自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

據報新地郭基煇建議單程證上限削半至每日75人 為期三年[size=0.923em]

廣東省政協十二屆三次會議昨日(12日)在廣州開幕。據《南華早報》報道,廣東政協常委、新地(00016.HK)執行董事郭基煇向內地與會人員提交一份報告,建議每日透過單程證來港人數上限削半,由每日150人下調至75人。

該報告總結了郭氏參與成立的香港廣東青年總會在2017至2019年間的調查,指近年本港本土主義興起,及本地年輕人對內地政制的誤解,令年輕人不願意與大灣區融合,而反修例運動加劇了有關情緒。

報告稱,每日150單程證配額是本港與內地關係的痛點,他建議三年先導計劃,每日配額上限削半至75人。報告稱,該象徵行為具重大影響,讓本港年輕人看到及感到中央政府的關心。

係就快,唔好淨吹呀!

睇下邊個出黎攔路先!

只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

侯爵府

如果今次泛民是攔路者,
香港巿民會以票債票償!
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

侯爵府

呢個福佳特首禍害香港人
佢諗住少做少錯,
唔使做月月收幾十萬人工印印脚,
揀親D卒都係垃圾,
一係晤做野,一做就攪屎棍!
衰到出太空。

侯爵府

學隔離澳門,而家新黎既新移民冇得攞福利,香港身份證既價值就直插九成九!

阿垃圾特首唔咁做係乜原因呢?!

首頁

尾頁

跳至