跳至

首頁

尾頁

伯爵府

PLAYGROUP 的導師, 經驗可以好參差, 加上活動內容不一定適合你的小朋友, 有唔同表現唔出奇.

如果係讀N1/K1的 老師話小朋友有問題就可信性高D.
而且老師通常觀察一段時間, 俾小朋友適應, 確定唔係適應問題先和家長講, 唔會上幾堂就咁肯定講一定係小朋友有問題的.
所以點解N1都唔肯收太細小朋友啦.

媽媽唔好自己嚇自己

仲有, 你個仔都未曾接受正式評估, 讀咩i 位呢?? 剩係呢句都唔夠pro 啦!
媽媽如果真係咁擔心就返健康院叫姑娘排隊check, 唔好剩係聽人講.

伯爵府

原帖由 meejh 於 10-7-27 17:02 發表
Dear Liz
Please explain (1) playing 門鎖and電器開關. That's my son!!! He does not like toys and likes to play by himself. He's also quite slow in talking. I'm really scared. What does that mean??? ...

咁佢鐘唔鐘意玩會轉的野?? 例如望風扇轉動, 玩車仔只會玩車輪......

男仔學講野慢d 唔出奇, 但佢會唔會講野時有eye contact?
又, 你覺得佢明唔明你講野? 如取/放簡單物件等.

伯爵府

如果小朋友只出現一至兩個情況, 大家不用太擔心.

但如覺得樣樣都好似有出現, 或者很頻密, 我都會建議去健康院找醫生看看.
不是想嚇大家, 因為那都是社交阻礙的一些表徵, 歲半的小朋友已經可以被確診而接受訓練!
當然越早確診,越早訓練就好好多.
我們的小朋友都快兩歲, 家長有懷疑最好快些去檢查, 好過自己嚇自己.

首頁

尾頁

跳至