嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...17

尾頁

大宅

Re: 早產嬰兒交流站..

amon28,

long time no see!!! 其實我同你諗法一樣: "好多時覺得囝囝以前受太多苦,所以就會不知不覺緃壞左" 我驚自己唔識教, 縱壞左, 大個想教已經太遲......

我同囝囝去協康會做評估要俾錢, 一堂$600. 個story係咁既: 話說幾個月前HRIP做評估(東區醫院), 醫生同物理治療師都覺得囝囝對腳偏硬, 大脾唔可以拗多過120度, 同埋左右腳大脾相差1cm, 驚佢對腳有事, 度長度又無長短腳, 咁醫生就話觀察下先, 無再follow-up. 咁我同老公就好驚, 即刻打去協康會排期做評估(我朋友教我), 但要排幾個月; 上2個星期東區兒科覆診, 醫生話大脾size正常番, 但大脾根都有少少偏硬, 又係話唔駛follow-up, 觀察下, 但醫生話早產bb會有腦痙攣, 最明顯係影響下肢, esp大脾內側腳根&腳跟根緊, 嚇到我地死死下. 好彩協康會打來話已經排到期, 上星期六第一次見物理治療師, 物理治療師同囝囝玩左成個鐘, 個結果係話我囝囝對大脾根正常, 有可能囝囝俾醫生檢查時好驚所以成個人崩緊; 物理治療師話如果真係腦痙攣, 照腦係會照到既 (touch wood我囝囝腦無事), 依家囝囝發展正常, 只係拗腰差少少, 但都要協康follow-up, 1-2星期1次.

我囝囝真真正正可以4腳爬爬都係呢個月既事, 我教佢爬, 係等佢爬時(果時仲係肚腩貼住地下)'dou'起佢個肚, 將佢對腳向前, 幫佢牚起. 依家囝囝通屋爬, 我地成日搵野引佢, 佢就好努力咁爬, 可以一次過來回6,7round. 前2星期都只係圍住梳化扶住行, 依家仲可以爬去梳化腳, 再自己企起身扶住. 囝囝又可以爬到去登仔之後再扶住登仔企. 有時唔扶住都可以企2-3秒.

大宅

SSSSZE,
請問你小朋友係唔係早產兒? 醫生有無話點解要上堂? 知唔知係邊類型既course? 係唔係關於物理治療/職業治療?

大宅

amon28,
我囝囝飲奶就無你囝囝咁叻啦, 每餐都食唔到4安, 1日飲唔到15安奶. 我好羨慕你囝囝可以食得哂8安奶......我囝依家仲係14磅幾, 就快15磅. 我囝1個月當然無重1磅, 唔知關唔關遺傳, 因為我3歲先23磅.

$600一堂係貴架, 不過仲可以負擔到. 上次係第一堂, 主要係test囝囝各方面既活動姿勢, 並未開始訓練. 今個星期六係第一堂訓練, 都係$600一堂, 一次要俾4堂錢. 上次物理治療師話囝囝爬, 但唔可以爬爬下坐, 因唔夠腰力. 但今個星期已經可以了. 物理治療師話要上2個月, 其實佢都好坦白咁同我地講, 我囝可以唔駛訓練, 但可以加強囝囝既動作. 唉, 我老公最初有少少猶豫好唔好再join, 但為左囝囝都無計.

大宅

amon28,
暫時來講, 我囝囝只有東區職業治療follow我囝囝, 因我囝囝拿細野唔叻, 唔係好識得用手指去夾, 12月8日第一次.

