跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Hi, 我係下幼D班既凱晴家長,你好!

大宅

你囝囝讀邊一班呢?Nice to meet you!!

另外,我都出席過家長日,同見過班內學生,比我感覺又唔多覺有大6學生喎!

大宅

原帖由 ilovebabybaby 於 09-8-28 12:59 發表
唔好意思, 我打算幫仔仔報呢間學校~

請問interview既形式係點?
問咩問題?

大宅

原帖由 Idalam1 於 09-8-28 14:42 發表
索取報名表格後,會給你一份家長問卷回家作答(問卷也是會計分的)。而面試當日,首先會隨著小朋友玩玩具時問小朋友一些簡單問題,最好教定小朋友的基本禮貌,唔該、多謝是必要的,然後就到家長,類似討論形式,我記得當天問過家長三條問題:
(1) 對學校的觀感
(2) 學校教學理念
(3) 對三歲定八十認同嗎?

要家長發表意見,當然最好舉手發表己見,如果唔答,又會扣分,或會要求你給予意見,當天因老公返工關係,所以只有我一人帶小朋友去面試(聽說父母兩人參與會增加印象分數),好彩,都成功投考入呂明才!希望幫到你啦!

大宅

可能老師會當場叫你比d意見作答,但我相信果唔答問題一定會扣好多分!

原帖由 ilovebabybaby 於 09-8-28 14:45 發表

thanks~

我想問, 如果喺問家長問題嗰part, 家長冇答到老師既問題, 係咪多數fail?

大宅

一定難入過下午好多,其實我都好後悔,當初填報名表時,有一處需家長填上會選擇:上午/下午/上下午皆可,本身只想入上午班,但怕填表時只讀上午班,好像會給學校印象不大好(沒上午班就不讀下午班?),於是我就填上了上下午皆可,最後結果派出來真的是下午班,初初我都覺得上午可能難入關係吧,但之後見到好多細過我個囡的小朋友,不大懂事的小朋友,全部都入到上午班,之後我問那些小朋友的家長,填表時是填上什麼,原來全部都只填上上午班,我知道後真的後悔了!

不過,當然要看你是否真的只想考入這間幼稚園,如是,當然填上上下午皆可啦!

原帖由 happyvv 於 09-8-28 15:40 發表
係咪上午好難入?

大宅

我當時都係填首選上午,之後選埋"如上午額滿,會否讀下午班",結果就係入了下午了。當然只填上午,如派不到的話,佢地唔會再作通知,因為始終都有很多學生都願意返下午班!

原帖由 ilovebabybaby 於 09-8-28 16:18 發表

咁....淨係填上午, 如果派唔到上午, 學校會唔會問我下午會否考慮, 定直情話我interview failed?

還是我可以填, 首選上午, 次選上午/下午皆可 ???

大宅

卓然爸爸你好!我都非常同意你既講法,其實那份問卷我都相信係佔幾高分數,填寫時真係好似作文咁,有咁好寫咁好,真係唔可以馬虎,仲要寫得好長篇同好詳細,要令到學校感覺你的熱誠!

我都係一樣,我好buy呢間學校,而我先生就麻麻地,本來是呢間學校同神x會都入到,最後深思熟慮後都係選擇呢間,開學到現在比我的感覺都好好,但就壓力真係對我黎講好似大左好多,每日放工後回來都會即刻檢查她的通知套,問下佢今日上堂的事情,呢個星期又要記緊佢的返學放學時間同埋每日穿著的校服服飾,真係幾有壓力,因為唔想自己的失誤而影響到小朋友,好似仲慘過以前讀書咁,但一切都係希望個囡在校內有一個快樂的幼稚園生活!希望能夠繼續與你聯繫,互相幫忙啦!

大宅

唔使客氣! 咁聽你講,老師們真係好細心喎!不過,當然最緊要係小朋友無事喇! 係呀,咁就過左一個禮拜,今日開始就好d喇,每日放學既時間都係四點正,唔使再驚會亂,係呢?卓然佢幾多月出世呢?可能我個囡係二月出世,屬於大b,同埋兩歲已經開始比佢返playgroud班,都返左年半,所以比較大個d,不過唔緊要架,卓然會好快適應到架喇,小朋友返學覺得開心,就好容易適應架喇! 呢個星期五就有小朋友最鍾意既生日會,到時佢地一定好開心,係呢?卓然茶點堂有無帶回食剩的茶點回家?我個囡就有,佢話老師叫佢留番d返屋企食,唔知真定假呢,哈哈!

