懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我都黎報到
我都係自己用棒棒check到bingo, 自己計過預產期係5/5, 不過就要到下星期先去睇醫生, 今次係第二胎喇!
各位開始有害喜現象未呀, 我由4wk知道bingo開始就日日都好攰, 但又晚晚都發夢有時仲瞓唔返, 呢兩日朝早仲開始有反胃ge感覺, 好彩唔算嚴重!

希望各位準媽媽整個孕期都平平安安, 開開心心!

洋房

講真, 我寧願自己辛苦少少都想有d明顯ge害喜, 感覺好似實在d!
我上一胎都係淨係覺得攰同眼瞓, 都算食得又瞓得, 係有時食左某d唔arm食ge野會反胃作嘔!
我而家都係咁諗架, 有咩食得落就盡量食, 又係驚遲d食唔到......

原文章由 Flyfive 於 08-9-1 10:36 發表
嘩, 好開心呀, 又多一個五月媽咪呀!!

我其實而家5wk幾都未有害喜, 不過聽人講有害喜係好事, 表示bb健康呀, 我係week4開始好攰, 而家瞓好多覺, 而家都叫又食得又瞓得, 我自己諗, 有得食就食, 有得瞓就瞓, 唔係到時嘔 ...

洋房

喬_媽_媽,

我都好擔心今次會辛苦過第一次好多.......
係呢, 你第一同第二個係仔定女呀? 而家幾大呀?

原文章由 喬_媽_媽 於 08-9-1 10:46 發表
我第一個冇.第二個一開始就瘦8b.之後都食唔到.好攰.嘔到生.今次好攰.腰骨好硬.好肚痛.乖日要訓.乘日好像m痛咁.:-(

[ 本文章最後由 bean.bean 於 08-9-1 10:51 編輯 ]

洋房

haha~真係講晒我ge心聲呀, 自己又怕嘔但又好想自己嘔..

原文章由 Flyfive 於 08-9-1 11:02 發表
其實我都識好多朋友都係咁呀, 第一胎冇問題, 冇嘔, 第二胎嘔到cc吓, 仲廋咗好多呀. 真係好矛盾, 一來好怕嘔, 二來又好想自己嘔......

洋房

唔好意思, 提起你ge傷心事 ~
放心, 你今次一定順順利利ge~

原文章由 喬_媽_媽 於 08-9-1 11:07 發表

大女9y..細佬唔好彩胎盤前置38w2d走了,sorry

洋房

係呀, 我見d人多數話6wk先開始喎, 不過, 可能你個b會錫住你, 唔使你嘔呢~
haha~我今朝洗頭時不停反胃作嘔, 不過一擦牙聞到d薄荷味就即刻舒服晒~

原文章由 Flyfive 於 08-9-1 11:14 發表
bean. bean

有d人話五week都會嘔, 我而家都過咗5week, 我成日係度等, 幾時先嘔呢???

洋房

flyfive,

個人易攰同大食已經係反應黎架喇~

原文章由 Flyfive 於 08-9-1 11:28 發表
其實我真係咩feel都冇, 冇嘔, 冇反胃, 又冇話對d咩味有反應, 仲好大食tim.

好似而家咁我己經好肚餓了.

洋房

我今日都上網BOOK左威院OSCAR, 唔使2個鐘已經有人打黎CONFIRM日期同時間, 就算打去BOOK都係留言等佢地CALL BACK架!

原文章由 sally301 於 08-9-1 21:51 發表
我聽日會打電話book oscar, 我fd話上網book都得, 咁打電話book好d or 上網book好d?

洋房

sally301,

嘩, 要等到22/11又真係好遲喎, 真係搵多個醫生check好d~

原文章由 sally301 於 08-9-1 21:10 發表
Dear all,
今日睇醫生攞咗證明信啦! 預產期同我自己係網上check的一樣, 都係5月2日呀! 我即時打電話book鄧錫英做產檢, 姑娘話排到11月22日, 我到時己身wk17啦, 會唔會太遲? 我係咪要book多一個醫生呢? (worry 中) ...

洋房

我都約晒oscar同醫院喇~安樂晒!
而家約左11/10第一次去贊育, 22/10就oscar~

洋房

其實我都唔係住港島區, 不過我有住址證明所以可以book到~
不過港島區都仲要跟地區分東區同瑪麗架~

原文章由 Flyfive 於 08-9-2 11:47 發表
係咪一定要係香港區先至可以book贊育?

我住新界區, 死都要我book威記.

洋房

我呢個wk都每日食兩粒西梅, 但又無乜事喎, 自從有左之後都要隔1-2日先去到廁所~~

原文章由 midorbaby 於 08-9-6 09:46 發表

我昨天食左3個西梅之後, orr 左3次, 成晚肚好頂! ng 舒服 ..

洋房

09年5月出世應該係牛bb喇~

原文章由 lindabb 於 08-9-5 22:48 發表
我啱啱5 WEEKS LA
我都報到先!
我係第三胎 MAMI!

預產期係 13/5 2009年,老鼠 年BB!

洋房

hi~
我第一胎係政府生, 所以今胎都係~
你可以打去醫院睇下點樣預約第一次產檢, 最好快少少, 因為有d醫院真係好full ga, 仲有, 係12-13週可以預約威院做oscar驗唐氏, 呢個都要快手d, 無位就約唔到架喇~

原文章由 mark6 於 08-9-5 23:51 發表
想問下大家打算係私家定政府生? 如果係政府生係咪而家要去排架啦?

首頁

尾頁

跳至