懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我坐月時會帶手套同BB沖涼, 而且D水係暖水, 所以OK。

我會用個網响個沖涼盆到, BB會安全D。印印在旁邊學吓, 遞吓毛巾。過得個多月, 洗水個PART我做, 之後着衫和面部清潔就叫印印做, 自己從旁觀察。後來我放完產假要返工, 就叫工人等我放工後才幫BB沖涼(嗰時係夏天), 就算成個過程工人負責, 我都會在旁邊睇住。直到秋天, BB都有幾個月大, 才放心叫佢中午自己同BB沖涼。

信心係要一步步建立的, 如果一開始就叫工人同BB沖涼, 我就唔係好放心。或者你可以叫你老公夜晚開暖氣和BB沖涼, 工人從旁學吓先啦!

男爵府

原帖由 newbbb05 於 09-2-15 17:52 發表
Yan010408 ,
多謝您的意見! 等我試下先!

唔洗客氣, 大家分享吓啫! 希望幫到你啦!

我好彩BB出世時, 印印在我家已做了大半年(我仲有個大女), 所以建立信心嘅時間會快D。你觀察吓你個工人OK or not , 先Adjust 個 Training Time啦。

男爵府

原帖由 newbbb05 於 09-2-15 22:21 發表
Yan010408 ,

我個印印都係來左半個月左右,大家都要適應對方,不過,都無法 LA,鬼叫無人幫到手咩! 我 E 家頭痛緊好無教定佢我坐月的飲食,但又怕佢無腦,教左晒功夫,我 99 好黑人憎係度扮晒野,又問我老公我坐月要食 D 咩,點之比完 ...

我生大女是請陪月的, 生細女就無請, 因為覺得自己D基本湊B技巧都OK, 淨係煩坐月飲食及補身, 於是ORDER坐月餐送上門。天天新款, 日日湯水充足, 又唔洗自己傷腦筋。指意印印OR 99, 咪盞自己一肚氣, 食咗都補唔翻。

男爵府

原帖由 jw112007 於 09-2-22 18:47 發表

有坐月餐送上門服務? 有沒有info可提供?thx!

叫"天姸康", 好多BB MAGIZINE都有介紹, 可上佢個網睇吓。

首頁

尾頁

跳至