懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 tucuxi 於 09-8-15 14:58 發表
話時話, 生之前好唔想屋企多個陌生人, 所以唔想請家務助理之餘, 連 c6 堅持o既陪月都好抗拒.

但係而家有陪月幫手, 每日佢買埋餸o黎, 煮好飯, 幫手湊 b, 我自己除o左食同訓同 pump, 咩都可以唔使理, 可以休息多o的, ...

我個陪月都幾好, 好幫得手, &睇得出好experienced&對小b好有愛心, 每日佢都係買埋餸黎, 煮好飯, 幫手湊 b, 我又可以訓同 pump奶, 有時間仲可以執下間屋, 上下bk, 睇電視, 依家夜晚同c6論更, 我11點度訓, 佢頂到1點前個轉奶, 我就會半夜起身餵....
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

原帖由 tucuxi 於 09-8-15 21:06 發表
另外想講下片片.

囡囡出生後, 用過 pampers 特級棉柔, 不過不失, 無乜特別.

用過 pamper 母乳寶寶, 無尿濕顯示, 而家俾我打入冷宮, 因為我同 c6 都唔知幾時有濕片片 (囡囡次次都痾好少, 唔墜手).

用過 unicharm w ...

huggies 好細片, 用咗先喇!
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

原帖由 ahpink 於 09-8-15 21:14 發表
唔好意思, 我想問用來帶奶粉出街的盒仔(希望大家明白我講乜), 你地會點消毒/清潔先放奶粉落去, 是否就咁洗淨抺乾便算?

另外想請教, bb約多大先不用時常小心翼翼地托住條頸仔?
唔該晒!! ...

個陪月幫我steam咗兩個奶粉盒, 其中一個黃色小鴨steam後變型, 個chu chu奶粉盒就冇事, 佢話通常奶粉盒都steam埋, 不知為何會出事 ...

子爵府

原帖由 adakitty 於 09-8-15 22:13 發表
piglet,

傻豬..大部份奶粉盒都係唔STEAM 得架..
除非佢SPECIAL 指明話可以抵受幾多度..
如果唔係唔STEAM 得架..

我信晒個陪月麻, 算啦! 下次我會睇下先...
冇事既chu chu 盒可以stand 120 degrees...

子爵府

原帖由 adakitty 於 09-8-15 22:46 發表
喂..你星期一幾點去健康院..??

9am, forgot your time. what's your time?

首頁

尾頁

跳至