自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

Re: 我的野蠻樓下?(定我野蠻?)

我地一日24小時唔嘈咪最好囉!

通渠,點解嘈?

manchan716 寫道:
根本而家既人,好多都係一早出門口,夜一夜先反home,為咗就係搵食,我覺大家要遷就下,好以我樓上佢成晚上11點12點先走去通渠,我都覺一次半次,無所謂......同埋而家d屋咁密集,好難真係嘈唔到隔離左右,樓上樓下架wor~~~ ?-( ?-(

我覺佢係要你一日24小時都唔可以有聲音發出
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

子爵府

Re: 我的野蠻樓下?(定我野蠻?)評下理啦!

大家討論下,無話幫唔幫!

homecare 寫道:
我唔係想幫樓下, 以事論事, 有d嘈音可以避免, 有d嘈音屬正常行為, 唔可以避免.

譬如: bb喊, 夫婦嘈~講晒粗口, 狗吠, 啄"豬肉餅都屬于正常行為, 無可避免; 但在廳中地板上dup白果屬于特別的行為, 如果人地覺得受到影響, 投訴是可以理解的.

講到報警, 其實嘜野野都可以報警, 最經典是有條友失戀, 報警話對方欺騙佢感情, 由於無呃佢錢, 最後警方都無理會佢!
好似我屋企隔離屋成日一早"啄"豬肉餅~
後面屋2公婆又成日半夜3,4點嘈~講晒粗口~
另一邊隻狗又成日吠~

[quote]
Emily_Wah 寫道:
如果係我~我會叫佢有本事就打999~
佢都傻傻地~日頭dup又話要訓晏覺~
7點幾dup又話嘈住佢~
佢講晒啦~
講真~香港人生活繁忙~
有時好多野都迫不得已~
況且樓上樓下咪遷就下囉~
唔駛咄咄逼人嘛~

唔通我屋企有個bb喊~
嘈親佢~就搵管理員上黎叫呀b第2日先喊呀~
佢都short既~

好似我屋企隔離屋成日一早"啄"豬肉餅~
後面屋2公婆又成日半夜3,4點嘈~講晒粗口~
另一邊隻狗又成日吠~
初初搬黎真係好抆~
但慢慢都慣左~
佢地一嘈我就閂窗~
唔通我叫人唔好食蒸肉餅~
叫人2公婆恩愛d~
買野毒啞人地隻狗咩~ ?-(

我樓上岩岩搬黎~裝修~
成日鑽野~有時星期日都鑽~
我冇記錯的話星期日好似唔可以鑽野~
咁人地有需要先鑽o者~
唔通得閒得滯~搵d野黎鑽咩~

所以~樓主~
你繼續做你需要做野事~
如果佢再投訴就叫佢報警~
況且你根本冇做錯~
係樓下d人野蠻~
[/quote]
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

子爵府

下,我dup完野啦, 咁攪法,我會被佢complain好多次喎。
我dup白果,一向有用報紙墊住啦

Bluestar 寫道:
咁你今日早d,9pm dup 囉,by trial and error試下佢幾點鐘先至唔投訴都好woh。

啄拾幾廿粒白果,都係總共拾幾廿下聲jeh。
用報紙或布jin 住啦。
如果咁都去投訴,米證實係佢過份囉。

子爵府

彈琴都唔得?!

3kidsma 寫道:
我鄰居總搞笑. 我小朋友彈鋼琴, 不理早上10:00, 11:00 12:00, 下午5:00, 8:00都來投訴. 一係話剛剛睡覺(返夜), 黃昏以為對方睡醒了, 又話剛回家不想被噪.問她什麼時間可彈, 我試下就她. 又話講不定, 因她返shift. my god

我唯有將琴轉位方, 在日間任何時間彈. 不理她了. 但搞到我間屋放傢具好不好看. 唉

子爵府

Thx.你的資料!

mat媽 寫道:
我會俾封信樓下,
say
有咩佢自己上來傾, 我唔再同管理員傾的,
否則叫佢去報警,

for your information:
若投訴當日為星期日及公眾假期,警方是可以全日廿四小時受理的。因為根據《嘈音管制條例》規定,晚上十一時至翌晨七時只是平日的準則,假日是全日可受條例監管。即使在晚上十一時前,而噪音太厲害的話,警方也會作出勸喻。

子爵府

哦!

manchan716 寫道:
佢通渠係用未野申落條水渠度"插插插"好應聲架

子爵府

你"搭:多幾野白果就即刻上來。
點解呀? 多幾野白果

傻Y頭 寫道:
你樓下個管理員做野效率真係快。你"搭:多幾野白果就即刻上來。嘻嘻!!

子爵府

1粒大約dup三下啦。
咁失手時,會否dup平個罐頭?

dincat 寫道:
題外話, beverly@mimi 你係咪一粒白果 dup 左好多下先爆
教你, 用罐頭dup, 因為罐頭有條邊, 粒白果一定唔會飛走左, 好安全, 唔會dup到手指, 一野就爆, 好快架

子爵府

等我試下先!
一陣要買罐頭來試。

dincat 寫道:
[quote]
beverly@mimi 寫道:
1粒大約dup三下啦。
咁失手時,會否dup平個罐頭?

