叫佢閂窗唔好凍到bb, 佢仲背住你"駁"咀, 又唔即閂窗...我會即刻炳呀炳 我唔容許佢咁做 一錯, 我會即鬧......見佢都有悔意, 我就都氣頂架勒....但, 過左啖氣, 我會平心靜氣再解釋多次比佢知點解...touchwood暫時佢都肯改, 兼有心做...

你個工人真係可能太在意...不如你比佢放假啦, 佢屈向屋企真太悶勒...將心比己, 你係佢...日對夜對bb, 佢實將所有注意力放向bb度, 以為自己可以替待你(忽忽地) ?-( ...不過, 試試比佢放假, 等佢唔好太變態啦d行為.(但, 又驚佢學壞...祝好運啦)

加油啦, 各位在職媽

男爵府

好媽媽勳章

薳然媽, mrs bunbun, pekkle...:

有時真係比d工人激到嘔血...仲要大膽到對主人黑面, 我實頂佢唔順!不過咁...如果大家有時間, 各方面都容許你地而家換人的話, 就好著手安排勒!...(比著我, 我都唔知點安排好...)...祝大家好運啦

:wink:

男爵府

好媽媽勳章

MRS BUNBUN:

咦...雖然我個工人剛請左無耐....但, 我都有你的打算.捱到完約, 捱到完約. 加油.

首頁

尾頁

跳至