自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

tracy1128 發表於 16-9-15 16:02
有呀,糖,風扇仔,白花油

我有廣場焦慮症,就係好怕密閉空間個種,會怕焗,人多,覺得透唔到氣,會暈。
1)風扇仔必跟身
2)食薄荷糖或香口膠
3)真係要袋定藥油(最好係泰國個隻,只有自己聞,唔會大味到影響其他乘客)
4)想著囝囝,可以帶佢去玩,就會捱到。個零鐘機,一定得!我得,你都得!
其實,最好夠訓,今日就做下家務,出身汗,就會好訓。
祝你旅途愉快
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

男爵府

好媽媽勳章

bigorange 發表於 16-9-16 10:47
我都有幽閉恐懼症, 試過好多次因為搭地鐵 巴士太多人又焗, 好似抖唔到氣咁, 就算未到目的地都驚到衝落車 ...

可以hand carry上機。
我都好似你咁樣,搭巴士地鐵突然病發要跳車,會心跳勁快,透唔到氣,標汗,腳軟,嚴重時試過好幾次休克暈咗。我有睇精神科醫生食藥,另外臨床心理學家亦教我呼吸法(吸氣時係肚脹而唔係胸口脹,慢慢呼氣,呼盡再吸,平時多練習。仲有,‘驚’哩樣,好正常,只係我地既‘驚比較大’,要接受‘驚’哩樣係平常不過,‘要同驚共存’。
其他人唔明白,會叫你唔好諗咁多,諗開心野,唔駛驚~驚就係驚,我既驚比較大,慢慢接受自己係勁驚,接受咗佢,係生活一部分。當個驚又想突襲,就會慢慢知道要點做(如在機上:接受驚,慢慢腹式呼吸,做d令自己舒服既野‘食薄荷糖,聞藥油之類’, 睇下戲,分散主意力)。
預祝你旅途順利,愉快。

男爵府

好媽媽勳章

bigorange 發表於 16-9-16 17:33
好彩睇到呢個 post, 多謝你嘅指點。呢個症令我好困擾, 身邊嘅人都係叫我唔好驚, 但我都唔想, ...

初初唔知自己咩事,做好多身體檢查都搵唔到原因,機緣下知道焦慮症哩樣野,主動去搵醫生幫,唔好介意精神科哩三隻字。
初病發時要在家攤返幾日,要义電咁...而家進步咗,就算病發,只要定過神,抖一陣, 又可以繼續當日要做既野。醫生講我地要儲返腎上腺素。平時要做下運動令自己出汗,係會有幫助的。見到人多時,可以當一個個人係你鍾意的卡通人物(如我鍾意snoopy, chip&dale),好多隻出現你面前, 開心都黎唔切(emoji)
我都可以進步,你都得。加油!(emoji)

男爵府

好媽媽勳章

appleyuen 發表於 16-9-17 17:40
呢D係驚恐症,我食咗好多年药啦

我都食緊藥。

男爵府

好媽媽勳章

tracy1128 發表於 16-9-17 16:37
多謝jm關心,玩得好開心呀,好彩有勇氣上機
講番上機當日我真係好驚,去到機場想走架,上到機有d想嘔,好快 ...

玩得開心d

男爵府

好媽媽勳章

appleyuen 發表於 16-9-17 17:49
原来好多人都有呢个病,外國人都好多,我食緊zoloft 血清素,毎次戎药幾个月後又覆發,所以 斷斷續續食左好 ...

只有同路人先明個種無力感,其他唔了解既人只會叫你唔好諗咁多...
...我都試過減藥,成功減咗個‘量’, 再想戒多少少時,屋企人發現有末期癌症,我又失眠,搭巴士時再病發暈咗。我主診醫生知道後,就話我唔適宜再減藥住,咁既情況下唔需要加藥已好叻。所以,唯有繼續食藥,同出外走走令自己出汗會好訓d.

男爵府

好媽媽勳章

bigorange 發表於 16-10-8 14:06
多謝你嘅鼓勵 !
我已經完成今次旅程, 今次係大中細飛機都有搭。 臨上機前我有食Do 姐賣廣告果隻 ...

真係好,戥你開心
好叻叻可以克服恐懼
趁假期,晌香港去唔同地方行下,人都開心d

首頁

尾頁

跳至