原帖由 marvinliu 於 09-8-31 09:08 發表
好多謝你既support. Idalam1.. 第一個week 無驚無險又唔洗做功課.. 都好開心..

不過我覺得老師真係好細心.. 同好好.. 話說星期五我個仔係學校可能太曬..曬到37.5度. 佢地就立即打電話比我.. 叫我工人接佢反屋企. ...

大宅

如果你想知道,可以打呢個電話:9352 3525搵劉叔問下價錢,佢係揸呢條線既校巴,希望幫到你啦!

http://fbclmckg.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=big5&netroom_id=1&tool_id=102&channel=campus&tool_admin=0

原帖由 happyvv 於 09-8-31 12:09 發表
請問你地有無搭校車呀?如果在帝庭軒唔知要幾錢一個月呢?

大宅

係呀,無錯呀,星期五生日會著便服就得架喇,不過記住帶生日袋喎。

卓然爸爸唔使擔心既,可能卓然現在比較細粒d者,遲d做多d同佢做番d對增高有幫助既運動,都有幫助既!

係呢?噙日返學你有無幫佢執書本返學?我就無喇(因我見之前通告話14號開始先要帶嘛),個囡返到黎同我講話我唔記得幫佢帶書本,佢話好多同學仔都有帶,而佢就無,但又睇到佢噙日既通告話下星期一(7號)先開始帶書本,真係芧盾!今日開始返學要帶定衫褲同襪仔放入書包喎,直至10月尾,你有無帶!

噙日放假可以帶個囡返學,我以為茶點堂會有幾塊餅比佢,我就同個囡講,可唔可以留番一塊比我食呀(諗住只係試下佢既反應),點知佢話可以,之後放學回家睇下個食物盒,真係有一塊餅留比我,佢話特登留比我,應承左我嘛,哈哈,我好開心,但之後發覺佢話原來每人只得兩塊餅,我就有d唔好意思喇,得兩份而我佔了佢一半,下次唔會再叫佢留比我lu,我問佢老師有無問點解唔食埋而帶返屋企,佢話老師唔會問架,帶唔帶返屋企都唔緊要架咁答我,哈哈,真老積!

原帖由 marvinliu 於 09-8-31 23:34 發表
卓然有帶野食返屋企架... 不過我未返到已經食晒lu...
我個仔比你大tim. 佢1月架.. 不過好細粒.. 佢係最底個條線... 好擔心架.. 睇左政府醫生又話係咁生長..唔好有咩方法.. 聽一d講座. 就話四歲可以打針. 不過我又驚 ...

大宅

唔知你之前有無比卓然讀d playgroup班呢,自兩歲開始,我就比個囡參加playgroup班,之後都有參加繒畫班、普通話班同EQ班,每個星期都係上一堂,每次一個鐘至個半鐘,幾好架,一來可以比佢較早適應群體生活,二來可以培養下佢既興趣,三來又有老師跟進佢既進度,我都覺得小朋友係聽老師教多過聽家長教,而且在這段時間裡,仲幫我個囡戒掉啜手指同飲奶樽的惡習,真係好開心!可能這樣既緣故,個囡比教容易投入校園生活,講說話方面都好順暢,仲可以講D故仔比你聽架!

係喎,佢話噙日上堂老師教左佢地唱左首歌,歌詞大概係:來來來上學去 玩遊戲 學唱歌......返到屋企仲要教我叫我跟住佢唱o忝,但唱唱下,佢話唔記得左之後既歌詞,比佢激死!

依定就無返playgroup班喇,不過就岩岩幫佢報讀左繒畫班,逢星期五晚八時上課,九時半放學,雖然係夜d,但無辦法喇,暫時又唔想佢星期六日上堂,學住先啦,本應想比佢玩下現代舞,但導師話佢暫時仲係細,未有班上,只有芭蕾舞學,但我又唔想佢學芭蕾舞,所以遲d先算,但就有諗過到四歲就比佢學鋼琴,再大d就學phonics & 銖心算,對學習有幫助嘛,不過最緊要係問下個囡係唔係真係想學先,如果唔想學而迫佢學,只會浪費時間&金錢!