唔會, 用有條邊凸起的罐頭底or面 dup, 咁大面積, 點會失手
仲唔洗用手扶住粒白果, 所以好安全, dup 一下就得[/quote]

子爵府

emt1314 寫道:
不過,白果不過用dup嘅方法,都可以用”鐵鉗”鉗,咁咪佳大歡喜囉。

新年流流,唔好同佢噪,最多大年初一著對高跟鞋行出行入,至於個位白痴管理員,冇鬼俾利事佢!

子爵府

咁我就明佢個meaning!thx.

fungwongphie 寫道:
I think it should read as :

只不過, 'dup' 多幾野白果就即刻上來。

[quote]
你"搭:多幾野白果就即刻上來。
點解呀? 多幾野白果

[quote]
傻Y頭 寫道:
你樓下個管理員做野效率真係快。你"搭:多幾野白果就即刻上來。嘻嘻!!

[/quote][/quote]

子爵府

下?想食咪落囉。
唔知喎,買番來是有殼的。
白果=銀杏,清熱。

701003 寫道:
Sorry, 我想問下,why煮齋要落白果?仲要新年流流食白果?有無mook咗hok既白果賣呢?

子爵府

新年過後先啦!好busy :mrgreen:

多謝你意見。

[quote]
chan803 寫道:
beverly@mimi,

為咗大家好, 同埋教返個管理員點樣'做好(佢)呢份工', 你最好都係 花少少時間打電話去管理處投訴下

順便問下大廈公契有冇話全日都唔比發出(合理的)噪音, 如果無, 要求佢地再教育下 d 管理員 即時同個投訴人解釋下點解佢的投訴唔成立.

[quote]
我無咁得閒呢!

[quote]
fungwongphie 寫道:

咁睇你個管理員都有d問題wor.....唔理

子爵府

其實我係在廚房門口dup的。
但不是廚房內。

chan803 寫道:
homecare,

beverly@mimi 好似無話到係廳中地板 dup白果 bor.

咁係唔係如果 beverly@mimi 在 kitchen floor dup白果 就 okay?

正如另外有網友講過, 就算係 kitchen 枱面dup, 一樣會有聲, 敢叫人地何時何地先可以dup白果?

[quote]
homecare 寫道:
我唔係想幫樓下, 以事論事, 有d嘈音可以避免, 有d嘈音屬正常行為, 唔可以避免.

譬如: bb喊, 夫婦嘈~講晒粗口, 狗吠, 啄"豬肉餅都屬于正常行為, 無可避免; 但在廳中地板上dup白果屬于特別的行為, 如果人地覺得受到影響, 投訴是可以理解的.

...
[/quote]

子爵府

死啦,我唔識打麻雀

chan803 寫道:

就算你 係在廚房 內dup, 佢咪一樣會投訴.

最好都係學其他人所講, 咪理佢. 最好新年揾齊人返黎打返十幾圏, 仲要係開晒 window 咁打. :mrgreen:

子爵府

lunch,閃啦。

但拜托,大家唔同意見,都唔好係到開戰!不仿大家討論下,無話對錯的。

我已經問:是我樓下野蠻?還是我野蠻?
我都係想睇下我自已有無做錯遮。

子爵府

我宜家真係想同佢玩野!
佢今早9:05am開始,搵野'墜'個天花,仲要係房天花! :-(
好嘈! :-(

zbee 寫道:
係咪有前科呀!唔係人哋唔會玩你既!
你日日dup日日食白果,同佢玩下野囉!

子爵府

但咁樣個關係一定唔好的!
唔想咁麻。

mirandalaw 寫道:
你樓上個人咁"long 黎", 如果比著我係你 (我皮氣比較差), 我分分鐘唔理個看更, 自己上去同佢嘈過... 跟住會唔理佢, 繼續dup, 仲要有咁大聲得咁大聲... 佢吹咩! 夜晚7點幾都話夜, 叫佢咁叻咪報警拉我囉!

子爵府

我真係好想問:樓下complain,點解要去樓上dup?

SunnySky 寫道:

你真搞笑
[quote]
xp 寫道:
如果係我會去樓上個門口 Dup 或去樓下管理處 Dup
[/quote]

子爵府

d fd大部分去晒外地。 :-(

我今日好

chan803 寫道:
借間屋比朋友打呀, 或者 唱 K 呀, 新年要熱鬧 D 先至開心 ma :mrgreen:

[quote]
死啦,我唔識打麻雀

[quote]
chan803 寫道:

就算你 係在廚房 內dup, 佢咪一樣會投訴.

最好都係學其他人所講, 咪理佢. 最好新年揾齊人返黎打返十幾圏, 仲要係開晒 window 咁打. :mrgreen:
[/quote] [/quote]

首頁
12345...6

尾頁

跳至