跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

我又要學細路...好耐無見你啦...金水)))))))))

babyoush 寫道:
我個賓賓touch wood都算係咁, 冇你地d問題, 仲好鍚阿貓, 基本上由第一日嚟阿貓同佢都已經好配合, 冇咩事發生, 阿貓touch wood又冇咩病痛, 請到佢我真係叫幾放心啦, 平時有咩事佢又會第一時間, 自動自覺同我講, 所以宜家even我要返工我都唔太擔心, 因為有佢幫我睇住
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

男爵府

好媽媽勳章

mrsbunbun:

我係你, 我都會 ...發僱主脾四, 仲要鎖門, 仲要掃到一地野, 又唔覆你電話(擔心死, 點知佢同bb是否在家安全...激死)......佢就算幾唔開心, 都唔可以咁的態度對僱主 ...希望你聽日下左火時, 平心同佢講翻件事...睇下佢用咩態度答你, 問佢知唔知咁樣做係唔o岩之類...希望佢訓醒一覺會識同你say sorry!同埋, 如佢真係識say sorry, 就順帶同佢講...太太返工, 只得bb同佢向屋企...唔止掛心bb, 仲好care佢是否安好(說話既野, 等大家聽落順耳d, 等佢認為太太都會care佢...但, 提醒佢, 太太要佢覆電話, 佢一定要覆)...唉, 查實...我都唔知勸唔勸你抄個工人...你自己衡量下, 眼下情況是否容許你即抄, 有人幫你睇bb先(兩至三個月喎等下一個工人)...我叫你話抄佢, 好易jet, 我講咋嘛...唔知你明唔明我講乜 ...同埋, 好睇你個人的容忍程度(因為你講佢好愛鍚你個囡囡, 哩樣起碼係你想要的, 亦好重要兼好難得...所以, 係好重要的考慮之一...或者, 希望你訓醒覺...你又會下左啖氣, 而你個工人...希望佢會知衰兼珍惜你比佢的機會)...祝好運.

男爵府

好媽媽勳章

唉...我又黎哩度透透氣先......

我個工人病左, 講過要帶口罩...

...好勒, 攪到我個囡囡都病埋...噚晚bb仲突然發好高燒(40.3)...嚇到我手都震埋, 心都離埋 :-( ...好在, 有睇e生, 有塞肛藥...即刻塞藥兼執野帶bb睇急症...亦好在, 初步check過肺同驗小便都ok(touchwood)慢慢等bb體溫回落到38.5(一路再慢慢退燒)...跟住, e生都建議留院...但, 我地怕e院仲多菌...返屋企大人同bb都訓得舒服d...政府e生都話可能感冒都會引致發高燒...今日再帶bb睇翻c家e生, 托賴喉嚨仔個d都無發炎...e生亦提我地, 查實去急症都無乜用, 不過bb太細個, check下安心d...叫我地今晚凌晨都要留意bb...因為通常夜晚又會黎料 :-( ...bb, 快d好返啦

返工都唔知點交帶工人餵藥...bb可能咳左啖痰(好少, 佢又叫左一聲...叫咩jet, 嘔血)...心諗, 都係你的帶挈 ...都係閃勒, 今晚要好好照顧bb

男爵府

好媽媽勳章

謝謝關心, touchwood bb已退燒...仲有d咳同痰...希望佢飲多d水快d好...

飛飛 寫道:
施晴媽咪:
你囡囡好d未呀? Add oil

[quote]
MrsBunBun 寫道:
施晴媽咪,
希望你囡囡早日康復!
...

男爵府

好媽媽勳章

姐仔呀姐仔(我家的工人)

...究竟你知唔知咩叫厚衫架...噚晚show比我睇時又識分...到而家落街就...就咁著件風褸, 你係咪傻架 ...問你件綿褸向邊, 又只識 "no"...no乜jet(我向眼仔望到佢只著件風褸落街, 嘔血...因為今日出糧, 佢落街開戶口)...向屋企你都要著對襪啦...而家...唉...我真係嘔血...凍死你, 你的事 ...唔好病左返黎又要睇e生...唔好煩到我(個女因為你, 咳咳而家都未好翻)
今晚返到屋企, 又要我炳呀炳

男爵府

好媽媽勳章

陳太joycelyn:

係呀...真係 "估佢唔到"...不過, 佢今次見bb咳到嘔, 又係咁向凌晨發高燒, 佢都知驚勒...希望下禮拜凍時, 佢會聽話著多d衫...

p.s.> 你個女張相, 好有味道hehee...橙橙黃黃, 有點warm, 有點懷舊...幾型

Joycelyn 寫道:
陳太施晴媽咪:

姐仔病咪又會傳染 bb.

我覺得你比以前帶 cc 番育嬰園更嘔血, 我都料此不及. ?-(

陳太 Joycelyn 上

男爵府

好媽媽勳章

今日上黎, 係想讚一下姐仔(今次做好事, 叫佢姐姐啦hehee)touchwood先

話說噚晚凌晨bb向點幾鐘無拉拉訓訓下發顛 ?-( 擘大喉嚨勁喊 :-( 成個身向後拗...比奶咀又唔係, 企住抱又唔係, 坐又唔係, 行又唔係...見佢明明牙好痛, 比肥仔水啦, 啜一啖, 又勁喊, 好痛的衰樣, 又啜一啖...都係唔想啜...繼續放聲大哭...女呀女, 點先幫到你丫 ...媽媽走入廚房拎個凍奶咀, 肯啜勒...但, 維持唔夠3分鐘...個奶咀已經唔凍, 再勁喊過...

正當想用肥仔水開奶比囡囡試時...姐姐起身話不如佢試下呵bb, ok, 試下啦...抱住bb出廳佢, 同佢反...都仲係喊...但, 慢慢已收細聲, 冷靜d...肯飲勒..但, 都唔比姐姐坐向度餵...要企抱住佢餵...好曳的bb ...飲左幾安有肥仔水的奶, 姐姐仲話抱佢訓...我地叫佢去訓啦...我地自己睇得勒!無幾耐, 肥仔水發揮作用...止到痛, 訓翻勒

唔該晒姐姐肯主動起身幫忙, 我內心好感激你.thxxx touchwood先

男爵府

好媽媽勳章

好僱主 …heheee…未必係, 好 “人” 就好大機會係…點都好, 會盡量學習與工人相處…有時, 就算同d同事, 朋友相處都要學習欣賞別人的好…所以, 工人…我都要咁做…我內心say thx, 唔會講出口, 怕佢驕heheee…黎緊聖誕買份禮物仔過佢, 大家happy下.

話時話, 大家有無諗住買小小禮物過工人, 買乜呢又?

[quote]
薳然媽媽 寫道:

hehe, 咁咪幾好囉.
做錯或唔識做唔要緊, 人誰無錯呢 ?
最緊要係工作態度, 希望您一路同佢work out得好啦 !

話時話, 您係一個好僱主
因為您會感激.......

[quote]

男爵府

好媽媽勳章

咦..我個位第1次黎香港, 好怕凍...我就係聖誕禮物買左頸巾同手襪過佢...我驚佢到時感動到鍚我一啖 我就驚

[quote]
annie628 寫道:
我個工人都幾好架, 見佢都會好緊張我bb, 佢早排生日我送

首頁

尾頁

跳至