我本身都唔係一個好稱職既媽咪,因為我要返工,返朝九晚五點半,不過都係o係粉嶺返工,都好近,依家每日放工後咪睇下佢通告套、手冊等,食完飯就同佢玩下玩具同電腦等,傾下佢今日在校內發生過d咩事,咁就一日lu,放假就帶佢去玩,有時游下水,行下街,都有帶佢去圖書館既,圖書館都幾好架,可以比佢自己揀下書,同佢講下故事,都係一個好好既親子方法!

原帖由 marvinliu 於 09-9-1 22:49 發表
哇~~你個囡囡好叻呀...識得同你溝通...真係好叻..卓然連自己做過咩都未識講晒...講d唔講d. 有d真. 又有d自己作既.. 唉.. 好擔心同d同學差好遠.. 上次第一日返學. 個d同學有d識得跟歌唱. 做動作. 佢就得個睇字.. 之後 ...

大宅

都唔係呀,你安排個仔d時間都好有規律呀,我就無咁好喇,朝早起身(八至九點),飲杯奶,佢自己就同自己玩,一係就睇電視or自己開dvd睇or一係就自己開電腦玩or玩玩具,因為我返工關係,安排唔到好的時間比佢,個囡就由我媽咪照顧,到十一點半左右就去食lunch,放學後,就食下茶點,又係佢自己的時間,到七點幾就食dinner,之後咪陪佢玩下玩具,角式扮演下,例如同佢玩煮飯仔,佢就老闆,我做客人,問下佢有咩野好食?叫佢介紹下?佢就會自己發揮架喇,咁樣幾好架,比佢有創意嘛,有時佢又會好似烹飪主持咁教我煮野食,有咩材料介紹,有時佢會扮下老師教我學野,有時就會揍bb,有時會扮下醫生幫我醫病,最好笑係幫我睇完病後比診金比佢,佢同我講話:下次多do黎幫襯,真係笑死我!有時就同佢一齊填顏色,唱下歌咁囉!

係呢,成日都唔記得問你,卓然佢係邊一組別呢?我個囡就月亮組,唔知會唔會同一組呢?你住粉嶺邊一處?我就住粉嶺中心,如果住得近都可以比佢地多d一齊玩下,係咪?

聽日就開生日會喇(記住帶生日袋、水壺、毛巾同口罩,唔使帶食物盒),一提起個囡就好開心,每日就問我聽日食咩茶點,叫我睇下張通告,比佢激死,我呢個囡就好老積,思想就大過人,之前playgroup班d老師都話佢思想比同齡大一兩年,都有好有唔好既地方,好似噙日佢同我講,佢話約左三個同學仔(兩個男仔,一個女仔)黎我屋企樓下游水(雖然我知道唔係真實,只係佢同佢d同學閒聊),真係比佢笑死,我話唔可以咁快約人地玩架,佢就話:我約實左架喇,唔可以改,仲好似有d嬲我話佢忝,我問佢,係學校上堂可以傾計咩?佢就話:好多時候都無傾,但有時就可以傾小小,唔緊要架咁答我,希望第時唔好比老師投訴啦!

今日睇下佢返學學過d咩,就話番比你知啦!

原帖由 marvinliu 於 09-9-3 09:56 發表
哈哈.. 我睇完你個post. 我即刻去問個仔唱左咩歌呀.
來來來...上學去 就唱左兩句.. 之後就笑lor
佢細個歲半返過playgroup 既. 不過就無你咁多啦...
d老師因為太多人. 唔可以咁照顧到我小朋友.. 無你跟得咁好.
學野到 ...

大宅

我個囡未識游水架,只係鍾意去游水,每次都要成身裝備去架,帶水泡同手衬囉,只係唔係咁驚水咋!

其實睇卓然既情況,比佢參與多d群體活動,好似依家每星期都返五日學,我諗遲d佢一定有進步既,你不要太過擔心!

係呢?學校派左d通告,有關購買教材oo野,係唔係必須要買呢?如果買,你會選擇邊幾種呢?下星期三會唔會到學校買?我都唔知道應該係點,想請教下你o既意見先再作決定!

