自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

早上看報紙見到呢單新聞,感覺很難受. 我自己亦患有濕疹多年,這病真的很折磨人. 我初時只是主婦手,乜都試勻都医唔如好,後來去埋塊面,之後全身同手腳都有,痕、腫、醜非一般人可明白. 最慘是晚上痕到不能眠,對手不停搽cream都一d用都無. 睇過數個中醫都未見効,自然療法亦試過四次,用咗我唔少積蓄,但都唔得好無助. 直至近其我又試另一個自然療法, 感謝主,略見起色,雖然未好晒,但至少已可瞓到覺,D手指有番哂指紋,連我朋友見到我都問:做咗乜突然好咗.

雖然未好哂,但都想分享一下,与飽受此病的 人互勉:
1. 類固醇一停, 換來的是發到全身都係,請盡早遠離.
2. 我新睇這自然療法同我以往所看的,介口種類很 同,必必必介的有: 全部發酵發霉過的,即 全都豉油,豆鼓,油,醋,芝士,酒........你唸到比較深 色的調味料都 唔得.
3. 奶類全唔得
4. 所有甜食唔得.
5. 所有 水果同果汁. 係所有 唔得.
6. 所 有菇菌類一定要介.包括雪耳,云耳,靈芝, 蟲草...........
7. 西餅蛋糕中西麵包都唔得...
8. 所有豆類及發酵製品唔得. eg 豆腐,腰果,粟子,豆辦醬.......

仲有好多好難講晒, 所以講吓食乜.
所有菜可任色.
牛羊豬雞海鮮刺身蛋都可,但切記不 可有豉油醬汁麻油茄汁等調味.
飯,米粉,麵,河粉ok. 忌食粉絲烏冬
茶:綠茶,香片,水仙ok. 普洱/烏龍不可

願所有患濕疹的大人小朋友,盡早找到適合的治療,盡早康復

Typing    發表於 15-12-24 17:11
PCMW    發表於 15-12-18 13:24
tsung    發表於 15-12-18 12:21
la_source    發表於 15-12-18 12:01
edhepp    發表於 15-12-18 11:58
kittychung122    發表於 15-12-18 11:45

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Jolin_Yuen 發表於 15-12-18 11:35
加油樓主, 早日康復

thanks

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

laiman1002 發表於 15-12-18 11:58
我個女同老公都有濕診,但醫生話要介食牛,羊同海鮮喎,你會照食?

之前有介唔 覺有好, 而家個E生話 食得我有 食

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝大家支持.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Typing 發表於 15-12-24 17:17
24歲果個男仔果單新聞 ! 我知濕疹係好辛苦 , 樓主好返喺到分享都幫助到有呢個問題既JM , 希望各位身體健康 ...

我未好返,只能說好轉中,條路仲好漫 長. 最慘係我 女一向無,但這兩周突然出哂一粒粒,佢勁痕,我勁心痛, 慘過自己痕.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Typing 發表於 15-12-24 17:33
聽講好似有D小朋友係會有 , 大大下就無 , 希望你同你囡囡早日康復

Thank you

首頁

尾頁

跳至