懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

蟹真係好涼架, 一定要忍忍忍呀....

原文章由 carrie0106 於 08-10-8 23:30 發表
大家講起大閘蟹攪到我都好想食呀! 其實一隻半隻怕唔怕嫁?

大宅

我都係,3 - 4 點就會好攰,試過忍唔住瞓著咗15分鐘...

原文章由 CV1027 於 08-10-8 18:54 發表

你就好啦, 可以蛇返屋企。

我每日3pm係公司會突然好眼瞓, 好彩過一陣又會精神返。

大宅

我覺得朝早食乳酪都幾有用, 又或者一起身就飲杯水.

原文章由 leung-baby 於 08-10-9 14:22 發表
我都有便泌情況, 所以要去買d西梅同提子乾吃...真係好有用嫁.

大宅

我個中醫話間唔中一兩啖都ok,梗係唔好日日食啦! 我都試過叫老公買跟住食少少

原文章由 lovelylion731 於 08-10-9 15:14 發表

咁雪榚呢 ??? 我好想好想好想食雪榚呀 ??

大宅

嘩你咁快就plan晒! 我咩都未開始諗....

我父母同老爺奶奶都唔係hk,到時我媽咪都應該會返嚟陪我,但奶奶就唔知啦....依家無工人,諗住到1月先開始搵,會唔會太遲?

原文章由 NOPAN 於 08-10-10 11:04 發表
雙子座bb / Flyfive / Polly / all.

係呀, 我陣間4點返屋企in陪月, 如無意外會confirm埋佢, 一般

1) $1000 deposit
2) 公價 $60/hr
3) 唔包車費
4) 開工利是 $500
5) 唔包買餸買補品錢

我會有印印做家務 & ...

大宅

你好厲害!! 媽媽真係偉大!
最佩服係你lunch time都返屋企做家務!!!

支持你~不過真係要考慮吓請工人,一個人好難照顧3個小朋友.....

原文章由 小樹熊 於 08-10-10 16:35 發表
我都check 咗有,對上一次M嚟係7月28,照計 40 週應該預產期係 5月4。

不過今胎係第 3 胎喇~ 之前兩胎都係開始,而且第二胎時醫生建議我係第 38 週開刀,所以照推算今次可能有機會同上一次一樣 38 週開,如果係咁預產期就會變 ...

大宅

我都覺呀,但係好實咁...得11week,小b應該冇咁大....但係覺得條腰粗咗

原文章由 周師奶karen 於 08-10-12 22:32 發表
係啦.有時都分唔清係阿b定係我個肚腩
不過最想當然係佢肥唔係我肥啦.. 如果佢肥..我辛苦d都冇所謂~~~

大宅

惠氏嗰隻係孕婦維他命,我個醫生話12week前只食葉酸就得,12week開始就食孕婦維他命.

原文章由 happypiggie 於 08-10-13 02:25 發表

原來係咁...咁你真係準備充足喎~叻叻
今日去過萬寧有隻銀灰樽約$60多, 另一隻惠氏牌有葉酸還有維他命abc.........請問大家選邊款好呢?thanks ar

大宅

真係好早喎! 我9月頭去登記都要等到1月中呀....可能因為孖b要更加小心!

睇完記住update吓,有d BK sister話公立醫院嘅檢查好簡單,好快睇完但就等勁耐!!

原文章由 SAMMICHOI1002 於 08-10-13 14:54 發表
我尋日係home磅重黎, 無重到, 反而仲輕左5磅 ... 慘!!

上星期五終於去左QE登記, 可能我係孖胎既關係,
佢地比左個超早期 30/10去做第一次產檢(我見電腦出個期係2/1/2009) ...

大宅

我今日去咗買啦! 佢d褲都ok,幾平,衫就一般....同埋個老闆娘都幾多嘢講.

原文章由 Flyfive 於 08-10-13 17:59 發表
Hello Mc_baby

唔該晒, 等我都揾日去睇睇有d咩正嘢.

大宅

咁誇張?真係未諗到咁長遠....

原文章由 leung-baby 於 08-10-15 12:35 發表
其實而家做parents真係好大壓力, 因為你個bb係邊道出世係會影響佢將來. 我有個朋友話一d好d嘅幼稚園佢地要睇埋bb係邊道間醫院出世..我個friend有咗8個月已經幫bb報定play group..真係超誇張.

...

大宅

依家有咗真係比以前更明白作媽媽嘅心情.成日都會諗bb會唔會 突然冇咗心跳?會唔會發展得唔好以致有兔唇或者任何殘障?等等好多嘅問題. 但有時又諗,其實要擔心嘅仲有大把,將來bb出世之後每一個人生階段都會有不同嘅煩惱.例如讀咩學校?識咩同學朋友仔?再大d就:去邊度玩/浦?同咩人拍拖?會唔會搞大人哋或被人搞大個肚?原來真係有好多嘢諗!愈來愈覺得媽媽好偉大. (其實爸爸都偉大, 不過大部份男人都唔會擔心咁多)

原文章由 pekopoko911 於 08-10-15 15:54 發表
Hi, 唔擔心之中, 總會有些少擔心架, 我覺得每次覆診都好似過五關咁, 第一次就好緊會唔會宮外孕, 會唔會照到個bb, 有冇心跳, 頻率係唔係正常........冇事, 當然放心哂, 不過下次又唔知會點呢? 好似遲下會 "度頸皮", ...

首頁

尾頁

跳至