噙日放工一返到屋企,門都未關,個囡就同我講:聽日係星期五,係生日會,要帶生日袋,唔使著校服,男仔要著褲,女仔要著裙,雖然唔係佢生日,但都有生日蛋糕食架!我話點解你識髭日係星期五呢?佢話老師教喎,跟住就叫我攞個生日袋幫佢執定行李,我話:你估去旅去咩,執行李咁嚴重,哈哈,比佢笑死!本學校手冊都幾有用呀,都講得幾詳細,起碼真係可以令到家長知道小朋友在校內學左d咩,又可以同佢練習下!

其實個囡睇既DVD無咩特別系列架,有dBarneyDora、有d係中英文兒歌、卡通片如叮噹、加菲猫同波兒等,有幾隻就係美語世界同English Time送既Sample,我都無規定佢睇邊隻,通常都係佢自己揀黎入碟睇咋!

除左你之外,都無識到其他家長呀,咁卓然返學咪要撘校車囉?遲d約埋出黎比d小朋友一齊玩下啦!

原帖由 marvinliu 於 09-9-4 00:40 發表
咁你d schedule又真係同我個仔差唔多wor. 呢d一定係天份. 我可以做既就係等佢長大啦.. 你個囡就老積d..(其實我唔係好覺) 我個仔就細路or天真..本來都好好地咁有進步. 不過自從細仔出左細.. 佢就學呀細仔d野.. 細仔唔 ...

大宅

都有學左唱"笑呵呵",英文由Ms. Jenny教佢地讀A Ar Apple發音咁讀,普通話都有教左幾組詞語,如老師、早安、午安、小朋友等等,不過都係由個囡講番,唔知岩唔岩,不過首笑呵呵就一定教左,因為佢返黎教左我唱!另外,噙日茶點食通心粉,凱晴話卓然好鍾意食,添左2次,話佢好叻仔喎!唔知你有無問到卓然依家係唔係掉左同我個囡同一組(月亮)呢?

原帖由 marvinliu 於 09-9-11 00:08 發表
洛洛驚Miss Jenny?? 係唔係因為金色頭髮呀? 咁要帶佢見多d人啦. 去下愉景灣啦...

請問今個星期有無咩特別野學左呀? 有既講我知啦... thanks

大宅

無錯呀,我個囡都話今日ms. jenny病左無返到學呀,由ms. cheung代教呀!

大宅

係呀,知道呀,凱晴都有成日講祈禱內容比我聽呀,每次聽到都不其然覺得佢大個左好多,而且真係好得意,咁細個小朋友就識得背祈禱文,好似今日茶點堂食提子,而內容大至就係講:親愛天父,多謝你賜比我地有提子食,有清水飲,求主見證,奉主耶穌基督名求,阿們! 跟住就會講:各位小朋友請食茶點,各位老師請食茶點,唔該老師,唔該姨姨! 之後就可以食喇!

原帖由 ivyduck 於 09-10-6 17:35 發表
唔知大家知唔知小朋友食茶點之前祈禱嘅內容? 我只係從洛洛聽到以下內容:
"多謝天父賜我食物, 有xxx, xxxx, 主耶穌基督名求,阿們! "
每次見到佢祈禱, 都十分可愛
而且我想同佢一齊飯前祈禱, 所以想知道 ...

大宅

仲有學左好多好多首歌,每首都有動作,而我最鍾意佢讀果首English Rhyme ~ Two by Two,d高低音,動作同咬字真係好好聽呀,讀到好似外國人語音咁,真係教得好好!

原帖由 ivyduck 於 09-10-6 21:49 發表

原來係"有清水飲", 我成日聽到"有蒸水旦"
最後仲有講"1,2,3"先開始食, 好可愛
仲有我都估唔到背詩都好快!! ...

大宅

卓然爸爸:噙日上堂已經用左張嬰兒相片喇,不過就仲未有還返比我地,可能會下一次再用卦,你放定在通告套內,等老師處理啦!

大宅

唔怕啦,都唔使交功課o既,只係上堂時老師用張相片問下d小朋友,以前剛剛出世同依家有咩分別咁樣o者,我噙日都收番張相喇!

原帖由 marvinliu 於 09-10-8 09:05 發表
好慘呀...張相無搞過... 完完本本咁係到... 卓然又無功課交啦...

洛洛好返d未呀.. 咳都係好煩.. 比多d湯佢飲. 快d好返啦...

首頁
12345...6

尾頁

跳至