其實直到依家都只係上左一堂, 反而係我媽咪, 日日咁教佢企, 坐, 行, 呢2星期真係進步得好快. 今日我放囝囝坐係登仔上(吊腳, 物理治療師教既訓練, 用玩具引佢, 等佢個身向前取物, 從而訓練腰力), 囝囝可以夠膽係登仔度'sin'落來企住, 仲要行前一步要我抱 我果刻真係好surprise, 囝囝唔知係唔係覺得自已叻叻, 好似好得'chic'咁同我地笑.

dorischung,
至於早期訓練, 職業治療follow我囝囝呢d算唔算呢? 東區醫院有HRIP定期check我囝囝進度, 佢地並無幫我囝囝排期. 我好擔心囝囝有事, 請願俾$去做評估.

大宅

esprit,
我囝囝同你囡囡差唔多週數出世, 我以前都有你既經歷. 我囝囝已經14個月大, so far都OK, 唔駛擔心!

大宅

過客,
我好認同doris所講, 我地既bb係一個個體, 每個bb既發展都唔同, 我囝囝追唔到磅, 高度又追唔到, 但我會諗, 就算我地大人, 都有高矮肥瘦, 有d野佢地今日做唔到, 但並唔代表有問題, 我地唔好同人地bb比較, 始終足月bb出世已經重過我地bb好幾倍, 我囝出世2唔夠, 到今日有15磅, 呢d除左係我地既功勞(esp my mom)外, bb本身真係好重要, 我地既bb係會比其他堅強, 意志力比人地高, 因為經歷比人地多.

大宅

yes, 我都記得好似係跟據體重同埋出世週數而定. 我仔就有HRIP跟(High Risk Infant Program), 大約3個月至半年時間去做評估, 每次需時約半日, 有兒科醫生, 職業治療覆診、物理治療覆診, HRIP會跟到2歲, 其間1.5歲時會有信通知去大口環做評估.

dorischung,
我仔除左HRIP外, 都有另外既兒科覆診, 主要係磅數追唔上, 同埋見營養師, 眼科, 就無社工安排早期訓練.

大宅

hey all moms,
請問你地有無興趣12月底/1月時出來gathering呢?

大宅

今日, 我老公問我, 會唔會覺得囝囝仲未識生字, 叫爸爸媽媽, 係咪要多d時間教佢呢? 坦白講, 我係在職媽媽, 放工讀part-time, 除左返學, 平時要做功課, prepare presentation, 開會等等, 真真正正花係囝囝既時間好少, 對囝囝好唔公平, 唉....

大宅

amon28,
我都覺得囝囝係知道架, 不過唔識得表達, 只會笑/喊, 或者'ai ai'聲扭計. 可唔可以分享你買左什麼教材?

gathering有無idea? 會唔會考慮lunch/tea buffet?

大宅

amon28, 你果套"蒙特梭利"係咪要成3萬幾蚊架? 好貴, 同埋我真係無時間同囝囝玩, 其實都而家為止, 只係睇Disney, 同埋Phonics Kingdom, 有朋友俾左幾套flash card, 同埋我係web download 左flash card, colour print左出來用相簿入起, 等閒先show幾張俾囝囝睇. 我無得登教囝囝生字, 我反而想囝囝係運動型, 第時playgroup都會join一d有gym既activities.

另外, 我想問點樣check到你囝囝有300度近視呢? 係咪照眼底呢? 無戴眼鏡對你囝囝有什麼影響呢? 上次眼科醫生話照眼底可知有無近視, 但囝囝果次照時勁哭, 只係略略照左幾次, 同埋用個bear bear引導望左望右, 咁就話我囝囝無近視.

大宅

conniesm,
你要既flash card, bobomegan已經俾左你啦

大宅

Dear all mame,
想問下你地有無preference去邊區既hotel for tea buffet呢? Causeway, TST, MongKok???????????

大宅

To all moms,

剛剛完成2個presentation, sorry我無好好prepare我地既gathering activities. 想問有邊位moms有興趣gathering呢? Date: 6,7,13,14 Jan 2007

Up till now, I've asked 2 hotels located in CWB for the tea buffet (ParkLane & Excelsior), both are costs $138/adult, $78/child(P), $88/child(E). However, for Excelsior, if anyone of us has Platinum card from HSBC, we can have at least 20% discount.

