跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽咪會去威爾斯生呀? 幾時預產期?
我係6/6, 上胎都係威爾斯, 上次係04/09.

別墅

我記得我上一胎只係去左一次威院做產檢, 之後都係去健康院跟進, 直至到生先返醫院. 做檢查好似好簡單咁, check下尿蛋白, 度高磅重, 見醫生摸下個肚. 好似冇照u/s架. 果時聽醫生講, 如果唔係有咩特別都唔要返醫院跟進.

我上胎都有自己出去睇私家醫生, 照下u/s. 但我通常都係2個月先照一次, 如果咁啱政府有得照 (例如照結構), 我就唔會自己再去照. 人地話照得多唔好架.

但冇論威院檢查做得好唔好都好, 你如果諗住用威院做後備架話, 都要去做檢查. 以免你有咩事入院佢地冇record就麻煩喇!

別墅

原帖由 iris_lam2009 於 10-11-25 14:39 發表
我都約左威爾斯做產檢,不過都係係私家生,你地知唔知威爾斯做產檢,要做幾耐?

唔記得上次去要幾耐囉. 但係我記得等嘅時間耐, 但係檢查時間就唔耐囉.
我約左31/12. 到時我都17wk囉! 我記得上次好似早好多架!

別墅

我去登記嘅時候醫院淨係比左2個期我 ~ 一個係oscar, 另一個係第一次產檢.
我oscar架時候問左姑娘問有冇得約期照結構 (上胎我記得係照oscar架時候約埋架...) 佢話照oscar唔會約埋照結構, 會响第一次產檢架時候約.
咁我咪話會好遲囉! 會唔會冇期架? 佢話都唔知架, 要睇full唔full. 佢話唔包有得照.
睇嚟我都係要book定c+, in case 政府冇得照結構.

別墅

原帖由 joajunebb 於 10-11-30 22:31 發表
我今日去照完oscar 啦,明明唔使驗小便, 又俾個姑娘點咗我去排除驗。但幫我照的那個姑娘好nice, 佢都係叫我不如book完私家去照結構, 今日睇新聞先講話威院的醫生流失率高, 所以好多服務都唔包, 只係俾d高危的 人先有, ...

我都係o尋晚睇完新聞, 今日dik起心肝打左去c+ book照結構. 果個c+我生上胎架時候睇開, 都ok. 但係對我嚟講太遠 (我返工同屋企都係新界西北, 佢响銅鑼灣.) 所以平時check up唔去佢度. 而且今次第二胎, 冇上胎咁緊張, 諗住唔照咁密囉.

別墅

原帖由 joajunebb 於 10-12-1 15:04 發表
有冇人在威院做完oscar有問到如果幾耐冇收到電話即係代表無事?.

佢話2星期內收唔到電話就等於唔係高危.

別墅

原帖由 kalicarey 於 10-12-3 16:53 發表
我都係pwh生呀,預產期係13/6,上胎11/08都係到生,已經做左oscar,下次產檢係11/1,我估都無得做結構,想問你地係邊度做同大約幾$,因為上胎好彩係pwh比中大抽中左結構同4d都有得照所以未係出面照過. ...

我上胎都係中大幫我做structural (可能因為幫親佢做oscar...) 下次到pwh產檢都已經係17wk喇! 所以我都book左外面我上胎睇開果個. 佢話佢收同平時產檢架價錢 ($700). 我講明係照結構, 佢都話係果個價. 咁我又覺得ok喎.

別墅

原帖由 kalicarey 於 10-12-3 17:54 發表

咁真係好抵wo,我問過d朋友個個都$1500咁上下,所以我都唔知去邊度做好,但係我地個期又係年尾,好驚遲左book唔到,因為好多大6孕婦會迫係年尾做產檢,如果可以你可唔可以比d資枓我打去問下:loveliness: ...

pm 資料比你.

別墅

Karenmickey, ec511 & Lazybear, 已pm資料比你地.

別墅

原帖由 ngoyin 於 10-12-7 16:13 發表
$700真係好平喎, 麻煩你都pm我啦~~謝謝, 因為我睇開個doctor要$1500-1800呀.....麻煩晒~!!!

pm detailed to you.

別墅

你地有冇已經做左第一次產檢呀? 我聽朝去呀, 想知要搞幾耐, 因為下晝要開會, 唔可以遲到呀!

別墅

我今朝去完威院check up喇! 9:30到, 10:45見完醫生走得. 都算順利. 醫生check up 只係會幫你 check 肚大細同埋聽bb心跳. 幫我check果個醫生, 佢話我肥, 所以聽唔到bb心跳, 所以幫我照左一照超聲波 (原來肥都有好處架! 哈哈! 但係我上次去健康院個醫生一聽就聽到... 應該係個醫生生手, 唔係我肥.. hum...)

醫生幫我約到照結構個期, 係1月24日, 去返威院照. 但我本身自己book左1月22日去私家照結構, 都唔知仲去唔去私家個邊好... (因為1月24日星期一, 老公未必得閒一齊嚟...)

別墅

回復 105# kalicarey 的帖子

我約左2:30pm呀

別墅

原帖由 bearbear21 於 11-2-24 17:43 發表

我都係粉嶺健康院啵,不過我既預產期就係6月7號

我都係去粉嶺呀! 預產期早你一日: 6月6日.

別墅

下星期就踏入36周喇! 雖然係第二胎, 但係好似仲緊張過生第一個咁...

首頁

尾頁

跳至