For location of TST, I will keep searching and let you know the result asap!

大宅

過客,
我有試過幫囝囝買教育基金, 有少少保險成份, 但最終係成份單reject左, 話公司等囝囝2歲, stable d先接受.

大宅

amon28,
如果個gathering只得我同你(include our son), 你會唔會join架???

我個囝困, 個多月前都仲識bye bye, 但依家唔肯(定唔記得), 拍手都係2星期前教, 依家識識地, 唔係次次都拍. 至於用手指東西, 你指係點呢? 係唔係問: 眼睛係邊就指眼睛? 定係用手指篤野? 前者就唔識. 但我囝囝成日都用食指按/撥, 佢一定要按lift, 見到圓點就要指, 見到玩具車就撥個車輪, 成日玩電話, 搖控, 隻隻key都要篤. 你囝囝識得用手指公同食指扭野(key), 放圈圈入柱, 做指令(如俾俾, 指住玩具放入箱), 呢d我囝囝全都唔識. 上次東區HRIP就話我囝囝發展慢左1個月度.

我囝囝仲未識發爸爸音, 我不停教佢叫媽媽, 但只係同我眼望望. 我囝囝每次出街, 開左大門已經叫; 平時都會發音, 好多種, 有時會扮恐龍叫(好沉, 同埋低音), 可能佢唔開心(esp. 覆診時俾人攪一輪), 佢一扮就扮成日, 唔知佢係邊度學, 我怕佢喉沙.

我想問你係咪working mom? 你教你囝囝時係咪係安靜環境下進行? 你話囝囝發展慢, 係計出世定計預產期?

大宅

我知prudential有份類似教育基金係唔駛驗身既, 不過就真係無咩興趣, 事關先前果份俾佢地reject左, 灰哂心 依家寧願幫囝囝做下投資好過.

不過我有個保險friend話唔會reject, 只會加loading, 我就唔信啦!

大宅

amon28,
我囝囝唔會指住野叫我地攞, 因為佢會自己去攞, 或者扭計, 望實想要既野, 咁我地就會知.
我想你唔好咁擔心, 事關呢d野我地既bb遲早都識, 好似ABC咁, 唔駛等登教, 我想佢地都識. 有時早識左, 只係我地大人開心d, 遲d識, 又嚇死我地, 其實佢地依家有好多野都係input左入腦, 我相信仲未到真真正正output階段. 反而, 我最擔心係身體機能問題....
我同你一樣都係working mom, 都係只得weekend教囝囝, 依家我試下早d放工, 早d食晚飯, 起碼有30分鐘同囝囝做下親子時間, 再大d既我想囝囝sleep前講故事, haha....我都唔知可唔可以做到.
我囝囝仲未介夜奶, 昨晚先要起2次身食奶奶.... 你屋企好多玩具? 我依家只係有2-3樣玩具俾囝囝玩, 近日買左張音樂椅, 囝囝未拆開盒已經好興奮, 因為佢發現左個新玩具有好多音樂(個盒面有得比佢按聲音), 不過新鮮感都係維持左3幾日, 我想就快要收埋一陣, 遲d再比佢玩, 保持番新鮮感!

gathering 6 Jan有無問題? catcatchong, CWB就唔就你? 如果唔係, 你有無suggestion?

大宅

catcatchong,
no problem, 最緊要就到大家, 我其實住港島東, 我想TST會好d. For details, I will PM you and amon28 later!

大宅

Dear Grace,
我相信呢度個個mame都行過你依家行緊既路. Don't be so worry. 我囝囝27週出世, 重0.835kg, 我想情況比你bb更差, 但你bb咁快已經可以轉訓床仔, 已經係一件值得開心既事.

我囝囝係NICU都成日響機架, 但有好多時都係false alarm, 我想你bb都係

首頁
45678...17

尾頁

跳至